PERJUANGAN YANG BARU BERMULA

MAY 2008

Laporan Polis AMK Negeri Pahang mengenai kes siasatan pita video Lingam

Repot Polis oleh AMK Negeri Pahang pada 25hb Mei 2008 di IPD Kuantan yang menuntut supaya siasatan terhadap individu-individu yang terbabit segera dibuat, termasuk terhadap Tun Dr Mahathir Mohamed.

Photobucket

May 31, 2008 Posted by Fuziah Salleh |

Malaysiakini:Evidently, the Women…

Women’s parliamentary caucus mooted
May 28, 08 5:38pm
A group of women parliamentarians will hold a meeting tomorrow to garner support for a Women’s Parliamentary Caucus.

More on that and other snippets from today’s parliamentary proceedings follow:
Women’s parliamentary caucus mooted

A group of women parliamentarians will hold a meeting tomorrow to garner support for a Women’s Parliamentary Caucus.

Chong Eng, three-term DAP representative for Bukit Mertajam, said she hopes for enough support from all 24 women parliamentarians.

“I have spoken to the Barisan Nasional women MPs. They are privately very supportive but have not attended any of our meetings,” she told a press conference in the Parliament lobby.

“I’ve always been very keen on women’s issues. We need to go back to basics and have something for women by women.”

Chong said the idea for a women’s parliamentary caucus had previously been mooted by former Women, Family and Community Development Minister Shahrizat Abdul Jalil a few years ago, but that it had failed to take off.

Parliamentary Opposition Leader Dr Wan Azizah Wan Ismail (PKR-Permatang Pauh) added: “It is time to set up a caucus to tackle women’s issues without involving politics.”

The Parliamentary Caucus on Gender Equality previously chaired by ex-Ampang MP Dr Rozaidah Talib was targeted as being ineffective during the last legislative session.

Kenyataan Media: Respon kepada “Mayat Bayi Terapung di Kuantan”

28 Mei 2008

Berita pertemuan mayat bayi terapung berdekatan jeti Padang Lalang amat menganggu ketenteraman fikiran saya. Tentu sekali ada cerita yang menggugat perasan dan mencabar rasional pemikiran manusia biasa disebalik kisah pembuangan bayi itu ke laut. Tambahan pula memandangkan ada kemungkinan bahawa bayi itu sudahpun mati sebelum dibuang, turut menganggu perasaan saya.

Saya menyeru kepada seluruh rakyat Kuantan untuk bekerjasama dan tampil ke hadapan di dalam memberikan maklumat yang dapat membantu di dalam siasatan berkenaan kes ini. Namun, saya pohon rakyat Kuantan supaya tidak terlalu cepat menghukum. Sekiranya ibu kepada bayi malang ini ditemui, perkara utama yang diperlukan oleh beliau ialah bantuan dan pertolongan profesional. Tentunya ibu kepada bayi ini berada di dalam kecelaruan pemikiran perasaan dan tekanan jiwa yang amat sangat. Tiada ibu yang di dalam pemikiran waras yang sanggup berbuat sesuatu yang menyakiti bayinya walaupun dengan membiarkan gigitan nyamuk. Saya cukup empati dan simpati kepada wanita tersebut.

Saya berharap pihak polis diberi kerjasama oleh semua pihak yang mewakili penduduk dan masyarakat Kuantan supaya mereka dapat menjalankan tugas mereka sebaik mungkin dan kekal di tahap profesionalisme yang tinggi di dalam menyelesaikan kes ini. Saya juga menggesa suapaya semua pihak mewakili ‘civil societies’ di Kuantan dapat memberikan fokus dan kerjasama di dalam usaha-usaha mencegah peristiwa seperti ini dari berlaku di masa yang akan datang. Satu insiden sebegini sudah cukup mencemar keharmonian dan kualiti hidup rakyat Kuantan.

Hjh Fuziah Salleh

Ahli Parlimen Kuantan

————————————————————————————-

Sinar Pahang 26 Mei 2008

——————————————————————–

Mayat bayi ditemui terapung

KUANTAN 26 Mei – Mayat bayi lelaki yang masih mempunyai tali pusat ditemui terapung berhampiran jeti Padang Lalang, Tanjung Lumpur dekat sini, pagi ini.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kuantan, Supritendan Kamarudin Kutik berkata, bayi itu ditemui empat nelayan yang ketika itu berada di jeti tersebut kira-kira pukul 11.30 pagi.

Menurutnya, sepasukan polis yang tiba 10 minit kemudian segera membawa mayat bayi malang itu ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA).

Katanya, siasatan awal mendapati terdapat kesan-kesan lebam pada badan dan bayi itu dipercayai telah mati sebelum dibuang ke laut dalam tempoh 24 jam lalu.

”Polis sedang mengenal pasti pihak yang bertanggungjawab melalui maklumat daripada klinik-klinik di daerah ini,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Kamaruddin menambah, sukar untuk menentukan dari mana mayat bayi itu dihanyutkan kerana ia ditemui dalam keadaan air laut pasang.

”Mungkin ia dihanyutkan dari tempat ditemui atau dibawa dari hulu ke kuala kerana semalam air surut,” jelasnya.

Sementara itu, seorang daripada nelayan itu, Shahrul Azizi, 27, berkata, pada mulanya, dia bersama tiga lagi rakannya menyangkakan objek yang terapung berhampiran jeti itu adalah patung.

Namun katanya, setelah dilihat dari dekat baru disedari ia adalah mayat bayi lelaki yang masih memiliki tali pusat.

http://www.utusan.com.my/utusan/arkib.asp?y=2008&dt=0527&pub=utusan_malaysia&sec=jenayah&pg=je_02.htm&arc=hive

Sinar Pahang 26 Mei 2008

LIVE:Belah Bahagian sekarang

Kiraan undi bagi perbelanjaan RM16.810 bilion akan berlngsung sebentar lagi. 11.48am

Ini merupakan perbelanjaan terbesar di antara permintaan dalam Akta Perbekalan Tambahan (2007) 2008.

Usul Belah Bahagian diminta oleh Pakatan Rakyat.

BN telah serta-merta mengerah semua Ahli Parlimen masuk untuk mengundi.11.53am

Sebelum usul oleh Pakatan Rakyat ini, ramai Ahli-Ahli Parlimen BN “melepak” di luar Dewan.11.55am

Sekarang ada usul dari YB Ipoh Timur agar sesiapa yg mempunyai kepentingan kewangan dalam RM16.810 bilion tidak boleh mengundi. 11.56am tetapi telah ditolak oleh Pengerusi. Ah, YB Pekan baru saja masuk Dewan.11.57am Pengerusi telah tutup pengundian.

Ada undi hantu juga dalam Parlimen?11.59am

12.02pm keputusan: 92 setuju dgn belanjwan. 60 tidak bersetuju. 1 tak mengundi. Dgn ini permohonan kewangan tersebut diluluskan.

laporan oleh Rozaini Mohd Rosli

Suatu post mortem ringkas

Pada 25 Mei lalu, saya telah bertemu pengunjung Pasar Pagi Kg Jawa. Ada satu perkara menarik yang saya dapat lihat sebaik sahaja saya sampai disitu, iaitu tapak pasar tersebut telah diturap semula. Terima Kasih kepada MPK kerana telah bertindak dengan segera. Aduan bahawa tapak tersebut berlubang, tidak rata dan berlopak-lopak dengan air yang menyusahkan para peniaga, merupakan aduan yang terlalu kerap saya dengari sebelum ini dan juga sewaktu berkempen.
Photobucket

Photobucket
Maka aduan ini merupakan antara yang paling awal saya ajukan kepada pihak MPK selepas saya memenangi kerusi Parlimen Kuantan. Saya terus mengajukan untuk MPK ambil tindakan berkenaaan hal ini.

KENYATAAN MEDIA: DOLAK DALIK ISU DAKWAT KEKAL

PERDANA MENTERI DAN PENGERUSI SPR WAJIB BERTANGGUNGJAWAB

Parlimen, 27 Mei 2008:

Perdana Menteri telah menjawab soalan lisan saya secara bertulis berkenaan apakah yang akan dilakukan kepada dakwat hitam yang telah dibeli untuk kegunaan pilihanraya umum ke-12.

Jawapan beliau adalah seperti berikut (sila lihat lampiran):

Tuan Yang di-Pertua

Untuk makluman Ahli Yang Berhormat, dakwat kekal yang dibeli oleh SPR masih disimpan di stor SPR. Pada masa ini, ada dua pihak yang berminat untuk membeli dakwat kekal tersebut.Perbincangan sedang dijalankan oleh Urus Setia SPR dan SPR menjangkakan Kerajaan tidak akan mengalami kerugian mengenai perkara ini.

Jawapan yang diberikan merupakan jawapan yang terlalu dangkal bagi seorang Perdana Menteri. Ianya mempamerkan sikap yang terlalu ambil mudah terhadap permasalahan negara dan pembaziran wang rakyat.

Di saat ini, Dewan Rakyat sedang berbahas mengenai perbekalan tambahan bernilai lebih RM17.5 bilion yang dipohon oleh kerajaan. Ia boleh diisyaratkan sebagai pengurusan kewangan yang kurang berhemah apabila sebahagian besarnya digunakan untuk kos operasi pentadbiran kerajaan. Di kala ramai rakyat memerlukan setiap sen untuk meneruskan kehidupan mereka, kerajaan tanpa segan silu membelanjakan wang tanpa perkiraan yang wajar seperti yang berlaku dalam insiden SPR membatalkan pengunaan dakwat kekal dalam pilihanraya ke-12. SPR menggunakan alasan akan berlaku kacau bilau menurut bukti yang diterima dari pihak polis yang kemudiannya disangkal pula oleh Menteri Dalam Negeri, Syed Hamid Albar dalam Parlimen tiga minggu lalu sebagai khabar angin sahaja. Jelas kelihatan wujudnya unsur kepentingan politik dalam episod berkaitan dakwat kekal ini dengan pembaziran wang rakyat yang ketara.

Saya dimaklumkan bahawa dakwat kekal mempunyai jangka hayat sehingga enam bulan dan jika ianya telah dibeli dua bulan sebelum pilihanraya, (makluman umum ialah dakwat dibeli pada bulan Januari), maka implikasinya ialah hanya tinggal sebulan lagi sebelum tarikh lupusnya.

Sekiranya Perdana Menteri mengatakan ada yang berminat menjadi pembeli, maka disini, Kerajaan dituntut bersikap telus dalam transaksi pembeliannya. Pembuktian kewujudannya (physical evidence) perlu dikemukakan kepada audit yang bertanggungjawab. Begitu juga nanti ketika proses penjualannya, perlu juga telus dan rakyat dibenarkan melihat segala bukti dan dokumen penjualan.

Kerajaan Malaysia menerusi SPR telah boros, membazirkan wang rakyat dan berlaku tidak bertanggungjawab apabila telah membeli 48000 botol dakwat kekal dari India dengan membelanjakan sejumlah wang RM2.4 juta tanpa niat yang serius untuk menggunakannya dalam Pilihanraya Umum ke-12 yang lalu.

Kerajaan Umno-BN yang dipimpin oleh Perdana Menteri diperingatkan untuk bertanggungjawab sepenuhnya tanpa berdolak dalik menegnai insiden dakwat kekal ini. Kerajaan juga dituntut untuk bersikap telus dan berintegriti.

SPR pula telah diperalatkan oleh pihak BN dan terbukti tidak bebas. Pengerusi SPR juga telah besekongkol dengan BN untuk mengelabu mata rakyat dengan lakonan membeli dakwat kekal yang kemudiannya tidak digunakan. Saya menggesa Pengerusi SPR meletakkan jawatannya dengan serta-merta demi kepentingan rakyat.

Hajah Fuziah Salleh

Ahli Parliamen Kuantan

Ketua Bahagian KeADILan Kuantan

27 Mei 2008

Live dari parlimen hari ini 26 Mei 2008: Rang Undang-Undang Terpenting untuk perbahasan sebentar saja lagi

iaitu Akta Perbekalan Tambahan (2007) 2008.

Kerajaan yang ditadbir oleh BN momohon pengeluaran tambahan sejumlah RM17,545,171,00. Ia bermakna bahawa kerajaan telah terlebih berbelanja dan kini ingin menuntut overspendingtersebut dibayar daripada Kumpulan wang yang disebut Kumpulan Wang Disatukan.

Persoalan-persoalan yang timbul:

1. Adakah perbelanjaan tambahan yang diminta benar-benar adalah keperluan rakyat yang perlu dipenuhi?

2. Adakah kemungkinan pembaziran berlaku dalam perbelanjaan tersebut?

3. Dalam situasi di mana pendedahan laporan audit yang terkini hanya ada bagi tahun 2006, apakah perincian kepada perbelanjaan-perbelanjaan telah telah dilakukan bagi tahun Akta 2007?

4. Bagaimanakah keberkesanan planning, monitoring and control Kementerian Kewangan sehingga berlakunya kekurangan bajet pengurusan yang begitu besar?

Timb. Menteri sedang membentangkan Akta…

Selesai membentangkan…dan disokong usul…

Akta ini adalah suatu Akta yang penting. Pengundian dilakukan secara berseorangan bergilir di antara Ahli Parlimen BN dan Pakatan rakyat selepas selepas perbahasan mengenainya.

Saya akan cuba cut & paste pembentangan Timbalan Menteri dari penyata rasmi sebaik saja hansaard diumumkan. 4.50pm

Tapi usul Akta Perbekalan Tambahan sedang dicelahi oleh perbahasan mengenai bangkangan Ahli yang Berhormat Lim Kit Siang mengenai suatu usul yang terdahulu yang telah ditolak oleh Yang di-Pertua selepas undian dibuat.

Kita tunggu perbahasan lanjut mengenai Akta Perbekalan Tambahan yang akan didahului oleh Datin Seri Wan Azizah selaku Ketua Pembangkang.

5.40pm

Perbahasan masih berlangsung oleh Ahli-Ahli Yang berhormat yang lain mengenai Rang Undang-Undang tersebut…

Hari ini parlimen akan bersidang sehingga jam 8.00pm

laporan oleh Rozaini (6.03pm).

MP’s Potpourri

Photobucket

Facilitating some untangled business of Teruntum Complex

Photobucket Photobucket
At the International Group of Working Women & Professionals, Zonta International

Photobucket Photobucket
At the officiation of Hari Keluarga Sindrom Down families.

Photobucket Photobucket

Main Speech at the YMCA biennial conference

Kenyataan Media: Adnan Yaakob perdaya Melayu Pahang

Kenyataan Media

20 Mei 2008

Saya menyokong penuh kenyataan oleh Ketua Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat, Saudara Shamsul Iskandar bin Mohd Akin, pada 17 Mei 2008, mengenai pembabitan Menteri Besar Pahang, Adnan bin Yaakob dalam skandal penjualan tanah-tanah Melayu di Ulit, Maran, Pahang.

Surat dari Umno Bahagian Paya Besar kepada Presiden Umno, Abdullah bin Ahmad Badawi yang bertarikh 5hb Mei 2008, rekod Jabatan Tanah mengenai pemilikan tanah-tanah yang terbabit dan rekod dari Suruhanjaya Syarikat Malaysia telah membuktikan tanpa sebarang keraguan bahawa Adnan Yaakob telah menyalah gunakan kuasanya sebagai seorang Menteri Besar dengan menggadaikan hak-hak orang Melayu dalam pemilikan tanah di Pahang. Menurut surat kepada Presiden Umno itu, tanah seluas 30000 ekar telah dijual kepada dua syarikat milik kaum tionghua bernilai RM600 juta.

Adnan Yaakob telah memperdayakan rakyat Melayu Pahang. Transaksi yang tidak bertanggungjawab seumpama ini disaluti risiko yang tinggi dalam menimbulkan suasana syak wasngka di kalangan rakyat berbilang kaum di negara ini secara berterusan.

Di kala sebahagian rakyat Pahang sedang menghadapi pelbagai kesusahan dan tanpa memiliki keperluan asas seperti tanah dan perumahan, gelagat rakus dan gelojoh Menteri Besar Pahang ini, menjadikan rakyat, khususnya orang Melayu, berasa tidak dilindungi, dan tidak berasa selamat di bawah pemerintahan kerajaan Umno-BN Pahang yang diterajui oleh Adnan Yaakob.

Seruan rakyat agar Adnan Yaakob, yang juga menjadi Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pahang, disiasat dan diambil tindakan disiplin amatlah menepati gesaan dihapuskan gejala salahguna kuasa, penyelewengan atau rasuah dalam amalan pentadbiran urusan rakyat jelata.

Fuziah Salleh

AUKU hanya akan ada pindaan?

Begitulah kata Menteri Pengajian Tinggi (YB Pasir Gudang) sebentar tadi.

Kita dikehendaki menunggu rang undang-undang berkenaan sedikit masa lagi. Apakah jenis pindaan itu tidak disebut oleh Menteri.

Ahli-Ahli Parlimen Pakatan Rakyat telah mengingatkan Menteri bahawa usul yang telah dibawa adalah untuk memansuhkan AUKU.

Dengan itu jelaslah bahawa kerajaan Umno-BN tidak mempunyai niat untuk mengamalkan demokrasi dalam kampus.

Rozaini melaporkan.

15 Mei 2008.

Tetamu saya di Parlimen

Photobucket

Sementara menanti sesi mesyuarat bermula pada pagi 12hb Mei 2008, di Kafetaria Parlimen.


Tetamu hari ini 15hb Mei 2008 dari Kuantan. Kata Dr Hatta,”Memang mantap sokongan Kuantan.”

Photobucket

Photobucket

MPK mesti sentiasa profesional dan empowered

Saya telah mengemukakan soalan(1) untuk jawapan lisan pada hari ini, Selasa 13 Mei 2008.
Oleh kerana kesuntukan masa bagi jawapan lisan, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan telah memberi jawapan secara bertulis seperti berikut:

”Tuan Yang DiPertua,
Untuk makluman Ahli Yang Berhormat, setiap kemudahan awam di bawah penyelenggaraan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) adalah terbuka untuk kegunaan semua pihak dan ini termasuk kepada Ahli Parlimen. Ia sejajar dengan hasrat Kerajaan supaya setiap kemudahan yang telah disediakan dapat digunakan secara optima untuk faedah rakyat. Ahli Parlimen boleh memohon kepada PBT yang berkenaan untuk menggunakan kemudahan tersebut. Walau bagaimanapun, sekiranya pengunaan kemudahan awam tersebut adalah bagi tujuan perjumpaan ataupun perhimpunan yang melibatkan aktiviti penyampaian ceramah, maka pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) perlu dihubungi bagi menentukan sama ada permit perlu dipeolehi ataupun tidak.

Kementerian Perumahan
Dan kerajaan Tempatan
Mei 2008”

Dengan itu, penolakan Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) tanpa sebab bagi permohonan untuk menggunakan Padang Seri Kemunting pada 22 Mac 2008 dan 10 Mei 2008 permohonan untuk menggunakan kawasan lapang letak kereta di Taman Kerang, Jalan Mahkota, Kuantan adalah melanggar prinsip-prinsip penggunaan kemudahan awam yang diutarakan oleh Menteri berkenaan.

Ia mempamerkan bahawa MPK telah bersikap tidak profesional. Juga dikhuatiri kewujudan tangan-tangan yang tersembunyi dalam mengendalikan urusan yang berkaitan pihak Pakatan Rakyat.

Pentadbiran yang dikawal oleh tangan-tangan yang tersembunyi tentu sekali akan hilang wibawanya sebagai institusi yang memberi khidmat kepada rakyat jelata.

Demi kemaslahatan rakyat dan demi menghormati prinsip-prinsip demokrasi, saya mengajak MPK untuk kembali ke landasan yang betul dalam urus tadbir Kuantan.Juga supaya MPK dapat memberdayakan diri (empowered) serta bertindak bebas tanpa prejudis dalam memberi khdmat kepada rakyat mahupun wakil rakyat di masa hadapan.

Hajah Fuziah Salleh
Ahli Parlimen
Kuantan
13 Mei 2008

————————————————————————————-
(1) YB Puan Fuziah binti Salleh (Kuantan) minta Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan menyatakan sama ada seorang Ahli Parlimen boleh menggunakan kemudahan awam seperti dewan dan padang (di bawah penyelenggaraan PBT) untuk kegunaan bertemu rakyat.

Anwar Ibrahim: Press Statement

Press Statement – Royal Commission Report, May 12, 2008

We welcome the submission of the report of the Royal Commission on the Lingam video clip to the Yang DiPertuan Agong. We call for its full ventilation to the Malaysian public. If Prime Minister Abdullah Badawi is serious about judicial reform, then he should take this report to its logical culmination which is the investigation and prosecution of those who the report deems to have deviated the course of justice.

We have to ask what the import of the Royal Commission’s findings are with respect to the unjust prosecutions and convictions in cases that fell within the gravitational field of the inquiry conducted by this Commission.

It is critical that adequate measures be taken to restore the independence of the judiciary and to ensure the professional and unbiased investigation and prosecution of criminal activity by the Attorney General’s chambers that is free of executive interference.

This would involve serious consideration of the inconsistence and dubious procedures being followed by the authorities right now in the investigation of cases that involve senior government officials and, to mention a few of the more egregious allegations, murder and the massive misappropriation of public fund.

These issues are of deep concern to the Malaysian people and should not be taken lightly by the present administration. A half-hearted attempt at restoration would be as unsatisfactory as no restoration at all.

ANWAR IBRAHIM

Kenyataan Media

Kami mengalu-alukan penyerahan Laporan Suruhanjaya Diraja mengenai video klip Lingam kepada Yang Di-Pertuan Agong dan meminta laporan itu segara didedahkan kepada umum.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berhasrat melaksana reformasi badan kehakiman, seperti mana yang beliau umumkan sebelum ini, maka cadangan suruhanjaya tersebut supaya menyiasat dan mendakwa kalangan yang terlibat dapat dilaksanakan.

Kami juga ingin memohon penjelasan bersabit laporan suruhanjaya yang mengaitkan isu ketidak adilan pendakwaan dan penghukuman kes-kes tertentu dibawah bidang kuasa suruhanjaya tersebut.

Amat mendesak sekali untuk kerajaan mengambil tindakan wajar mengembalikan keyakinan terhadap badan kehakiman serta memastikan agar penyiasatan dan pendakwaan salah laku jenayah oleh Jabatan Peguam Negara yang bebas dari gangguan pemerintah.

Ini pastinya melibatkan beberapa percanggahan dan kaedah yang dipertikai yang sewajarnya dipatuhi oleh pihak berwajib dalam penyiasatan kes yang melibatkan pimpinan kanan kerajaan termasuk kes-kes yang tercela seperti pembunuhan dan yang melibatkan dana yang besar.

Rakyat Malaysia prihatin tentang permasalahan tersebut dan justeru itu tidak harus diremehkan oleh pemerintahan sekarang. Sebarang tindakan yang dianggap tidak bersungguh-sungguh bagi memulihkan kewibawaan badan kehakiman pasti nya tidak akan berhasil.

ANWAR IBRAHIM

Dari Parlimen hari ini(3)

Soalan-soalan jawap lisan hari ini telah diubah dari yang asalnya.

Klik : http://www.parlimen.gov.my/
Kemudian pergi ke: Parlimen-Dewan Rakyat-Aturan Urusan Mesyuarat. Dan klik.

Soalan saya ialah nombor 22.

Setiap hari Aturan Mesyuarat akan memaparkan urusan di Dewan Rakyat untuk hari yang berkenaan.

Kebiasaannya hanya sepuluh soalan pertama yang sempat dijawap oleh Para Menteri.
Soalan-soalan yang tidak sempat dijawap lisan akan di jawap secara bertulis.

Majlis Anugerah Smart Takaful di Kuantan

Pada 10hb Mei lalu telah menyaksikan seramai 150 orang penerima anugerah takaful terebut telah berhimpun dan menerima sijil-sijil takaful di majlis penganugerahan tersebut.
Photobucket Photobucket

Turut hadir ialah sahabat saya Tuan Syed Rahman, Ketua Penerangan PAS Kawasan Kuantan.
Photobucket

Dari Parlimen hari ini

Laporan oleh Rozaini:

11.45pm. Khairy J. sedang berucap.

12.00 pm Khairy J. terus berucap dan Dewan Rakyat menjadi terlalu kecoh kerana beliau tidak membenarkan sebarang bentuk penjelasan dan pertanyaan tentang pertuduhan dan perkara-perkara yang beliau timbulkan.

Sebentar lagi Pn Fuzah Salleh akan berucap.

Tetapi kekecohan belum reda.

Akhirnya Khairy berhenti kira-kira jam 12.24pm.

Pn Fuziah Salleh masih menunggu gilirannya. Sedang berucap ialah Ahli Parlimen Kalabakan(BN).

YB Kalabakan telah menyuarakan suara hati rakyat Sabah bahawa Kerajaan BN telah menganaktirikan rakyat Sabah. Peruntukan-peruntukan berbilion-bilion telah tidak sampai kepada rakyat.

Tsunami Politik, kata beliau, akan sampai ke Sabah jika keadilan kepada rakyat tidak dilaksanakan.

Mendesak mengendali masalah pendatang asing di Sabah – jangan masuk telinga kanan dan keluar telinga kiri. Kelengkapan polis di Sabah tiada. Di Sabah polis mesti guna 4-wheel drive bukan proton Saga yang telah usang.

Beliau menegetengahkan pandangan Datuk Haris Salleh yang telah memohon dalam akhbar agar Kerajaan BN menyelesaikan isu pendatang haram segera kerana ditakuti bahawa nanti Sabah mungkin diminta untuk tidak lagi berada dalam kerajaan Persekutuan Malaysia kerana ramainya bilangan pendatang asing.

Beliau menimbulkan bahawa ada 7 menteri penting datangnya dari satu negeri. Dan ada negeri yang kalah dapat 4 kementerian yang penting.

Rakyat Sabah ingin diambil serius oleh Kerajaan Persekutuan BN. Jika tidak, tsunami politik akan berlaku di Sabah.

Jika permasalahan rakyat tidak diselesaikan, nanti rakyat akan menyelesaikan kita (menunjuk kepada Ahli-Ahli Parlimen BN).

Permohonan rakyat Sabah : 20% royalti minyak patut diberi bukan hanya 5 % seperti sekarang.

12.57pm

Ucapan Pn Fuziah Salleh selepas ini jam 2.30pm.

Dari Parlimen hari ini (2)

Laporan Rozaini:

2.35pm

Pn Fuziah Salleh sedang membahas Titah Diraja.

Usaha akan dibuat untuk meletakkan ucapan audio beliau di sini.

Beliau sedang menghuraikan nisbah anggota polis kepada bilangan rakyat.

Interpol 1:250(seorang anggota polis menjaga 250 orang rakyat)

UN : 1:295

Kuantan: 1: 8000

Air Putih (satu kawasan dalam kawsaan penyeliaan Polis Kuantan) 1: 7000

Tidak hairan, sekiranya jenayah meningkat kerana nisbah-nisbah tesebut mempamerkaninefficiency PDRM dalam deployment of the police force untuk memelihara keselamatan dan kesejahteraan rakyat Malasyia.

Terlalu ramai ke cawangan khas dan unit simpanan persekutuan (FRU).

Lihat saja Majlis Augerah Sijil Takaful di Kuantan baru-baru ini, telah didatangi oleh 7 orang polis cawangan khas untuk mengambil dan mengumpul maklumat serta mengambil gambar.2.50pm

Puan Fuziah Salleh telah berucap selama kira-kira 16 minit 21 saat.

Bahas Titah di-Raja saya di Parlimen petang tadi

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Salam Sejahtera & Selamat Tengah hari

Terima Kasih kepada Tuan Yang di-Pertua

Izinkan saya untuk menjunjung kasih ke atas yang dikasihi DYMM Seri Paduka Baginda yang di-Pertuan Agung dan seterusnya membahas titah Duli Yang Maha Mulia.

Tuan Yang di-Pertua, di sini, saya ingin mengingatkan diri saya terutamanya serta juga semua Ahli-Ahli yang Berhormat yang berada di Dewan ini, bahawa kita semua telah diberi mandat oleh rakyat di dalam Pilihanraya Umum ke-12 yang lepas untuk bertanggungjawab di dalam menggubal dasar negara demi kepentingan rakyat dan kebaikan untuk negara.

Saya juga mengingatkan diri saya serta rakan-rakan Ahli yang Berhormat bahawa Amanah yang diberikan ini terlalu besar dan tidak seharusnya kita sia-siakan. Kita harus meletakkan kepentingan rakyat sebagai utama serta mampu membuat pertimbangan yang menjangkau batasan parti demi kebaikan rakyat.

Supaya jangan sekali-kali kita menjadikan dewan yang mulia ini sebagai platform untuk mencari populariti murahan, di samping sengaja mencari jalan untuk melabel, menghina ataupun menghukum pihak lawan dengan sikap yang prejudis, semata-mata kerana menjadi jaguh kampung, ingin menjadi hero, konon….

Janganlah kita juga menjadi macam ayam jantan, kokok berderai-derai tapi ekor penuh tahi. Paku dulang paku serpih, mengata orang, dia yang lebih….. Satu jari menuding orang lain empat jari menunjuk ke diri sendiri.

Semoga kita semua dipelihara dan dilindungi Allah SWT dari sifat-sifat yang demikian.

Tuan Yang di-Pertua,

Semalam merupakan hari pengiktirafan Ibu. Belum terlambat bagi saya untuk mengucapkan ‘Selamat Hari Ibu’ kepada semua para ibu di sini. Walaupun saya berpendirian bahawa setiap hari seharusnya merupakan Hari Ibu kerana sumbangan ibu itu tidak ternilai, akan tetapi perlu ada satu hari untuk kita mengiktiraf akan sumbangan para ibu.

Tatkala anak-anak seluruh dunia mengucapkan Selamat Hari Ibu kepada ibu-ibu mereka, di masa ini juga, ibu Sharlinie masih tertunggu-tunggu akan kepulangan anak beliau. Ibu Nureen Jazlin juga masih pilu mengingatkan cara pemergian anak gadis beliau. Bagaimana pula denagn ibu Mawi? Adik Mawi juga masih belum ditemui?

Tuan Yang di-Pertua,

Sharlinie, Nureen dan Mawi adalah anak-anak kita.

Penderitaan ibu mereka penderitaan kita juga.

Dua atau tiga dekad lepas keadaan di negara kita tidak begini, keadaan amat selamat. Tatkala kita sedang membesar, ibu bapa kita tidak risau sekiranya kita pergi bermain di hujung kampung atau berjalan seorang diri, cari biji getah. Akan tetapi keadaan berlainan sekali di waktu ini. Anak kita kini sudah tidak selamat bermain di depan rumah mahupun di kawasan berdekatan. Malah kita tidak akan senang hati sekiranya kita tidak melihat dia masuk ke kawasan sekolah se waktu menghantar dan menunggu di pagar sekolah se waktu pulang. Bagi anak-anak yang naik bas, ibu bapa tidak akan senang hati sekiranya anak kita perlu berjalan beberapa ratus meter di antara tempat bas berhenti sehingga beliau masuk pagar rumah. Sekiranya ada kawasan semak yang dilalui, lagilah ibu bapa kecut perut, dan berasa susah hati.

Tuan Yang di-Pertua

KESELAMATAN AWAM

Kesejahteraan rakyat bergantung kepada sejauh mana keselamatan awam berjaya dikekalkan oleh pihak berkuasa dan kerajaan yang mentadbir. Ianya melibatkan usaha-usaha mencegah dan melindungi rakyat dan orang awam daripada insiden-insiden yang boleh menjejaskan keselamatan rakyat seperti insiden jenayah seperti rogol, bunuh dan sebagainya.

INDEKS JENAYAH MENINGKAT

Indeks Kualiti Kehidupan Malaysia, MQLI, Malaysian Quality of Life Index, yang dikeluarkan oleh EPU, Unit Perancangan Ekonomi, telah menghebahkan bahawa indeks bagi keselamatan awam di Malaysia merupakan indeks yang paling rendah berbanding dengan indeks-indeks lain yang di senaraikan sebagai kayu ukur kepada Kualiti Kehidupan Rakyat Malaysia. Indeks ini berpandukan bukan sahaja kepada fakta akan tetapi juga berpandukan kepada persepsi rakyat perihal keselamatan mereka.

Kita sedia maklum bahawa kadar jenayah telah meningkat dari 3.8 bagi setiap ribu penduduk dalam tahun 1990 kepada 6.2 di tahun 2002 – Ini merupakan peningkatan hampir dua kali ganda dalam jangkamasa 2 tahun saja!

Statistik dalam tahun 2006 juga tetap menunjukkan peningkatan yang berterusan.
Pada tahun lepas Perdana Menteri yang juga merupakan Menteri Keselamatan Dalam Negeri ketika itu mengatakan bahawa index jenayah telah mencatatkan penambahan 8.7 peratusdalam 5 bulan yang pertama 2007 berbanding dengan jangka waktu yang sama pada tahun sebelumnya.

Juga terdapat 8.2 kes rogol dilaporkan sehari dalam 6 bulan yang pertama tahun lepas berbanding 4 kes sehari tahun 2003 dan 6.7 kes sehari dalam tahun 2006.

Tuan yang di-Pertua ,

Fakta ini membawa maksud bahawa sepanjang hari kita bermesyuarat di sini lapan orang anak gadis kita di laporkan dirogol. Mungkin satu di Perlis, satu di Kedah, satu di Johor, dan sebagainya. Mungkin juga bilangannya lebih dari itu dan banyak lagi yang tidak dilaporkan kepada pihak polis atas sebab malu ataupun takut.

Keadaan ini tidak wajar diterima bulat-bulat oleh rakyat Malaysia kerana kita berhak untuk hidup di dalam keadaan yang selamat tanpa rasa takut. Anak –anak kita berhak untuk menikmati keindahan alam kanak-kanak mereka, tanpa di kongkong dengan terlalu ketat.

Indeks Jenayah meningkat dan terus meningkat di mana keadaan ini membuka satu persoalanyang besar berkenaan dengan pembentukan Suruhanjaya Di- Raja Polis tahun 2004 yang antara tujuannya ialah untuk membentuk satu Perkhidmatan Polis Bertaraf Dunia di sampingmenurunkan kadar jenayah dalam negara. Sehingga hari ini persoalan ini kekal sebagai satu persoalan yang harus dituntut oleh seluruh rakyat Malaysia terhadap Ketua Polis Negara. Ibu Sharlinie berhak menyoal, Ibu Nureen berhak menyoal, malah seluruh ibu di Malaysia berhak menyoal Ketua Polis Negara berkenaan tanggungjawab yang tidak tertunai terhadap seluruh rakyat Malaysia..

Tuan Yang di-Pertua

Persoalan: Apakah yang menjadi punca kepada peningkatan jenayah ini , yang perlu diselidiki dan ditangani dengan segera oleh pihak penguatkuasa Keselamatan?

Pernah di satu ketika orang ramai mempunyai satu kepercayaan bahawa jenayah kebanyakannya di dilakukan oleh pendatang asing yang bekerja di negara kita.

Namun Select Comitee Parliament berkenaan Integriti melaporkan disebaliknya; iaitu bahawa 80% daripada jenayah dilakukan oleh orang-orang tempatan. Malah pernah terjadi di mana para penjenayah menggunakan loghat orang asing seperti orang Indonesia dengan tujuan melindungi latar belakang mereka.

Hakikatnya pendatang asing hanya bertanggungjawab terhadap 20 % sahaja daripada jumlah kes-kes jenayah.

NISBAH ANGGOTA POLIS KEPADA RAKYAT (Police to Population Ratio)

Saranan Pihak Polis Antarabangsa, Interpol ialah 1: 250. – dimana satu orang anggota polis diperlukan untuk menjaga keselamatan 250 orang awam, merupakan kadar yang perlu di penuhi oleh negara-negara yang serius untuk membenteras jenayah , justeru menjamin keselamatan orang awam.

Laporan di laman-laman web antarabangsa seperti PBB pula melaporkan bahawa Malaysia mempunyai nisbah 1: 295.

Nisbah 1: 295 bermakna bahawa setiap seorang anggota polis boleh ditugaskan untuk menjaga dan memelihara keselamatan seramai 295 orang penduduk Malaysia. Nisbah yang sedemikian memberi implikasi bahawa jika dirancang dengan baik dari sudut pengurusan tenaga manusia, kecekapan anggota polis hanya perlu ditingkatkan bagi menjamin mutu dan kualiti kepolisian yang lebih baik dalam memelihara keselamatan awam.

Ini satu angka yang munasabah memandangkan negara besar seperti Canada mempunyai nisbah 1: 441

Police-Population Ratio of some selected Countries
SL. Country People-Police Ratio
1 Bangladesh 1: 1200
2 India 1: 728
3 Philippines 1: 665
4 Pakistan 1: 625
5 Japan 1: 563
6 New Zealand 1: 416
7 Singapore 1: 295
8 Malaysia 1: 249
9 Thailand 1: 228
10 Hong Kong 1: 220

11. Germany 1: 330

12. UK 1: 500

Akan tetapi di masa yang sama laporan dari Pengarah Jawatankuasa Pengurusan di Bukit Aman melaporkan bahawa nisbah polis kepada rakyat di bandar-bandar besar di Malaysia, bandar yang mempunyai kepadatan penduduk yang tinggi adalah jauh lebih tinggi.

Contoh:

Subang Jaya, nisbah polis kepada rakyat ialah 1:10,870

Ada empat puluh enam orang polis termasuklah yang menjaga penyiasatan, lock up dan juga tugas-tugas am sementara bilangan penduduk ialah dalam 500,000 orang.

Di Johor Bharu, Balai Polis Sentral di bandar mempunyai lapan puluh tujuh orang pegawai dan anggota menjaga 805,152 orang bilangan penduduk. Nisbahnya ialah 1:9254.

Di Kuantan (penduduknya seramai 430000 orang), seorang anggota polis dibebankan dengan menjaga keselamatan 8000 orang penduduk.

Manakala di suatu daerah dalam kawasan Kuantan, Air Putih, 7 orang anggota polis telah ditugaskan untuk menjaga hampr 50000 orang penduduk di situ; nisbah 1:7100

Kadar jenayah di Kuantan adalah antara yang tertingi di Malaysia dan kajian menunjukkan bahawa kompleks-kompleks membeli belah di Kuantan juga tersenarai sebagai tempat-tempat yang tidak begitu selamat bagi para pengunjung.

Tentu sekali mustahil bagi pihak penguatkuasa keselamatan membenteras jenayah dengan bilangan tersebut.

Nisbah bandar-bandar ibu negara lain

Contoh,

New York mempunyai 1:197,

London 1:285,

Berlin 1:124,

Shefield 1:545, and

Manchester 1:376.

Terdapat satu percanggahan di sini di mana nisbah polis kepada rakyat di bandar-bandar besar di Malaysia jauh ke belakang berbanding dengan bandar besar di negara lain.

Nisbah Nasional berbanding Nisbah di peringkat local (tempatan) amat jauh bezanya.

Terpamer sesuatu yang tidak tepat mengenai keutamaan dan prioriti perihal pengagihan dan pengerahan tenaga anggota polis di mana Malaysia yang mempunyai nisbah yang lebih baik di peringkat nasional berbanding Canada dan Germany, akan tetapi nisbah polis kepada rakyat di bandar-bandar besar pula jauh bezanya berbanding dengan bandar-bandar besar lain di dunia.

Masalah deployment -Pengagihan dan Pengerahan Anggota Polis perlu di persoalkan disini.

Pihak Ketua Polis Negara wajib memberi penjelasan kepada rakyat tentang sebab perkara kesilapan ini berlaku sehingga natijah yang kita lihat ialah nisbah polis : kepada rakyat setinggi 1:10,000 di kawasan bandar-bandar besar!

Saya ingin bertanya kepada Ketua Polis Negara dan Ketua Polis Negara perlu memperjelaskannya… Adakah kemungkinan terlalu ramai anggota Polis di agihkan kepada Cawangan Khas dan kepada Unit Simpanan? Di sinikah prioriti pihak Polis? Dan bukan di dalam agenda memerangi jenayah? Kenapa saya berkata demikian?

Tuan Yang di-Pertua,

Bukankah terlalu ramai anggota Unit Simpanan Persekutuan FRU, digunakan untuk menjaga keselamatan ketika berlakunya demonstrasi aman – bila saja ada demonstrasi, tunjuk perasaan, walau aman bagaimana sekalipun terlalu ramai FRU dihantar ke tempat lokasi berkenaan. Malah di Taman Mahkota Cheras pun apabila penduduk di situ menunjukkan ketidakpuasan hati mereka terhadap pemaju jalan, unit FRU juga dihantar untuk menghalangmereka.

Di Kuantan, dua hari lepas di dalam satu program dalam kawasan saya, di mana tujuh orang anggota Cawangan Khas dihantar untuk memantau program yang hanya dihadiri oleh 150 orang. 150 orang ini merupakan orang kurang upaya, ibu-ibu tunggal beserta orang-orang miskin sekitar Kuantan yang diberi anugerah Sijil Takaful berkelompok Khairat Kematian. Tujuh orang anggota Cawangan Khas dari IPD & IPK di hantar untuk mengambil maklumat, mengambil video serta mangambil gambar. Adakah 150 orang ini menggangu ketenteraman awam – 150 orang golongan orang miskin, kurang upaya dan ibu tunggal ? Dan wajarkah sehingga tujuh orang dihantar keprogram tersebut untuk menjaga 150 orang, sedangkan hanya tjuh orang anggota ditugaskan menjaga 50,000 orang penduduk di kawasan Air Putih yang terpaksa pula menjalankan tugas secara syif?

Di masa yang sama, satu lagi balai polis di Tanjung Lumpur, satu kawasan yang bilanganpenduduknya agak ramai juga, mempunyai 2-3 anggota polis, yang ditugaskan menjaga keselamatan penduduk di situ. Akan tetapi setiap kali kereta saya melalui di hadapan balai polis Tg Lumpur, dalam masa setengah jam, pihak polis balai akan menalipon pembantu peribadi saya untuk menanyakan ke mana pergerakan kami.

Persoalan saya, perlukah dilakukan sedemikian. Adakah keselamatan awam yang perlu dijaga oleh polis, ataupun adakah pihak polis ditugaskan untuk menjaga kepentingan Kerajaan Barisan Nasional di Kuantan dan seterusnya di Pahang?

Adakah kehadiran seorang Ahli Parlimen Pakatan Rakyat terlalu menggugat keselamatan sehingga terpaksa mengerahkan bilangan yang begitu ramai mengawasi pergerakan Ahli-Ahli Pakatan Rakyat?

Sekali lagi keutamaan pengagihan anggota pihak polis tidak dilakukan secara adil dan wajar. Jangan jadikan pihak Polis sebagai alat kepada menjaga keselamatan pihak Kerajaan Barisan Nasional – berilah keutamaan kepada Pencegahan Jenayah dan juga pembenterasan jenayah. Rakyat tidak wajar lagi dinafikan hak mereka untuk menjalani hidup dengan rasa selamat.

Pihak Kerajaan memberi komitmen bahawa 60,000 orang anggota perlu direkrut dan menjalani latihan. Ini telah dinyatakan beberapa tahun yang lepas dan –hakikatnya kita tidak kekurangan anggota polis. Hakikatnya ialah anggota polis dikerahkan dalam cawangan khas dan bukan untuk membenteras jenayah.

Dimasa yang sama 2000-3000 anggota Polis turut bersara tiap-tiap tahun.

Oleh itu, Tuan Yang di-Pertua, sesuatu perlu dilakukan dengan segera dan dengan penuh komitmen (bagi memperbaiki keadaan kepolisian negara ke tahap Perkhidmatan Polis Bertaraf Dunia).

Majlis Anugerah Sijil Takaful 10 Mei 2008

Para aktivis parti sedang membincangkan persiapan terakhir majlis tersebut esok di Kuantan.

Photobucket

Memorandum Gerakan Mahasiswa Mansuhkan AUKU (GMMA) kepada Ahli Parlimen

Saya bersama Nurul Izzah bertemu sekumpulan pemimpin mahasiswa negara…

Photobucket

Photobucket

8 May 2008
Statement of Support for Gerakan Mahasiswa Mansuhkan AUKU (GMMA)

I applaud the efforts of Gerakan Mahasiswa Mansuhkan AUKU (GMMA) in championing for the abolition of the draconian University and University College Act (UUCA) 1971. I have met with representatives from GMMA and would like to state that I am in full support of their cause.

The Minister of Higher Education has noted on the 30th of April that a committee has been set up to study the UUCA thoroughly and that the UUCA Amendment Draft is in its final stages and will be debated in Parliament soon.

I hope that the amendments of the Act in this draft is not just political rhetoric, but is substantial and will return to students in Malaysia their fundamental rights

I will continue to support the cause of the GMMA and will continue to further the cause in Parliament.

Nurul Izzah Anwar, MP

8hb Mei 2008

Kenyataan Menyokong Gerakan Mahasiswa Mansuhkan AUKU (GMMA)

Saya menyokong usaha-usaha Gerakan Mahasiswa Mansuhkan AUKU (GMMA) memperjuangkan pemansuhan Akta Universiti Kolej dan Universiti 1971 (AUKU) yang drakonian. Saya telah bertemu dengan wakil-wakil dari GMMA dan ingin menyatakan sokongan saya terhadap perjuangan GMMA.

Menteri Pengajian Tinggi telah memberi jawapan pada 30 April 2008 bahawa jawatankuasa telah didirikan untuk mengkaji AUKU dengan menyeluruh dan Deraf pindaan AUKU kini berada dalam di peringkat akhir dan akan di bentangkan dalam Parlimen tidak lama lagi.

Saya berharap pindaan kepada AUKU oleh Kerajaan bukan sahaja retorik politik tetapi akan mengembalikan hak-hak asasi mahasiswa.

Saya menyokong perjuangan GMMA dan juga meneruskan perjuangan ini di Parlimen.

Nurul Izzah Anwar, MP

Sidang Media: BERSIH

The Government must be held accountable for the public funds they used for the indelible ink which they have not given a concrete answer until now. One of my questions that will be answered in time is about this matter – what has been done about the ink and accountability of it. I will come back about the matter when my question is answered on the 26th May in Parliament by the Home Ministry.
————————————————————————————

Photobucket Coalition For Clean And Fair Elections (BERSIH)
4A Jalan Sepadu, Taman United, Off Jalan Klang Lama, 58200 Kuala Lumpur
Tel: (03) 79806571 Fax: (03) 79802697 URL: www.bersih.org Email: info@bersih.org

Press Statement: 7 May 2008

The PM, DPM, EC Chairman and Secretary, Attorney-General and IGP must take the rap for their actions

The Coalition for Clean and Fair Elections (BERSIH) is shocked and outraged at the written parliamentary reply of Home Minister Syed Hamid Albar to MP for Batu Gajah, Fong Po Kuan’s question regarding the investigations into the ‘ink smuggling’ allegations which was one of the reasons for the cancellation of indelible ink use in the 12th General Elections.

The Home Minister said:

Three investigations were conducted by the Commercial Crimes Unit under Section 420/511 under the Penal Code. The investigations were based on police reports lodged by several individuals who were concerned about the use of indelible ink as they said the ink was easily available in Thailand and that there would be abuse of the ink in the election.

After interviewing the persons who lodged the reports and witnesses, there was no proof that the ink had been smuggled into the country from Thailand. No one had seen the ink. Based on the witness’ testimony, the police were not able to identify any individual, syndicate or any parties involved in the matter. The reports were lodged based on hearsay and no one could be positively identified.

On 4 March, four days before polling day, the EC cancelled the use of indelible ink citing public order and security reasons, and that it was obliged to ensure the smooth running of the 12th General Election.

• Firstly, EC chairman Tan Sri Abdul Rashid said that provisions to the law [Election (Conduct of Election) Regulation 1981] were needed if the ink was to be used, and that the country’s Constitution allows those who have a mark on their finger or refuse to have their fingernail marked with the ink to still be issued with a ballot. He said there was a possibility that “misunderstandings as well as altercations and arguments could arise at polling stations”.

• Secondly, the police said it had received reports from four complainants in Kelantan (1), Kedah (1) and Perlis (2) between 16-21 February 2008, alleging that certain quarters had purchased indelible ink from Thailand with the intention of creating confusion and suspicion as to the status of voters. It was claimed that these parties were planning to mark the fingers of ignorant or unsuspecting of voters with the ink prior to polling day.

Also present at the same press conference were the Attorney-General Abdul Gani Patail dan IGP Musa Hassan. Musa said that the statements were lodged by four self-employed traders aged between 30 and 50 and investigations showed that they could not dismiss claims of a plot to disrupt polling.

BERSIH would like to comment on two issues namely:

1. Provisions to Election (Conduct of Election) Regulation 1981
EC secretary Kamaruzaman appealed to Malaysians not to blame the EC for its U-turn, claiming it was unfortunate that the EC had ‘overlooked’ the law when it announced the indelible ink use. “It is so unlucky that this came about in the last few days before polling day, but, please, don’t blame the EC.”

Kamaruzaman’s statement on 6 March is totally unacceptable, as the EC was aware of the problem but took no action. BERSIH believes the EC deliberately failed to present the amendment to the said regulation to Parliament in its last session which lasted from late-August to December 2007.

The EC’s lack of urgency in the issue is glaring as the National Fatwa Council had consented to the use of indelible ink in early August 2007. If the EC had been serious and committed to the ink use in the first place, it should have advised the Prime Minister against requesting for parliamentary dissolution before such an amendment is made.

2. Cost and lifespan of the ink
In The Star on 22 Dec 2007, the EC chief said that the cost of the ink was RM1mil and there was no mention of the cost of implementation.

On 1 February 2008, it was reported that the EC said the ink would cost RM2.4mil and the whole procedure will take less than RM1mil to implement. The EC deputy chairman Wan Ahmad said that the ink evaporates very easily and had a very short shelf life because of its special chemical composition.

In early March, the EC had said it had bought 47,000 bottles of the indelible ink for RM2mil and did not mention the cost of implementation. Kamaruzaman said the EC would dispose of the ink through barter trade but did not say what the EC would be buying.

As the ink was purchased using taxpayers’ money, the EC owes the Malaysian public a proper explanation on what exactly it planned to do with the bottles of ink, as well as a breakdown of the cost.

It is strikingly clear that the EC wasn’t the only one party involved in the decision to cancel the ink plan.

The Prime Minister had accused the opposition of looking for excuses to use in the event they did badly in the elections, stating that the decision was not a ploy by the BN to cheat. The same stand was echoed by DPM Najib Tun Razak who said the move was ‘most appropriate’ and necessary in order to prevent the possibility of chaos or tension.

So ultimately, who was responsible for the decision to cancel the use of indelible ink – a move which has left a black mark on the Malaysian electoral system?

It is BERSIH’s view that all six parties — the Prime Minister, the Deputy Prime Minister, the EC Chairman and Secretary, the Attorney-General and the Inspector General of Police – owe the rakyat an explanation and every single one of them must be held responsible for the indelible ink fiasco.

* For enquiries, please contact BERSIH secretariat at (019) 2232002 or (012) 2192010.

Photobucket

Photobucket

Seven Secrets of Sucess

Saya Terima 7 secrets of success ini dari sahabat saya.
Ingin saya kongsi dengan pembaca blog saya ini.
Semoga dapat memberi inspirasi kepada semua setiap hari

Photobucket

TUNTUTAN GAJI MINIMA HARUS DI DENGAR

Saya bersama Datin Seri Wan Azizah sewaktu beliau menerima Memorendum dari Presiden MTUC, Syed Shahir bin Syed Mohamud tadi.

MEMO itu di tujukan kepada Perdana Menteri, dimana antara isi MEMO tersebut merujuk kepada tuntutan MTUC berkenaan isu Gaji Minima yang di tuntut sebanyak RM900 sebulan dan elaun Kos Sara Hidup sebanyak RM300. Perkara ini masih belum mendapat maklum balas oleh Perdana Menteri semenjak dibawa ke perhatian beliau oleh MTUC sejak daripada 18hb Jun 2007 lagi.

Saya berpendapat bahawa isu ini amatlah penting memandangkan kos kehidupan yang meningkat kini. Harga barang makanan melambung tinggi sementara harga beras kini bertambah berlipat kali ganda. Semua ini menambahkan kesempitan hidup rakyat biasa. Bagaimanakah satu-satu keluarga itu mahu meneruskan kehidupan dengan selesa apabila pendapatan isi keluarga begitu rendah sekali. Bagaimanakah pula anak-anak boleh belajar dengan tenteram sekiranya mereka hidup dalam kesempitan dan keadaan rumah yang tidak selesa ?

Semua rakyat berhak untuk kehidupan selesa dengan menikmati taraf hidup yang munasabah.

Pihak MTUC juga menjelaskan bahawa penambahan gaji ini akan dibayar oleh pihak majikan dan bukannya oleh pihak Kerajaan.

Lagipun pihak Kerajaan juga telah melaksanakan kenaikan gaji keatas pekerja-pekerja sektor awam pada bulan Jun 2007.

Maka saya berpendirian bahawa tidak ada sebab munasabah kenapa Perdana Menteri tidak dapat memberi maklum balas dan isu gaji minima ini wajib mendapat perhatian pihak berwajib secepat mungkin.

Dari Rakyat, Kepada Rakyat, Untuk Rakyat

Raja Petra charged with sedition

Malaysiakini.com
May 6, 08 10:40am
Malaysia Today news portal webmaster Raja Petra Kamaruddin was today charged with sedition at the Petaling Jaya Sessions Court over an article which he wrote in his website.

The article allegedly implied that Deputy Prime Minister Najib Abdul Razak and his wife were involved in the killing of a young Mongolian woman.

Raja Petra claimed trial to the charge. He was charged under Section 4(1)(c) of the Sedition Act for publishing seditious article on April 25 on Malaysia Today.

If found guilty, Raja Petra could be jailed for a maximum of three years and/or face a fine of up to RM5,000.

The chargesheet also highlighted nine paragraphs of the article which was titled ”Let’s send the Altantuya murderers to hell” as seditious.

Deputy Public Prosecutor Nordin Hassan is prosecuting while Raja Petra was represented by a team of six lawyers led by Karpal Singh.

Earlier this morning Raja Petra was asked to present himself at the Petaling Jaya Sessions Court to face the sedition charge.

He had been waiting to be charged at the Kuala Lumpur Magistrate’s Court when he received a telephone call from the police at about 10.20am asking him to go to the PJ court instead.

Late yesterday the popular webmaster was ordered to surrender at the Jalan Duta court complex at 9.30am this morning to face a sedition charge.

raja petra police questioning 020508 walking outTalking to reporters at the Jalan Duta court complex this morning, Raja Petra said that he was a victim of political persecution.

“I knew this was coming. They are going to find ways and excuses to charge me but these are stupid excuses,” he said.

“Once they charge me, we will show that there is no evidence against me,” he added.

He said that he was aware of a call made by an Umno leader from Petaling Jaya (Utara) about three weeks ago that “they should find ways to arrest me”.

News about Raja Petra’s case spread like a wild fire last night and this morning a large crowd had gathered at the court complex to show support for him.

Also present were DAP leaders Lim Kit Siang and Ronnie Liu as well as Lembah Pantai MP Nurul Izzah Anwar.

Last Friday, Raja Petra was called in by the police to have his statement recorded over an Internet posting two weeks ago pertaining to the murder case of Altantuya Shaariibuu, a Mongolian national.

On April 25, Raja Petra posted the article titled ‘Let’s send the Altantuya murderers to hell’ on his blog, Malaysia Today. The posting implicated Najib and his wife Rosmah Mansor in the high-profile case.

Najib subsequently issued a denial through his press secretary Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad, whereas Rosmah has also denied the allegations against her.

The Altantunya murder trial is currently ongoing at the Shah Alam.

[Full report to follow]

SEKALI LAGI MAJLIS PERBANDARAN KUANTAN MENGHAMPAKAN KAMI

Pada Sabtu, 10 Mei ini jam 3 ptg, Parti KeADILan Rakyat Bahagian Kuantan akan mengadakan program ANUGERAH SIJIL TAKAFUL kepada warga pengundi Kuantan yang dipilih sebagai layak menerima perlindungan tersebut. Seramai lebih kurang 200 orang telah disenaraipendekkan selaku golongan penerima yang pertama.

Namun permohonan kami untuk menggunakan kemudahan tapak letak kereta di Taman Kerang, Jalan Mahkota untuk program tersebut telah ditolak.

Sekali lagi pihak pengurusan MPK telah menghampakan kami.

Di kala kami di Parlimen berbahas dan berhujah supaya tidak ada diskriminasi terhadap pembangkang oleh pihak Kerajaan, insiden ini amat mengecewakan.

Harapan kami supaya Agensi yang seharusnya berkhidmat kepada rakyat terus bersikap profesional tanpa sebarang diskriminasi.

Fuziah Salleh

Ahli Parlimen Kuantan

Merangkap Ketua Bahagian Kuantan

6hb Mei 2008

Lanjutan Kisah “Malang yang Berbau”

Ekoran dari aduan dari Pusat Khidmat Keadilan Kuantan dan berita mengenai adik Goh yang terjatuh ke dalam longkang besar berhampiran Sek Jenis Keb (C) Chung Ching, Malang yang Berbau
dalam blog saya,

pihak berwajib telah menutup longkang itu bagi mengelakkan kemalangan yang serupa berlaku.

Photobucket

Kenyataan Media Ketua Pembangkang

BIRO PENERANGAN PARTI KEADILAN RAKYAT

No 110-3, Jln Tun Sambanthan, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur

Telefon: 03-22723220, 03-22724220 Faks: 03-22721220

Website: www.keadilanrakyat.org Email: biropen@gmail.com

Kenyataan Media Ketua Pembangkang

Sempena Hari Kebebasan Akhbar Sedunia (World Press Freedom Day)
3 Mei 2008

MEDIA BEBAS TUNTUTAN MASSA
Media merupakan sumber utama penyibaran maklumat dalam usaha membentuk sebuah negara bertamadun. Justeru kebebasan media adalah antara intipati penting bagi sebuah negara yang mengamalkan sistem demokrasi.

Kepentingan peranan media yang bebas ini diakui sejagat apabila 3hb Mei diisytiharkan sebagai Hari Kebebasan Akhbar Sedunia. Satu badan kajian antarabangsa; Freedom House baru-baru ini meletakkan Malaysia pada tangga ke 141 daripada 195 negara yang dikaji dalam senarai kedudukan kebebasan akhbar. Ini bermakna Malaysia tergolong dalam kategori “negara yang tidak bebas” bersama dengan negara-negara di Benua Afrika seperti Cameron dan Libya.

Akibat dari sikap kerajaan yang mengongkong media perdana maka wujud ribuan pejuang-pejuang siber pada pilihanraya ke 12 yang lalu. Para pejuang siber telah mencorak iklim politik negara dengan membentuk Tsunami Politik lalu memberi tamparan hebat kepada kerajaan Barisan Nasional.
Perdana Menteri sendiri telah mengakui kehebatan pejuang siber ini malangnya beliau tidak pula mengambil iktibar daripadanya. Tindakan pihak berkuasa menyoal siasat salah seorang penulis blogger terkenal dan seorang kolumnis akhbar The Sun di ambang Hari Kebebasan Media Sedunia menunjukkan kerajaan masih gagal memahami tuntutan massa.

Kerajaan Barisan Nasional seharusnya maklum dengan arus globalisasi dan maklumat tanpa sempadan. Apatah lagi negara ini telah merdeka lebih setengah abad. Rakyat yang merdeka memerlukan minda yang merdeka untuk turut serta membangunkan negara dan menikmati arus pembangunan tersebut.

Justeru Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) menggesa kerajaan jangan lagi menongkah arus. Akta Mesin Cetak dan Penerbitan harus dikaji semula agar sesuai dengan kehendak zaman. Akta Kebebasan Maklumat hendaklah digubal segera sebagai langkah awal mewujudkan pentadbiran yang telus dan penuh pertanggungjawaban.

Akhirnya, saya mewakili seluruh Ahli Parlimen dari Pakatan Rakyat mengucapkan terima kasih kepada semua wartawan, aktivis dan para pejuang siber yang tidak jemu-jemu berjuang menuntut kebebasan media. Saya harap usaha ini akan diteruskan bagi memastikan ruang demokrasi terus berkembang. Selamat Maju Jaya. (tamat)

DR WAN AZIZAH WAN ISMAIL
Ahli Parlimen Permatang Pauh

Ketua Pembangkang

Presiden Parti Keadilan Rakyat

May 3, 2008 Posted by Fuziah Salleh

The late Daniel Gerinang

My deepest condolences to the family of the late Daniel Gerinang and Parti Keadilan Miri, Sarawak for his passing away of heart attack yesterday.

He was known to be a party activist, well-liked by everyone who came into contact with him.

One of my most memorable moments were campaigning with him and the Miri team during the last Sarawak State Assembly Elections.

Raja Petra released after 2-hour “interview”

update 7.30pm

RPK, who runs the Malaysia Today on-line, said the Commercial Crime Division of Bukit Aman had asked him to make a statement with regards to his posting headlined “Let’s send Altantuya murderers to Hell”.
He refused to make that statement, of course.
The cops gave up (for now, at least) after two hours.
RPK was accompanied by his lawyer, YB William Leong, the MP of Selayang.
Scores of journalists, bloggers and Malaysia Today supporters waited at the entrance of the Bukit Aman.
The MP of Wangsa Maju, YB Wee Choo Keong, arrived just after 5pm. After a brief discussion with Marina, RPK’s wife, Wee told her he would try and meet the cops. He asked me to accompany him. Wee took offence when the sentry on duty stepped in front of him and blocked his progress with an elbow.
“Wah, is this a police state now? I don’t think we are a police state. Are we a police state?” Wee challenged the sentry’s superiors. He said the sentry treated him like a criminal.
“If you can do this to an wakil rakyat,” he continued, “what chance does the average citizen,” he said, pointing at me, “your guard there will kick him out, hah?”
That’s YB Wee for you!

Raja Petra said the cops still had his lap top and computer. He confirmed that he was being investigated under Sedition Act.

“For two hours they tried to make me make a statement. I refused. They threatened to charge me for refusing to make a statement. I told them, go ahead and arrest me or release me right now. And i told them that if they let me walk, I don’t want to see their faces again.”

http://rockybru.blogspot.com/2008/05/rpks-breakfast-uninvited-guests.html

News on Petra’s police investigation

His article, Let’s send the Altantuya murderers to hell, has been taken off the Malaysia Today’s blogsite.

————————————————————————————-

Malaysia Today

Cops investigating Raja Petra under Multimedia Act
Posted by kasee
Friday, 02 May 2008

By LOURDES CHARLES, The Star

KUALA LUMPURMalaysia Today editor Raja Petra Kamaruddin is being investigated under Section 233 of the Communications and Multimedia Act 1998 for an article he wrote recently titled Let’s send the Altantuya murderers to hell.

It is learnt that eight police officers from the Federal Commercial Crimes Investigations Department (CCID) visited Raja Petra’s house in Sungai Buloh here at about 9am on Friday.

They seized a laptop and a CPU (central processing unit) before leaving at about 11am.

According to Raja Petra’s wife Marina Lee Abdullah, her husband had also been served with a notice requesting him to present himself at the CCID office in Bukit Perdana on Friday evening.

It is learnt police officers from the cyber crimes investigations unit are expected to record his statement over the article he wrote and posted on the Malaysia Today online news portal on April 25.

CCID director Commissioner Datuk Koh Hong Sun confirmed his officers had visited Raja Petra to assist police in their investigations.

He declined to elaborate further.

It is learnt that the CCID officers would be investigating certain allegations made in the article that were deemed false and defamatory.

Under Section 233 of the Act:

1) A person who

a) by means of any network facilities or network service or applications service knowingly —

(i) makes, creates or solicits; and

(ii) initiates the transmission of,

any comment, request, suggestion or other communication which is obscene, indecent, false, menacing or offensive in character with intent to annoy, abuse, threaten or harass another person; or

b) initiates a communication using any applications service, whether continuously, repeatedly or otherwise, during which communication may or may not ensue, with or without disclosing his identity and with intent to annoy, abuse, threaten or harass any person at any number or electronic address,

commits an offence.

2) A person who knowingly

(a) by means of a network service or applications service provides any obscene communication for commercial purposes to any person; or

(b) permits a network service or applications service under the person ‘s control to be used for an activity described in paragraph (a),

commits an offence.

(3) A person who commits an offence under this section shall, on conviction,be liable to a fine not exceeding fifty thousand ringgit or to imprisonment for a term not exceeding one year or to both and shall also be liable to a further fine of one thousand ringgit for every day during which the offence is continued after conviction

Police call in Raja Petra for questioning

Malaysiakini.com
Fauwaz Abdul Aziz | May 2, 08 1:56pm
Blogger Raja Petra Kamarudin has been called in by the police to have his statement recorded over a recent internet posting pertaining to the Altantuya Shaariibuu murder case.

His wife Marina Lee Abdullah told Malaysiakini that Raja Petra had gone to the federal police’s cybercrimes division at 4pm.

Earlier, the police said the blogger’s statement would be recorded tomorrow morning.

This morning, seven police officers from the division – led by DSP Victor Sanjos – were at Raja Petra’s house in Sungai Buloh from 9am to 11am. They confiscated the blogger’s laptop and CPU.

raja petra dang wangi 250707When contacted, Sanjos said the police are investigating the blogger (left) under the Sedition Act 1948 for incitement and also because he “commented on a case before the court made its decision.”

Sanjos also said Superintendent Gan Tack Guan – the investigating officer of the Altantuya murder case – had lodged a police report against Raja Petra.

“We asked Raja Petra whether he was the one who wrote the blog posting, whether he posted the blog, and whether he owned Malaysia Today on which the comments were posted.

“He answered ‘yes’ to all three questions,” he said.

‘Send murderers to hell’

On April 25, Raja Petra wrote ‘Let’s send the Altantuya murderers to hell’. The posting implicated Deputy Prime Minister Najib Razak and his wife Rosmah Mansor in the high-profile case.

Najib subsequently issued a denial through his press secretary Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad. Whereas, Rosmah has also denied the allegations against her.

Contacted earlier, Raja Petra confirmed that the police had visited him.

The 58-year-old blogger, who is no stranger to controversy, was grilled by the police for eight hours last year after former Selangor menteri besar Muhammad Muhd Taib filed a police report against him.

Taib, who is now regional and rural development minister, had claimed that Raja Petra published postings and articles that were disrespectful to the King and Islam.

The Altantunya murder trial is currently ongoing at the Shah Alam High Court.

A close aide to Najib, political analyst Abdul Razak Baginda and two police special operations force personnel have been charged with the murder of the Mongolian national.

Kenyataan Media:BIAR RAKYAT YANG TENTUKAN

Hari ini Kabinet akan Bersidang dan di antara perkara yang akan dibincang ialah samada siaran langsung Parlimen wajar di teruskan.Demi Demokrasi dan kebebasan media saya harap Kabinet membuat keputusan untuk meneruskan siaran langsung setengah jam malah harus juga di tambah masa kerana sesi soal jawab ialah satu jam setengah. Untuk jangkamasa panjang harus dikaji bagaimana boleh disiarkan secara langsung keseluruhan sesi parlimen sepanjang masa 10am-5.30pm iaitu waktu mesyuarat.Kerajaan tidak harus takut, kerana rakyat tahu menilai. Sekiranya ada wakil rakyat yang tidak beretika, atau berkelakuan tidak senonoh dalam Parlimen, biarkan rakyat yang telah memilih mereka menilai sendiri. Bukan untuk Kabinet tapi untuk rakyat pembayar cukai yang patut menentukan samada siaran ini harus diteruskan atau tidak.

Fuziah Salleh

Ahli Parlimen Kuantan

2 Mei 2008

Kepada Pembaca Blog & Sdri Maslinah Khususnya

Terima Kasih di atas semua ucapan tahniah serta juga diatas pandangan Sdri Maslinah.
Saya juga berkongsi harapan, iaitu supaya BN dapat bekerjasama dengan Pakatan Rakyat demi kebaikan rakyat.
Namun ada beberapa Faktor Kritikal yang akan memenentukan kejayaan tersebut;
1. Buat permulaan pihak BN perlu pastikan bahawa Kerajaan BN peringkat Pusat berlaku adil kepada semua ahli-ahli parlimen dengan memberi peruntukan sama rata tanpa diskriminasi untuk pembangunan kawasan setiap ahli parlimen. Selama ini ahli parlimen pembangkang tidak pernah menerima satu sen pun untuk pembangunan kawasan mereka. Rakyat yang telah memilih wakil rakyat mereka melalui proses demokrasi dijadikan mangsa di atas pilihan mereka itu. Ini bercanggah sama sekali dengan prinsip demokrasi berparlimen dan harus berubah. Saya juga telah membawa soalan berkaitan kepada Perdana Menteri di Parlimen, dan soalan tersebut telah dijadual untuk dijawab dalam masa dua minggu ini.
Harapan saya supaya setiap ahli parlimen akan mendapat peruntukan wajar untuk membantu mereka merancang projek-projek pembangunan di kawasan masing-masing, tidak kiralah mereka dari parti mana sekalipun.
2. Agensi-Agensi Kerajaan juga harus beri kerjasama kepada wakil rakyat pilihan rakyat dan ‘engage’ dalam komunikasi dua hala di dalam hal-hal bagi menyelesaikan masalah rakyat. Pihak Kerajaan dan Agensi-Agensi Kerajaan juga harus bersikap terbuka di atas segala saranan yang dibawa kepada mereka ; di samping memberi segala kerjasama di dalam hal-hal penyelesaian masalah rakyat. Sehubungan dengan hal ini adalah amat tidak profesional sekiranya pihak kerajaan tempatan menolak penggunaan kemudahan awam oleh seorang ahli parlimen pembangkang, dalam konteks wakil rakyat ingin bertemu rakyat, sedangkan rakyat merupakan pembayar cukai dan berhak menggunakan kemudahan awam.
3. Saluran maklumat yang tepat dan terkini juga perlu disampaikan kepada pihak-pihak berkenaan dari pihak kerajaan mahupun agensi kerajaan supaya mereka dapat mengambil tindakan yang tepat dan wajar perihal tindakan yang berkaitan dengan rakyat
Saya akui bahawa saya memang tidak henti-henti berjumpa dengan pelbagai kelompok masyarakat, penduduk-penduduk kampung, persatuan-persatuan dan juga NGO sejak dari hari pertama saya menang. Malah saya pastikan secara sedar bahawa saya bertemu spektrum masayarakat yang pelbagai setiap kali saya turun padang. Ini semua dalam rangka saya mewujudkan komunikasi dua hala dengan pelbagai lapisan penduduk dan pengundiKuantan, mengenali mereka, memahami masalah mereka dan juga menyelami perasaan mereka, serta mendengar keluhan di sebalik keperitan hidup mereka. Maklumat yang ditemui dengan dialog dua hala ini tentu sekali akan membantu saya untuk membawa agenda pembaikan untuk penduduk Kuantan, serta juga menyalurkan maklumat tepat tentang tindakan yang saya mahu lihat dilaksanakan oleh pelbagai agensi kelak.
Cara saya ini tentu sekali didapati asing kepada penduduk Kuantan memandangkan wakil rakyat sebelum ini lain caranya. Mungkin juga ada segolongan rakyat juga yang telah begitu lama terlalu tebiasa dengan cara BN…..
Walaubagaimanapun, Terima Kasih saya ucapkan diatas teguran.. Harapnya ia dengan hasrat untuk membina
Laporan Prestasi 100 hari akan di sediakan nanti. Nantikannya, ya, dan harapan agar sdr dan sdri yang budiman tidak terlalu cepat membuat penilaian.

Parlimen: 29 April 2008

Titah Seri Paduka Baginda.

Photobucket

Photobucket
Anwar came, too.
The media swarmed around him when he arrived…

Photobucket
After the Titah Diraja…at the offiice of Head of Opposition…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *