Manifesto Calon P083 Kuantan,Hajjah Fuziah Salleh

Fuziah-A4FlyerSetelah berkhidmat turun padang tanpa henti  selama lima tahun selaku Ahli Parlimen Kuantan (2008-2013), saya cukup prihatin dalam memahami masalah rakyat.

Manifesto  ini ialah tawaran sebagai penyelesaian kepada isu-isu yang selama ini memang telah di perjuangkan oleh saya khusus untuk warga Kuantan di Parlimen dan juga di luar Dewan Rakyat.  Sekiranya rakyat Kuantan memberikan mandat dan amanah kepada Pakatan Rakyat menerajui Kerajaan Putrajaya saya bertekad untuk melaksanakan perkara-perkara  berikut :

KOMITMEN:

1) Pelaksanaan Pembangunan Lestari Ke arah Kehidupan Lebih Berkualiti.

Kuantan merupakan pusat pelancongan dan juga di antara pengkalan perikanan terbesar di Malaysia. Pakatan Rakyat komited untuk membangunkan Kuantan dengan meningkatkan pelaburan dan menambah tarikan menggalakkan pelancong berkunjung.   Namun segala pembangunan untuk menambah baik ekonomi setempat yang dibawa ke Kuantan haruslah bersifat lestari tanpa kompromi ke atas kualiti kehidupan generasi masa depan mahupun alam sekitar. Oleh itu industri yang mencemarkan seperti Lynas akan ditolak sama sekali.

Kehidupan berkualiti juga dititikberatkan ke atas golongan yang kurang bernasib baik seperti ibu-ibu tunggal yang membanting kudrat harian untuk membesarkan anak-anak.  Projek ekonomi kecil-kecilan dengan skim mikro kredit akan direncanakan dalam usaha untuk membantu meningkatkan pendapatan bulanan golongan ini.  Prinsip yang saya pegang ialah memberi pancing dan mengajar mereka mengail lebih baik dari memberi mereka ikan setiap hari.

2) Membangunkan Prasarana Lebih Baik Secara Umum dan Dalam Rangka Menyelesaikan Masalah Banjir Secara Khusus.

Ciri-ciri bandar yang santai merupakan anatara tarikan para pesara untuk membeli rumah dan menetap di Kuantan. Ianya juga merupakan daya tarikan pelancong. Ciri-ciri ini akan diambil kira dalam usaha membangunkan dan meningkatkan kemudahan asas di Kuantan.

Disebabkan kedudukan  Bandar Kuantan yang rendah, di mana  kedapatan air bawah tanah dalam kadar satu meter dari muka bumi,  bersekali  dengan sistem perparitan yang tidak teratur, Bandar Kuantan kerapkali berhadapan dengan banjir sewaktu musim tengkujuh.   Pakatan Rakyat komited untuk mengkaji punca keadaan tersebut, seterusnya  menyelesaikan masalah banjir di Kuantan secara komprehensif dan bukan secara tempelan seperti sekarang ini.

3) Mensasarkan  Setinggan Sifar dan Mewujudkan Rumah Mampu Milik buat Semua Warga Kuantan.

Walaupun Kuantan merupakan ibu negeri  Pahang, namun  kewujudan setinggan bandar merupakan sesuatu yang gagal ditangani selama ini.  Rumah mampu milik buat semua peringkat pendapatan amat berkurangan bersekali dengan banyaknya projek perumahan terbengkalai yang  tidak dapat dipulihkan. Antaranya ialah projek perumahan Bunut Rendang, khusus untuk para nelayan yang telah lebih 10 tahun terbengkalai dan kini penuh semak samun.  Begitu juga 832 unit rumah pangsa  di  Pak Mahat  yang sudah tebengkalai sejak 2006 lagi dan ketika ini baru mula boleh diduduki setelah mendapat bantuan dana tambahan sebanyak RM 7 juta.

Setiap rakyat berhak  menikmati kehidupan dalam persekitaran yang selesa dan sihat.  Saya yakin bahawa kawasan setinggan bukanlah merupakan kawasan yang sesuai untuk membesarkan anak-anak.  Dengan itu pakatan Rakyat komited untuk menangani aspek perumahan ini dalam rangka mengangkat kualiti kehidupan seluruh warga Kuantan dari pelbagai latar belakang.

4) Sistem Pengangkutan Awam  yang “Integrated” (Bersepadu)

Kuantan selaku ibu negeri  merupakan satu-satunya  tempat yang tidak mampu menyelesaikan sistem bas bandar dari 2006 sehingga penghujung tahun 2012.  Namun kini walau terdapat bas RAPID, ada banyak lagi keluhan  berkenaan masalah yang berkaitan.  Ini adalah kerana gagalnya pihak kerajaan sekarang untuk menampilkan satu sistem pengangkutan awam yang  “integrated” atau bersepadu.

Wawasan saya ialah ke arah mewujudkan satu sistem pengangkutan aliran ringan di atas jalan sedia ada, bas, dan teksi yang bersepadu di antara satu sama lain yang dapat menguntungkan rakyat pengguna disamping membawa keuntungan kepada pemberi servis.  Sistem pengangkutan awam yang berjaya juga kelak akan dapat mengurangkan kesesakan jalanraya dari kenderaan persendirian seperti yang berlaku sekarang ini.

5) Membina  Komuniti Selamat dan Pencegahan Jenayah Sosial

Sebagai seorang ibu saya amat prihatin dan menitikberatkan pembentukan persekitaran sosial di mana anak-anak kita akan membesar dan meneruskan kehidupan mereka.  Justeru itu membangunkan komuniti yang makmur dan selamat buat semua warga, tak kira muda atau tua, lelaki atau wanita, merupakan di antara prioriti saya.

Komuniti yang sihat melibatkan penambahan tapak rekreasi, taman mini hijau untuk santai atau beriadhah, lorong basikal dan pejalan kaki merupakan wawasan saya.  Begitu juga tempat anak-anak muda beriadhah dan bersukan lasak seperti “skateboard” bersekali  dengan persekitaran yang sihat di tengah bandar. Dengan ini akan menjadikan  Kuantan sebuah bandar yang  lebih aman, menarik, sihat dan sejuk buat penghuni dan pengunjung.

Program-program membina komuniti  harus berjalan seiring dan diberi keutamaan yang  sama  dengan program mencegah jenayah serta aktiviti tidak sihat.  Aktiviti tidak sihat yang merosakkan generasi masa depan seperti judi internet harus dibanteras habis-habisan.  Gejala sosial juga harus ditangani secara komprehensif.

IMPLIMENTASI :

Komitmen saya ialah untuk menggarap semua elemen positif di dalam masyarakat seperti kelompok “civil society”, badan bukan kerajaan (NGO ) dan badan-badan agama untuk berganding bahu dengan kerajaan demi menjayakan wawasan di atas.  Akan diwujudkan komunikasi dua hala untuk menerima pandangan orang ramai dan konsultasi awam akan menjadi amalan  di dalam proses pelaksanaan semua tawaran di atas.

Insya Allah wawasan, harapan dan tawaran ini dapat menjadi  realiti apabila Pakatan Rakyat menerajui Putrajaya.

Fuziah-A4Flyer

Fuziah-A4Flyer

Sekian saya sertakan link video Manifesto calon P083 Kuantan,Hajjah Fuziah Salleh. Terima Kasih.

Maklumbalas Dan Analisa Manifesto Barisan Nasional

 

Apabila politik nasional lebih banyak berkisar kepada persoalan dan perdebatan dasar (bukannya politik perkauman, kebencian dan cacian peribadi), rakyat berpeluang untuk menilai sendiri perbandingan program ekonomi dan kerajaan yang ditawarkan oleh parti-parti politik.

Justeru, saya menyambut baik peluncuran Manifesto Barisan Nasional dan ingin mengambil kesempatan ini untuk membentangkan analisa perbandingan di antara Manifesto Rakyat dan Manifesto Barisan Nasional.

TEMA

• Manifesto Barisan Nasional yang bertemakan “Menepati Janji, Membawa Harapan” secara jelas dan tanpa segan silu menciplak tema “Pakatan Harapan Rakyat” yang telah lama diluncurkan oleh Pakatan Rakyat.

• Saya mengambil pendekatan positif dan berpendapat bahawa pemikir Barisan Nasional pun menerima hakikat bahawa agenda ekonomi rakyat yang bersabit dengan penurunan harga barang, kempen #Turunkanhargakereta, pendidikan percuma, hapuskan tol dan lain-lain yang dibawa oleh Pakatan Rakyat akhirnya diterimapakai oleh Barisan Nasional.

• Ini kerana mereka juga sedar bahawa agenda ekonomi rakyat ini telah menjadi harapan rakyat yang bakal digalaskan kepada kerajaan baru yang dipilih.

• Oleh itu, PRU13 adalah persoalan parti manakah yang lebih wibawa dalam mengotakan harapan rakyat ini – sebab itu Barisan Nasional tidak ada pilihan kecualilah menggunakan perkataan “harapan” seperti mana Pakatan Rakyat, untuk memberi isyarat mereka juga faham dengan harapan yang telah disuarakan rakyat.

PENDEKATAN DASAR

• Barisan Nasional kontang idea dan tidak berjaya membawa program baru. Manifesto Barisan Nasional ditulis secara umum, tanpa sasaran khusus yang boleh meyakinkan rakyat berbeza dengan Manifesto Rakyat yang jelas mekanisme, tempoh masa dan sasarannya.

• Contohnya, apabila Barisan Nasional berjanji untuk menarik pelaburan bernilai RM1.3 trilion dan mencipta 3.3 juta peluang pekerjaan baru – mekanisme dan pelan khusus untuk mencapai sasaran ini tidak dinyatakan, berbeza dengan Manifesto Rakyat yang secara jelas menumpukan usaha menambah kemahiran pelajar lepasan SPM yang tidak melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi untuk mengambil alih 1 juta pekerjaan yang kini diusahakan oleh pekerja asing. Strategi mewujudkan peluang pekerjaan yang dibawa oleh Pakatan Rakyat adalah lebih jelas, berbanding janji kabur yang dibawa Barisan Nasional.

• Semakan ke atas keseluruhan Manifesto Barisan Nasional menunjukkan bahawa tidak ada sebarang perubahan dasar ekonomi, politik dan sosial yang akan dilaksanakan untuk mengotakan janji-janji Barisan Nasional.

• Ini bermakna Barisan Nasional masih menggunakan kaedah dan pendekatan yang sama tetapi berharapkan keadaan menjadi lebih baik.

• Tanpa perubahan dasar yang merubah struktur ekonomi, politik, pendidikan dan sosial negara, Malaysia akan terus bergelumang dengan rasuah, ketirisan, ketidakcekapan ekonomi, penguasaan monopoli kroni, harga barang yang ditentukan oleh pihak tertentu dan mutu pendidikan yang semakin merosot.

• Manifesto Barisan Nasional akhirnya hanyalah senarai janji-janji tanpa membentangkan kaedah dasar dan pelaksanaan untuk merealisasikan janji-janji itu.

PERBANDINGAN PROGAM: KONTANG IDEA BARU, CIPLAK IDEA PAKATAN RAKYAT

• Analisa terhadap janji-janji Barisan Nasional menunjukkan bahawa sebahagian besar dari janji-janji yang dimasukkan bukanlah idea baru, tetapi diciplak dari Pakatan Rakyat atau adalah idea yang sama yang kini digunakan di oleh Barisan Nasional.

• Janji-janji berikut diciplak dari Pakatan Rakyat (walaupun pelaksanaannya tidak akan memenuhi harapan rakyat kerana tidak dilaksanakan sepenuhnya):

1. Menurunkan harga kereta dengan penurunan 20% – 30% secara berperingkat
2. Menyeragamkan harga barang keperluan asas di antara Semenanjung dan Sabah Sarawak
3. Menggunakan dana kerajaan melalui penglibatan terus kerajaan untuk menambah rumah mampu milik sebagai usaha mengawal harga rumah
4. Memperbaiki perumahan estet dan memastikan perumahan selesa bagi bekas pekerja estet
5. Memperkenalkan skim sewa dan milik untuk perumahan rakyat
6. Menambahbaik perkhidmatan bas untuk digunakan secara bersepadu untuk mengurangkan penggunaan kenderaan awam
7. Memberikan permit teksi individu
8. Melaksanakan rangkaian rel berkelajuan tinggi (high speed rail)
9. Membina Lebuhraya Pan Borneo
10. Mengurangkan bayaran tol secara berperingkat-peringkat
11. Reformasi percukaian untuk mengurangkan beban cukai pendapatan kepada golongan bawahan
12. Meneruskan bayaran tunai khas dan pemberian dana mengikut peratusan perolehan minyak
13. Peruntukan khas kepada semua jenis sekolah
14. Menawarkan status sekolah bantuan penuh kerajaan bagi sekolah-sekolah Tamil
15. Penekanan kepada pendidikan kemahiran dengan menaiktaraf sekolah vokasional menjadi kolej
16. Menyediakan bantuan kewangan dan peluang pendidikan untuk golongan berpendapatan rendah tanpa mengira kaum
17. Mewujudkan mahkamah khas untuk menangani isu-isu tanah pribumi
18. Mewartakan semua tanah adat
19. Menjana pendapatan dari pembangunan tanah wakaf
20. Mempromosikan kebajikan imam, pegawai masjid dan guru KAFA dengan menyediakan pakej penggajian yang lebih baik
21. Menaikkan bantuan kewangan kepada Sekolah Agama Rakyat dan Sekolah Pondok
22. Memastikan keseimbangan kaum yang lebih adil di dalam perkhidmatan awam

• Tindakan Barisan Nasional menciplak idea-idea asal yang sudah pun sinonim dengan Pakatan Rakyat seperti menurunkan harga kereta, menghapuskan tol dan lain-lain mengesahkan bahawa negara mempunyai kewangan yang kukuh selama ini untuk melaksanakan program-program ini.

• Alasan yang diberikan selama ini hanyalah dolak-dalih politik, tetapi oleh kerana tekanan yang kuat dari rakyat akhirnya Barisan Nasional tidak ada pilihan lain kecuali menciplak idea-idea ini.

PERBANDINGAN KEBERKESANAN PROGAM: PENDEKATAN BARISAN NASIONAL TIDAK AKAN MERUBAH KEDUDUKAN RAKYAT

• Keseluruhan kempen Barisan Nasional kini disandarkan kepada pemberian BR1M yang selepas ini akan dibuat setiap tahun pada kadar yang lebih tinggi, iaitu RM1,200 untuk keluarga dan RM600 untuk individu bujang.

• Jumlah ini bersamaan dengan RM100 setiap bulan untuk keluarga dan RM50 sebulan untuk individu bujang, pada ketika Barisan Nasional tidak mengemukakan apa-apa cadangan untuk menurunkan harga barang.

• Akhirnya, inflasi dan kenaikan harga barang akan melunturkan kesan pemberian wang terus ini kepada rakyat yang dijangka akan menelas belanja RM7.2 bilion dalam tahun pertama. Mengambil kira pertumbuhan penduduk sebanyak 2% secara purata dan inflasi pada kadar purata 2% untuk tempoh sedekad dari sekarang, menjelang tahun 2023 jumlah pembayaran BR1M akan mencecah RM11 bilion.

• Pendekatan ini kurang bijaksana kerana ia menelan belanja yang besar tanpa mengubah struktur ekonomi, sedangkan peruntukan RM7 bilion hingga RM11 bilion setahun itu lebih berkesan jika digunakan untuk menurunkan harga barang, menghapuskan tol, menurunkan harga kereta dan lain-lain.

PERBANDINGAN JANJI-JANJI UTAMA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL

• Membantu meredakan tekanan sara hidup – Pakatan Rakyat mencadangkan reformasi menyeluruh untuk merubah struktur ekonomi dengan menghapuskan monopoli yang akan menurunkan harga barang keperluan, berbanding Barisan Nasional yang menawarkan RM100 sebulan

• Menurunkan harga kereta – Pakatan Rakyat berjanji menghapuskan terus cukai eksais secara berperingkat supaya harga kereta adalah separuh dari harga sekarang dalam tempoh 5 tahun, berbanding Barisan Nasional yang hanya akan memotong cukai sebanyak 20% – 30% sahaja secara berperingkat tanpa disebut jangka masanya

• Menghapuskan tol – Pakatan Rakyat berjanji menghapuskan tol bermula dengan lebuhraya yang sudah mendapat pulangan modal, berbanding dengan Barisan Nasional yang hanya akan menurunkan tol secara berperingkat tanpa disebut jumlah dan tempoh masanya

• Menghapuskan PTPTN dan menawarkan pendidikan percuma – Pakatan Rakyat akan menghapuskan PTPTN dan menawarkan pendidikan percuma, berbanding Barisan Nasional yang tiada cadangan balas

• Caruman Wanita Malaysia untuk surirumah tidak bekerja – Pakatan Rakyat akan mewujudkan skim caruman seperti KWSP untuk surirumah tidak bekerja dengan caruman minima RM720 setahun, berbanding Barisan Nasional yang tiada cadangan balas

• Menurunkan harga minyak – Pakatan Rakyat komited untuk menurunkan harga minyak, berbanding Barisan Nasional yang tiada cadangan balas

• Memberikan royalti 20% kepada negeri pengeluar minyak – Pakatan Rakyat berjanji mengembalikan royalti 20% kepada negeri pengeluar minyak, berbanding Barisan Nasional yang meneruskan pendekatan membelanjakan wang minyak sebagai peruntukan pusat

Saya akan terus mengemukakan analisa khusus terhadap isu perumahan, ekonomi dan lain-lain sepanjang minggu ini melalui penulisan dan video agar rakyat dapat membandingkan kedua-dua manifesto.

RAFIZI RAMLI
Pengarah Strategi
Ahli Jawatankuasa Dasar dan Manifesto Pakatan Rakyat

 Sumber: www.rafiziramli.com

PRE-GE 13 : PETRONAS; DR. M & UMNO’S CAVE OF GOLD

When Dr M, the ex-Prime Minister’s son Mirzan was in financial trouble with his shipping company, Konsortium Perkapalan Berhad, Dr M asked Anwar (Finance Minister that time) to instruct Petronas via MISC to help him.

 
However, Mirzan wanted a higher valuation price, therefore MISC had a problem. The Late Dato Yassin, MISC Managing Director, told straight to Mirzan face, “Awak ingat MISC bapak awak punya company”. And Mirzan reported to his father.

MISC was only willing to pay RM 950 million but Mirzan insisted RM1.3 billion in order to cover his cost. Anwar finally agreed to his request after Hasan Merican told Anwar, “Jangan cari pasal, dia anak Boss. Anyway, MISC is not your company”.

What happen after the deal? MIrzan was interviewed by AWSJ and he superciliously said Konsortioun Perkapalan Bhd made RM350 million after disposing his asset to MISC.

Anwar was upset. He took the AWSJ paper, went to see Dr. M and told him, “You and your son are liars”.

 
Dr. M was very angry and distress. Later he called Daim and told him to fix Anwar.

And the rest is history…

~~~

In 2011, PETRONAS reported, since 1974 it had allocated the BN-led government a total of RM 529 billion. RM136.5 billion was paid out as subsidies to TNB and IPPs. Starting from 2007 PETRONAS financial year, it had given RM61 billion a year on average to the nation.

PETRONAS pays as high as 53% of its profits as dividends to the BN-led government. As a comparison, foreign countries oil companies grant an average of 38% of their profits to their respective governments. Rakyat have the right to know how the billions collected by the BN-led government since 1974 was spent?

Few months back Chua Jui Meng (PKR vice-president) inquired about the existence of Malaysia Petroleum Trust Fund. What happen to it?

 
Norway, that has oil in the North Sea, has an oil-fund known as Norway Pension Fund that amounted to US$656 billion or RM2 trillion. UAE-Abu Dhabi Investment Authority’s oil-revenue sovereign wealth fund stands at US$627 billion or RM1.9 trillion. Almost all oil-producing countries have established their own oil funds for their citizens’ future but not Malaysia.

Under advisor Mahathir, PETRONAS is often used as the saver of last resort. In 1985, it bailed out BBMB for RM 2.5 billion. In 1991, it gave another RM1 billion to BBMB. Despite the capital injection, BBMB was erased, replaced by CIMB.

Rakyat must never forget that PETRONAS, in 1997, through MISC, bailed out Konsortium Perkapalan Berhad to take over Mirzan’s failing shipping business. Did Mahathir force PETRONAS to enrich his children??? Whether PETRONAS overpaid him and years later, he was able to buy businesses stakes in San Miguel ???

Dr M’s obsession with mega-projects and his iron-fist execution cannot be refuted. So, PETRONAS had no choice but to underwrite the construction of the PETRONAS Twin Towers that cost RM6.0 billion and spent nearly RM22.0 billion to construct Putrajaya, because customarily there’s a 10-percent surplus to be parked in overseas banks.

Dr M also instructed PETRONAS to favor his children. He is an advisor to PETRONAS and led negotiations on PETRONAS’s marginal oilfields that resulted in Kencana (his son) and Sapura (his crony) getting the first deals. The first cut is always the deepest. Other UMNO leaders did the same – that’s how UMNO operates.

PETRONAS is the national oil company but incongruously, Petron (belonging to Mirzan Mahathir) got the tender to supply Jet A1 to Malaysia air carrier. Why does PETRONAS, with its trading with Vitol and extensive oil trading network cannot supply Jet A1 to MAS? Daddy’s prerogative again ???

Furthermore, why is Malaysia’s biggest and most important earning sits under the PM’s office, not the parliament? Surely something fishy is going on.

There are so many questions about Dr. M, UMNO & PETRONAS linkage. The only way to find out the truth is to vote PR in GE13 to be the next federal govt. so that PETRONAS can finally be placed answerable to our parliament. It’s the Pandora’s Box which has intrigued many Malaysians who want to know how the oil money had been used.

PETRONAS is also one of the main reasons UMNO can’t afford to lose in the next GE because it is their Godfather and UMNO leaders’ liquid-gold’s mine and it trickles down to their families, relatives and cronies.

And that is why UMNO leaders want to rule forever to continue plundering the nation’s wealth to feed their unlimited greed, hypocritically defending the Agama, Bangsa dan Negara….

Kehangatannya kini telah terasa

Alhamdulillah,bersyukur kepada Allah s.w.t kerana saya telah pun selesai menyerahkan borang penamaan calon untuk bertanding lagi dalam pru 13 ini.Dengan langkah yang jitu,semangat yang berpadu,gerakan yang seiring bersama sama calon Pakatan Rakyat menuju ke Wisma Sri Pahang untuk menyerahkan borang pencalonan.Syukur diberi peluang sekali lagi untuk bertanding di P083 Kuantan pada kali ini.Ditemani penyokong penyokong yang sentiasa memberi sokongan yang padu dan juga suami tercinta serta ahli keluarga bersama sama berarak menuju ke Wisma Sri Pahang pada pagi ini.

 

Terima kasih kepada semua yang hadir pada pagi ini..DEMI RAKYAT!

Bersama keluarga tersayangbergambar bersama calon pakatan sebelum memasuki wisma pahang.IMG_7573

First Dr M, then Muhyddin, now Ghani: Umno goes after Malay ancestral & reserve land BIG TIME

THE New Economic Policy (NEP), which was meant to lift the Malays from the clutches of poverty in 20 years (from 1971 to 1990), was hijacked by Umno to enrich their families and cronies.

It has until today sapped dry the bulk of the wealth of corporates owned by non-Malays.

With really nothing much left to grab, Umno is now going after Malay ancestral and reserve lands big time.

The most rampant of land grabs are happening in south of Johor due to Singaporeans’ thirst for property.

Tens of thousands of land owners, the majority of whom are Malays, have been compensated with peanuts and evicted.

Dr M the originator

Malaysians have former Prime Minister Mahathir Mohamad to thank for creating the opportunity for greedy Umno chieftains to “legally seize” whatever land they want in the name of development.

It was Mahathir who, in 1991 used Barisan Nasional (BN)’s brute majority in Parliament to pass by 99 to 25 votes the Land Acquisition Amendment Bill.

The amendments basically gave incontestable power to state governments to seize private land for development by private companies and individuals.

Lands originally acquired for public purposes can also be used for private development.

Before the amendments, land could only be acquired for public purposes or for public utilities like building of roads, schools, hospitals, pipelines, water or power plants, etc.

Muhyiddin, the BIGGEST!

The amendments triggered the start of land grabs in Johor in 1992, with then Mentri Besar, now Deputy Prime Minister, Muhyiddin Yassin seizing 32,000 acres in Johor.

Muhyiddin’s most widely publicised land grab attempt was the acquisition of 6,600 acres in Tebrau through the Johor State Islamic Economic Development Corporation.

Stamford Holdings Sdn Bhd then sued Muhyiddin Yassin, businessmen Yahya Talib and Syed Mokhtar Albukhary, for damages for alleged conspiracy to acquire land with the use of the Act.

The land acquisition civil suit was settled out of court for a total of RM405 million in 1999.

Today, the land grabs in Johor are carried out by Mentri Besar Ghani Othman through his most trusted crony, Tan Sri Dato’ Lim Kang Hoo (LKH), and links with Danga Bay and Kumpulan Prasarana Rakyat Johor (KPRJ). Ghani is KPRJ chairman.

Ghani and his state government are now using the Act to mop up as much land as possible from the majority Malays.

Peanuts and Ghani

The Malay land owners are paid “peanuts” for their land which are then alienated by KPRJ to crony property developers to reap billions of ringgit in profits.

Thousands of majority Malay land owners were and are being evicted to make way for greedy Umno cronies.

LKH’s friendship with Ghani and foray into KPRJ started in 1997 with LKH buying a 25% stake (RM61.2 million) in PLS Bhd – RM15 million in cash and RM46.2 million in debts.

LKH’s buying into PLS is controversial because KPRJ failed to pull out when the share fell from RM12 to RM2.

KPRJ also failed to review the buying price or the terms of agreement before the sale.

Instead, the KPRJ’s went ahead to buy into PLS without any discount.

In 1999, KPRJ sold its Danga Bay land to LKH who was seen as a White Knight for settling KPRJ’s outstanding bank loans.

LKH then seized the opportunity to squeeze more land from KPRJ, with the reason that it had to service KPRJ’s loan interests.

In Round 1A in 2001, KPRJ then sold Danga A (214 acres) and Danga B (135 acres) for only RM200 million to Danga Bay Sdn Bhd when the market price was RM1 billion!

Danga C (524 acres) was also sold Danga Bay Sdn Bhd for RM27 million.

Also in this round of rip-off, Danga D1 (192 acres) and Danga D2 (84 acres) were sold to Swan Atlantic Sdn Bhd and Straits Bay Sdn Bhd for RM7.5 million and RM5.5 million respectively.

In Round 1B, Johor government’s land was sold via privatisation to Danga Bay Sdn Bhd.

Danga E (Lagun Puteri and Pantai Lido) totalling 154 acres were sold at RM128 million when the current market value of the land was RM500 million.

In Round 2 of the rip-off in 2005, six parcels of land (Skudai Kiri, D5, LKIM, Promenade Optima Bistari, D4 and PTB21181/2/3) totalling 485 acres were sold to Danga Bay Sdn Bhd for a measly RM150 million.

Danga Bay Sdn Bhd’s new name is Iskandar Waterfront Development Sdn Bhd. Its original name is Abad Ehsan Sdn Bhd.

A corporate restructuring exercise in early 2012 involving a takeover of Tebrau Teguh Bhd, Iskandar Waterfront Holdings (IWH) is now 60% owned by LKH’s Credence Resources Sdn Bhd and the remaining 40% is held by KPRJ, the Johor state investment agency.

IWH’s latest development was the sale of 55 acres of Iskandar’s Danga Bay to China’s Country Garden (Holdings) Ltd for a whopping RM900 million last December.

According to IWH executive vice-chairman LKH, Country Garden plans to develop a marina and marina club, hotel, serviced apartments, offices and commercial development that will have a gross development value of RM10 billion to RM18 billion.

Have Johoreans benefited?

Johoreans, especially the Malays, need only see what is happening to their former land in Danga Bay, Desaru, Iskandar, Nusajaya and Tebrau, to name a few, to realise how much they have been short-changed for their ancestral land.

Country Garden joins several other developers such as Dijaya Corp Bhd, Brunsfield Group, Australia’s Walker Group, Singapore’s Azea Residences and Umno’s UEM as the few getting a share of Ghani’s gravy train.

In the making is Pengerang where the non-sustainable Petronas Refinery and Petrochemical Integrated Development (Rapid) project is to be located.

Rapid needs only about 6,000 acres but Ghani is using the Act to acquire 22,500 acres!

If Ghani is allowed to continue with Rapid, thousands of villagers, the majority of who are Malays, will be forced out of their land after getting peanuts as compensation.

Schools, mosques and surau, hospitals and clinics, cemeteries century old villages will all be uprooted for property development.

This has been BN-Umno’s land grab modus operandi since 1992.

More misery and land grabs are expected to be launched by greedy Umno cronies if the rakyat, especially Johoreans, continue to give their mandate to BN-Umno to govern.

http://chuajuimeng123.blogspot.com/

 

 

Wanita Tunggak Negara, Dibela Pakatan Rakyat

Pelancaran Video Kempen Wanita ‘TanganMu’ di Tropicana, Petaling Jaya

11 April 2013

Oleh Presiden KEADILAN

Wanita merupakan salah satu tunggak kepada pembangunan negara. Setiap kemajuan, dan pembangunan bermula di rumah. Contohnya Saya, sebagai seorang wanita yang memikul pelbagai tanggungjawab. Saya seorang anak, kakak, isteri, dan ibu. Sebagai seorang wanita yang bekerjaya, saya memikul tanggungjawab di pejabat. Semuanya tanggungjawab berat.

Begitu dengan semua kaum wanita di Malaysia. Yang menjadi suri rumah mempunyai tugas yang pelbagai dan mencabar. Lebih-lebih lagi wanita yang bekerja untuk mengimbangi kerjaya dan keluarga. Ini menjadi persoalan yang berterusan. Saya percaya, setiap wanita harus dihargai pengorbanan dan jasa.

Akan tetapi, kos sara hidup semakin meningkat. Gaji pendapatan semakin tidak mencukupi. Jenayah keganasan terhadap wanita juga kian menjadi-jadi.

Sebagai sebuah negara yang membangun, keadilan dan kesaksamaan diimpikan. Sebagai sebuah masyarakat yang penyayang, pembelaan hak-hak rakyat dipertahankan. Oleh itu, kita mahu suara wanita didengari dan dipeduli.

Pakatan Rakyat menyedari keadaan ini. Dasar Keberdayaan Wanita untuk memenuhi sasaran nasional 30 peratus penglibatan wanita di peringkat pengurusan, kepimpinan dan pentadbiran sektor awam dan swasta menjelang tahun 2017 telahpun dinyatakan dalam Manifesto Pakatan 2013. Malaysia mempunyai jumlah pekerja wanita tertinggi di rantau Asia Tenggara akan tetapi pada masa yang sama, Malaysia juga berada dalam kedudukan terendah dalam penglibatan wanita di peringkat pengurusan.

Pengorbanan wanita tidak hilang dari perhatian Manifesto Pakatan. Manifesto Pakatan yang mewajibkan para suami mencarum mengikut kadar pendapatan (antara RM10 sebulan hingga RM100 sebulan) ke dalam satu Caruman Wanita Malaysia atau Tabung Simpanan Suri Rumah yang boleh dikeluarkan oleh para isteri dalam keadaan tertentu seperti penceraian, ditimpa musibah, kemalangan dan genap mencapai umur 50 tahun. Pihak kerajaan juga akan menyumbang RM50 sebulan atau RM600 setahun bagi setiap isteri dan caruman tersebut akan diuruskan oleh Pertubuhan Keselamatan Sosial (SOCSO).

Saya sedar yang Pakatan Rakyat mengambil perhatian yang serius dalam hal penjagaan hak-hak wanita untuk memantapkan institusi kekeluargaan dalam manifestonya. Sebagai seorang ibu, saya hanya mahukan apa yang terbaik untuk anak-anak saya. Hati saya menangis setiap kali saya membaca berita mengenai anak-anak yang terabai kerana kaum ibu dan pasangan tidak mempunyai pendapatan yang mencukupi untuk menyediakan makanan untuk anak-anak mereka. Hati saya juga menangis apabila saya membaca berita anak-anak didera semasa ditinggalkan kepada pengasuh.

Oleh itu, saya bersetuju dengan insentif penjagaan anak sebanyak RM1,000 setahun melibatkan kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah sepertimana saya bersetuju dengan penubuhan Agensi Pembantu Rumah Tempatan oleh Pakatan Rakyat.

Walaupun jumlah RM1,000 setahun mungkin berbunyi sedikit, akan tetapi sebagai seorang ibu, setiap sen dikira dalam membesarkan anaknya. Ianya mungkin bantuan yang kecil, akan tetapi ianya tetap suatu bantuan yang boleh meringankan beban seorang kita.

Begitu juga dengan penubuhan Agensi Pembantu Rumah Tempatan. Sebagai sebuah negara yang membangun, seharusnya kita yakin dengan kebolehan rakyat kita sendiri untuk membawa negara tercinta ini kepada peringkat yang lebih tinggi. Penubuhan  Agensi Pembantu Rumah Tempatan ini memberi peluang kepada kita untuk meraikan kebolehan wanita kita sendiri dalam mengasuh anak-anak tanpa perlu bergantung kepada tenaga luar.

Sebagai seorang wanita Malaysia, saya percaya dengan kecekalan, kepintaran, kebijaksanan, dan usaha tanpa henti kaum wanita Malaysia dalam pembangunan negara tercinta ini. Saya percaya dalam keadilan dan kesaksamaan. Saya percaya wanita harus dihargai sepertimana kita menghargai jasa kaum lelaki membina negara ini. Saya juga percaya Pakatan Rakyat akan mengangkat hak-hak wanita seiring dengan usaha kita membina Malaysia yang lebih baik.

 

Terbukti bahawa kaum wanita di Malaysia punya kebolehan dalam pelbagai bidang. Melalui Pakatan Rakyat, lebih banyak peluang dan ruang dibuka kepada kaum wanita. Marilah kita berikan kepercayaan dan harapan kepada Pakatan Rakyat untuk merealisasikan program ini.

Dengan sukacita saya melancarkan video Kempen Wanita Parti Keadilan.

Video boleh ditonton di MediaRakyat.net:  http://www.youtube.com/watch?v=we7srrxFwOE

Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail

Presiden Parti Keadilan Rakyat

PR BOLEH DAPAT 2/3 MAJORITI DI PARLIMEN MENURUT SATU KAJIAN

Kajian sebut Pakatan boleh menang 215 kerusi Parlimen – Khalid

CHERAS 11 APRIL: Calon Parlimen Bandar Tun Razak, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mendedahkan satu kajian menunjukkan Pakatan Rakyat bakal memenangi 215 kerusi Parlimen termasuk Sabah dan Sarawak pada PRU 13.

“Petang tadi (semalam), saya terima emel daripada beberapa rakan saya yang membuat tinjauan (survey) secara teliti.

“Mereka merupakan kumpulan universiti yang membuat kajian dan tiada kepentingan dalam politik, termasuk Sabah dan Sarawak.

 
“Mereka kata jika strategi Pakatan seperti yang ada sekarang, kita sekurang-kurangnya akan memenangi 215 kerusi Parlimen,” katanya disambut sorakan gemuruh.

Pendedahan itu dibuat depan lebih 5,000 orang dalam ceramah di padang bola di Jalan Jujur, Bandar Tun Razak 10 April lalu.

Ada 222 kerusi Parlimen di Malaysia dan kajian itu – jika benar – menunjukkan Pakatan memiliki majoriti dua pertiga, sekaligus membentuk sebuah kerajaan yang kuat.

Tanpa menyebut identiti kumpulan yang melakukan kajian berkenaan, Khalid berkata, penyelidikan dibuat melalui tiga peringkat iaitu antaranya Jun dan Disember tahun lalu dan Mac 2013.

“Kajian menunjukkan peningkatan. Dan saya rasa ini cabaran kita sekarang bagaimana kita hendak tumpukan supaya kita capai kemenangan yang kita perjuangkan dalam reformasi semasa berbelas-belas tahun.

“Saya yakin reformasi ini akan lahir semula dan dilaksanakan seperti cita-cita kita. Jadi, angka-angka itu menunjukkan peluang kita untuk menang, nampak jelas,” katanya./KD

 
Sumber:http://dunlepar.blogspot.com/2013/04/pr-boleh-dapat-23-majoriti-di-parlimen.html?spref=bl

Pentas Anak Muda – Hentikan politik korup dan bankrupt

UMNO dan sekutunya disaran menghentikan amalan politik yang korup dan tidak matang. Hjh Fuziah Salleh dalam ucapannya di Pentas Anak Muda Sg Isap pada 4 April yang lalu mendesak parti tersebut dan komponennya menghentikan siri-siri ugutan yang semakin menjadi-jadi sejak beberapa hari yang lalu. Antara bentuk ugutan yang dilakukan ialah membaling Bilik Gerakan DUN Teruntum dengan telur, mencederakan Ketua Unit IT PKR Kuantan, mencalar dan memancitkan tayar kereta petugas-petugas PR dan pelbagai lagi tindakan yang dilihat tidak bertanggungjawab.

Tambah beliau lagi, anak muda perlu memainkan peranan dalam menjana perubahan ke arah menentukan masa depan negara yang lebih aman dan makmur. Tindakan-tindakan tidak bermoral dalam perjuangan seharusnya tidak wajar diberi pertimbangan dalam usaha menegakkan keadilan dan menentang kezaliman.

Pelbagai isu dalam negara perlu diambil perhatian serius dan rakyat mempunyai hak untuk  diberi pendedahan tentang masalah-masalah ekonomi negara, hutang negara dan perbelanjaan negara yang semakin meningkat kerana ianya memberi kesan yang besar kepada cara hidup rakyat. Rakyat yang bijak seharusnya menggunakan setiap ruang dan peluang untuk memastikan hak rakyat dipenuhi dan tidak diselewengkan oleh pihak-pihak berkepentingan.

Dengarkan ceramah penuh YB Fuziah Salleh di Pentas Anak Muda Sg Isap di http://www.youtube.com/watch?v=a9WuP-Y94Ok