Kenyataan Media MP Kuantan – Surat Terbuka kepada Pengarah JAS Pahang “Isu Lynas: JAS Pahang harus terus terang kepada rakyat .”

Kenyataan Media MP Kuantan YB Fuziah Salleh pada 31 Dis 2011

Kenyataan Media MP Kuantan YB Fuziah Salleh pada 31 Dis 2011

Kenyataan Media
MP Kuantan
31 Dis 2011

Surat Terbuka
Kepada Pengarah Jabatan Alam Sekitar (JAS) Pahang
Dr Ahmad Kamarul Najuib Che Ibrahim

Tuan Pengarah,

Kenyataan Tuan Pengarah yang dilaporkan oleh akhbar Sinar sewaktu taklimat tertutup anjuran JASA pada hari khamis 29hb Disember berkenaan isu kilang Lynas, menggunakan fakta untuk menyelewengkan pandangan awam dan wajar di perbetulkan.

Selaku Pengarah Jabatan Alam Sekitar Pahang pihak tuan harus bersifat lebih bertanggungjawab kepada rakyat. Apabila pihak tuan membuat kenyataan bahawa ” kilang Lynas ialah kilang kimia dan bukan kilang radioaktif” ianya merupakan kenyataan ‘separuh benar’ yang berselindung di sebalik fakta.

Mengapakah pihak tuan selaku Pengarah JAS tidak boleh berterus terang dengan status sebenar kilang Lynas.
Iaitu:

1) Bahawa kilang ini ialah kilang kimia yang akan mengeluarkan sisa buangan bersifat radioaktif diparas 6bq|g. Menteri MOSTI didalam Dewan Rakyat pada 14 nov juga telah mengakui bahawa WLP (water leach purification) solid residue -sisa berbentuk pepejal ialah sisa yang diklasifikasikan sebagai radioaktif.

2) Bahawa Kilang Lynas juga merupakan logi pemrosesan ‘rare earth’ yang terbesar didunia di luar negara Cina apabila ianya beroperasi sepenuhnya kelak dan akan mengeluarkan sebanyak 30% keperluan ‘rare earth’ didunia.
Kilang Lynas menggunakan bahan galian yang dibawa dari Australia dan kemudian di proses di Gebeng dimana sisa radioaktifnya akan di buang di Malaysia.

3) Sisa pepejal bersifat radioaktif (WLP solid residue) yang akan di keluarkan nanti ialah sebanyak lebih dari 60,000 metric ton setahun dan setakat ini masih belum ada jalan penyelesaian yang ditemui oleh Lynas berkenaan dengan pengurusan jangka panjang sisa buangan radioaktif tersebut. Malah cadangan dari Lynas telah di tolak sekurang-kurangnya 3 kali oleh pihak AELB.

4) Bahawa Preliminary EIA untuk kilang Lynas diluluskan secara ekspres dalam masa 3 minggu oleh JAS Pahang. (Diterima 21 Jan 2008 dan mendapt kelulusan 15 feb 2008.

5) Bahawa Detailed EIA tidak pernah di pinta keatas Lynas oleh pihak JAS Pahang.

6) Bahawa pada 20 june 2011, pihak JAS telah pun meletakkan aktiviti seperti kilang Lynas ini diantara yang memerlukan DEIA. (Aktiviti memproses bahan radioaktif dan mengeluarkan sisa buangan radioaktif) – fakta ini menunjukkan bahawa aktiviti kilang ini termasuk didalam aktiviti yang memerlukan penelitian dan kajian terperinci berkenaan kesan pemrosesan di kilang ini terhadap alam sekitar dan kesihatan awam.

Kesemuanya ini wajib di terangkan kepada orang ramai. Mengapa JASA perlu adakan taklimat tertutup? JASA juga telah tidak membenarkan sebahagian dari meraka yang hadir dan wartawan untuk masuk ke Dewan Auditorium RTM. Mengapa perlu JASA mengatakan bahawa isu ini isu sensitif dan juga mengatakan bahawa ada pihak yang cuba manipulasi fakta.

Mengapakah Pengarah JAS perlu bersekongkol dengan JASA dalam taklimat tertutup? Bukan kah juga tanggungjawab Pengarah JAS ialah memberitahu perkara yang benar kepada rakyat dan tidak diperalatkan sebagai alat politik oleh pihak pemerintah yang mahu memutar belitkan fakta sebenar?

Demi Rakyat, saya tuntut Pengarah JAS Pahang menjelaskan kebenaran kepada rakyat berlandaskan fakta sebenar.

Fuziah Salleh
MP for Kuantan, Malaysia.

Majlis Jamuan Makan Malam Perdana “Dana Alam Sekitar” – 7hb Januari 2012

SLC Fund Raising Dinner 7 Jan 2012
Stop Lynas Coalition (SLC) Fund Raising Dinner on 7th January 2012

 

 

Undangan ke Pelancaran Kempen Hentikan Lynas Peringkat Nasional

Lynas telah mengumumkan bahawa kilang nadir buminya, Lynas Advanced Material Plant (LAMP) akan sedia untuk beroperasi dalam bulan Januari 2012, walaupun pelan pengurusan sisa telah ditolak tiga kali. Dalam masa yang sama, pihak kerajaan berterusan mengenepikan seruan dan rayuan pihak penduduk agar dihentikan kilang yang berisiko tinggi ini.

Dalam tempoh yang mendesak sebelum kilang tersebut beroperasi, Pakatan Rakyat telah bersetuju untuk memberikan sokongan kepada kempen menghentikan Lynas yang setakat ini tahap kesedaran awam adalah terhad kepada penduduk di daerah Kuantan sahaja berikutan kawalan ke atas laporan media serta liputan yang negatif terhadap kempen ini.

Sehubungan dengan itu, satu majlis makan malam akan dianjurkan bersempena dengan pelancaran kempen menghentikan Lynas di peringkat nasional serta kutipan dana untuk tindakan undang-undang ke atas Lynas.

Beberapa pasukan guaman telah meneroka beberapa ruang dan kaedah untuk menghentikan pembinaan kilang tersebut menerusi saluran perundangan. Save Malaysia Stop Lynas (SMSL) telah merangka perancangan untuk mencabar kewajaran pembinaan kilang ini di atas faktor teknikal yang memerlukan satu insiden sebelum ia difailkan. Manakala Gabungan Hentikan Lynas (SLC) telah memutuskan untuk memfailkan kes ini berdasarkan pencabulan prosedur yang boleh difailkan segera dengan syarat jumlah dana yang diperlukan berjaya dikumpul.

SLC akan menamakan 10 defendan iaitu Lynas Malaysia Sdn Bhd bersama-sama agensi-agensi kerajaan – Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB), Agensi Nuklear Malaysia, Menteri Besar Pahang, Majlis Perbandaran Kuantan (MPK), Pejabat Tanah dan Galian Pahang, Jabatan Alam Sekitar Pahang dan Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang (PKNP).

Misi pertama SLC adalah untuk mengemukakan permohonan injuksi bagi menghentikan pembinaan kilang tersebut. Berdasarkan kepada jumlah defendan yang besar serta terdiri dari agensi-agensi penting kerajaan, maka SLC akan melantik sepasukan peguam dengan keanggotaan dari beberapa firma untuk memastikan tumpuan yang khusus dan menyeluruh terhadap kes ini.

Walau bagaimanapun, strategi ini akan melibatkan kos yang tinggi. SLC memerlukan RM300,000 sebagai permulaan untuk memfailkan kes berprofil dan berisiko tinggi ini. Oleh yang demikian, pihak kami amat mengharapkan sokongan padu daripada warga Malaysia yang prihatin untuk menyumbang kepada dana guaman kempen hentikan Lynas khususnya melalui majlis jamuan makan malam yang akan diadakan sebagaimana butiran berikut:

Tema : Jamuan Makan Malam Dana Alam Sekitar
Harga : RM2000 Semeja / RM200 Seorang
Tarikh : Sabtu 7 Januari 2012
Masa : 8.00 – 11.30 Malam
Tempat : Grand Shah Alam Ballroom, Shah Alam Convention Centre (SACC)

Untuk memastikan kebertanggungjawaban dan ketelusan, segala kutipan daripada majlis tersebut akan diuruskan oleh pihak penganjur kempen bagi pihak Pakatan Rakyat yang dipengerusikan oleh Haji Zulkefly Omar, Pengerusi Lajnah Alam Sekitar PAS Malaysia, tokoh yang telah memperjuangkan isu insinerator di Broga selama lebih 5 tahun yang akhirnya menang melalui tindakan undang-undang.

Kempen ini tidak akan terhenti di majlis makan malam tersebut. Pakatan Rakyat telah menyatakan komitmen untuk membantu meningkatkan kesedaran awam terhadap isu ini. Di pihak SLC, kami akan terus memperjuangkan isu ini sehingga Lynas dihentikan. Adalah menjadi harapan yang amat tinggi di pihak kami agar pelbagai bentuk sokongan khususnya kewangan dapat diberikan terhadap kempen ini. Kami memohon agar majlis makan malam yang diadakan dapat dijayakan sama ada atas kapasiti organisasi atau individu melalui pembelian tiket-tiket yang dijual.

Untuk pertanyaan lanjut berkaitan tiket, sila hubungi Saudara Soo jin Hou (soojinhou@yahoo.com / 016-984 1588). Untuk membeli ticket, sila masukkan sumbangan ke Bank Islam nombor akaun 06019010087836 atas nama BADAR (Badan Bertindak Anti Rare Earth Refinery) dan menghantar alamat anda dan slip bank kepada

a) Jin Hou untuk yang dari luar Kuantan
b) Helmi (mdhelmiibrahim@gmail.com / 019-919 4477) untuk yang dari Kuantan.

Sekian, terima kasih.

Andansura Rabu (017-986 8969)
Pengerusi
Gabungan Hentikan Lynas (SLC)

___________________________________________________________

Invitation to the national launching of the Stop Lynas Campaign

Lynas has announced that the Lynas Advanced Materials Plant (LAMP) will be ready for operation in January, despite being rejected three times in their submissions of the permanent waste management and the plant decommissioning plans. At the same time, the government continues to ignore the pleas of the rakyat to cancel this toxic plant that will bring imminent harm to us and to the many generations to come.

In these final days of desperation before the plant fires up, Pakatan Rakyat has agreed to put their weight behind the anti-Lynas campaign, which so far, seems to be confined only to the greater Kuantan area, thanks to deliberate suppression of negative Lynas news in the mainstream media. It is therefore decided that a national stop Lynas fund raising dinner is organized to fund the legal action against Lynas.

Various legal teams have explored the possible avenue to stop the Lynas project. Save Malaysia Stop Lynas (SMSL) has planned to challenge the project on technical ground which requires a trigger before the case can be lodged. Stop Lynas Coalition (SLC) has decided to go for a case based on procedural ground which can be lodged immediately provided adequate fund can be found to put the case together.

SLC will name 10 defendants: Lynas and governmental agencies which are MITI, MOSTI, Pahang MB, MPK, Pejabat Tanah & Galian Pahang, Agensi Nuklear Malaysia, AELB, DOE and PKNP. The first thing SLC will do is to seek a court injunction to stop the construction of the plant.

Unfortunately, with so many defendants, this legal strategy will be fairly expensive. We need to raise RM300,000 to initiate legal action. We seek your help for the lawsuit by supporting the national launching dinner.

Theme: Makan Malam Perdana “Dana Alam Sekitar”
Price: RM2,000 per table / RM200 per person
Date: 7 January 2012 (Saturday)
Time: 8.00 pm – 11.30 pm
Venue: Grand Shah Alam Ballroom, Shah Alam Convention Centre (SACC)

To ensure accountability and transparency, all proceedings from the dinner will be held in trust by Pakatan Rakyat. The chairman of the campaign is Haji Zulkefly bin Haji Omar. He fought against the Broga incinerator for more than 5 years, and finally won in court. He is currently the chairman of the Environmental Bureau of PAS.

This campaign does not stop with the dinner. Pakatan will embark on road trips to raise awareness on this issue throughout the whole of Malaysia. We will not stop until Lynas leaves. We hope you can support us financially by purchasing dinner tickets, either as an organization or in your personal capacity.

For more details, please contact Soo Jin Hou at soojinhou@yahoo.com or 016-984 1588. To purchase a ticket, please bank in your contribution to Bank Islam account number 06019010087836 to BADAR (Badan Bertindak Anti Rare Earth Refinery) and send your mailing address and bank slip to

a) Jin Hou for purchases outside Kuantan, or to
b) Helmi (mdhelmiibrahim@gmail.com / 019-919 4477) for purchases within Kuantan.

With a heartfelt thank you,
Andansura Rabu (017-986 8969)
Chairman of Stop Lynas Coalition

 

E-poster adapted from design of Rahmat W. Yahaya

The Malay Mail – Rare earth report ‘political ploy’

Kuantan MP questions credibility of study by sciences academy and professors’ council
Thursday, December 22nd, 2011 10:42:00
Lynas
NOT THE RIGHT WAY: Fuziah says it is wrong for the report to state that rare earth would boost the country’s green technology

 

SHAH ALAM: Kuantan MP Fuziah Salleh has lambasted a report on rare earth by the Academy of Sciences Malaysia (ASM) and National Professors’ Council of Malaysia (NPCM), questioning the study’s credibility.

She said the report, released on Tuesday, was misleading and politically-motivated.

The report, titled Rare Earth Industries: Moving Malaysia’s Green Economy Forward, was funded by both ASM and NPCM, which are under the Science, Technology and Innovation Ministry and Higher Education Ministry, respectively.

It endorsed the importance of rare earth industries in developing Malaysia’s green economy and said the risks involved with Lynas Corp’s rare earth processing refinery was manageable.

Fuziah, who is also a PKR vice-president, said ASM and NPCM had placed their reputation on the line by becoming the government’s ‘mouthpiece’.

“I think it should be fully understood by all that it is a political statement to support the existence and presence of Lynas. It is meant to support the wrong decision made by the government. I see them as just a mouth piece for the government,” she told reporters at a press conference at the Selangor state government building yesterday.

“The government has made a mistake so they have to cover it up and make a statement like that which I can contest based on facts.”

Fuziah said the report only addressed risks involved in the external radiation from the Gebeng plant.

“It is correct for ASM to say that the risk from the external radiation is manageable but it is wrong for them not mention all the other risks,” she said.

“However, risks like internal emitters, the environment, public health, ground water, location of the plant in Gebeng which is on pit soil, its location near the river and sea, and tons of hazardous fluid discharged into our river daily, all these were not addressed.”

She also disagreed with the report’s assessment that rare earth industry would boost green technology in the country.

“I would like to refute the said statement because the fact is, Malaysia does not have a huge amount rare earth reserve. Malaysia has 0.03 per cent of the world’s rare earth reserve,” she said.

“This means that rare earth used by the said refinery is not from Malaysia but from Ausralia and maybe Malawi and other countries.”

Fuziah said the rare earth industry would not develop but instead destroy Pahang’s economy.

“Yes, the production of rare earth elements contributes to green technology but there is nothing green in the process of extracting the rare earth element,” she said.

Lynas has faced continued public resistance over its controversial RM1.5 billion rare earth plant in Gebeng, expected to be operational by early next year.

The plant is reported to be 85 per cent completed but the government has yet to issue a pre-operational licence to Lynas.

Rare earth metals are used in manufacturing hybrid and electronic vehicles, solar and wind-powered technologies and other personal electronics like smartphones.

 

http://www.mmail.com.my/content/87853-rare-earth-report-%E2%80%98political-ploy%E2%80%99

Sinar Harian – Fuziah sedia pertahan kerusi

DIANA SURYA ABD WAHAB
December 20, 2011

Fuziah-Salleh

KUANTAN – Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh bersedia mempertahankan kedudukannya di tempat yang sama jika dikekalkan di peringkat pusat dalam Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU-13).

Menurutnya, pemilihan kerusi Kuantan diserahkan kepada peringkat pusat sama ada untuk mengekalnya atau memilih calon lain sebagai ganti.

“Saya telah lakukan yang terbaik, di sini tempat di mana saya dibesarkan hinggalah saya mencurahkan bakti saya kepada setiap masyarakat yang memerlukan.

“Jadi saya sentiasa bersedia untuk terus berkhidmat di sini dan mempertahankan pencalonan jika masih mempunyai laluan. Namun jika ada calon lain dirasakan lebih layak, saya akan menyokong kerana calon-calon yang ada semuanya terbaik.

“Selain itu, saya juga telah berjaya meletakkan Kuantan sebagai tempat yang baik jadi sangat yakin mereka yang terpilih boleh meneruskan usaha saya selama ini,” katanya kepada Sinar Harian ketika dihubungi.

Sementara itu, Fuziah sering turun padang bertemu masyarakat tanpa mengira waktu sama ada menjelang pilihan raya atau sebaliknya turut yakin dengan pendekatan yang digunakan ini.

Fuziah berkata, keadaan masih tidak membimbangkan kerana pengundi di sini nampaknya masih memberi sokongan kepada Pakatan Rakyat.

“Selepas saya menang hingga kini, saya tidak berhenti bekerja dan turun padang bertemu dengan masyarakat dan rakyat di sini, khususnya. Ini kerana sistem kerja yang saya amalkan tidak berkala, jadi rakyat boleh nampak saya di mana-mana bersama mereka dan boleh meminta bantuan tidak mengira masa.

“Dengan itu, jika melihat kembali perjalanan kerja saya, rasanya pengundi sekarang sudah bijak menilai sendiri dalam memilih wakil rakyat yang layak,” katanya.

Sin Chew Daily National Edition – MB Pahang: Rare Earth Plant Has Now Become An Issue, MCA Will Go Into Battle For Kuantan Parliamentary Seat

Translation of Sin Chew Daily National Edition 8th December 2011

(Kuantan, Pahang, 7th December 2011) MB Pahang Adnan Yaakob said since Lynas rare earth project has become a political issue instigated by the opposition, Kuantan constituent will face greater challenges in the coming general election. MCA will continue to take part in the coming general election for this constituency, because MCA has a higher chance than UMNO to win.

This morning, when Adnan attended the first “1Malaysia Shop” opening ceremony in Kuantan, Pahang, he indicated so, during the interview by reporters at a press conference.

Rare Earth Plant Issues Have Been Politicized

Adnan pointed out since the Lynas issues have been politicized, Barisan Nasional will have an unprecedented intense fighting with Pakatan Rakyat in Kuantan and Indera Mahkota constituencies in this coming general election.

“In this case, we can only try our best to compete with Pakatan Rakyat to see who is more skilful in getting the peoples’ hearts.”

UMNO Will Not Fight for Kuantan Parliamentary Seat

Adnan stressed that UMNO Pahang has never been fighting with MCA over the Kuantan parliamentary seat.

Although in the 2008 general election, PKR candidate Fuziah Salleh defeated former MCA vice-president Datuk Fu Ah Kiow with 1,826 majority votes. Adnan believes MCA will have a higher chance than UMNO in winning Kuantan parliamentary seat.

Asking about the earlier rumours that UMNO Kuantan Division has the intention to fight for BN Kuantan parliamentary seats, but Adnan denied on the spot.

“This is only political conjecture, UMNO has never thought of fighting with MCA.”

“Now, although PKR has won the Kuantan and Indera Mahkota parliamentary seats, but we will try our best to defeat them.”

彭州大臣:稀土廠變課題‧關丹選區‧馬華上陣

星洲日報

國內

2011-12-08 10:45

(彭亨‧關丹7日訊)彭亨州務大臣兼國陣州聯委會主席拿督斯里安南耶谷表示,鑑於萊納格賓稀土廠計劃已被反對黨炒成政治課題,來屆大選國陣在關丹國會選區將面對更大挑戰,馬華將會繼續在該選區上陣,因為馬華的勝算會比巫統高。

安南耶谷是於今早在關丹出席彭亨州首間”一個馬來西亞人民商店”主持開幕儀式後,在新聞發佈會接受記者訪問時,如此表示。

稀土廠課題政治化

安南耶谷指出,由於萊納課題被政治化影響,國陣在來屆大選中於關丹及英迪拉馬哥打兩個國會選區內,與民聯之間的選戰會變得前所未有的激烈。

“在這種情況下,我們只能盡全力與民聯競爭,看看誰在攫獲民心方面更高明。”

巫統不爭關丹國席

安南耶谷強調,巫統彭亨州聯委會不曾想過與馬華爭奪關丹國會選區。

雖然在2008年大選中,由馬華前副總會長拿督胡亞橋上陣的關丹國會選區,以1千826票之差敗給公正黨候選人傅芝雅,不過安南耶谷卻認為,馬華在關丹國會選區勝出的機會,依然遠比巫統高。

“不論是關丹抑或是英迪拉馬哥打國會選區的議席,我們保持原來的議席分配,在來屆大選中也由各自政黨的候選人上陣,而英迪拉馬哥打國會議席將由巫統候選人出戰!”

詢及較早時謠傳巫統關丹區部有意爭取在關丹國會議席上陣,不過安南耶谷卻當場否認。

“這是政治推測而已,巫統不曾夢想過(爭關丹國會)。”

“現在,關丹及英迪拉馬哥打國會議席雖然都被公正黨拿下了,不過我們一定會努力打敗他們。”

http://www.sinchew.com.my/node/229420?tid=1

Sinar Harian – Gesa dedah senarai kontraktor

Oleh : ROSILAWATI ROSEDI
Tarikh : December 7, 2011

Fuziah-Salleh

KUANTAN – Pendedahan senarai kontraktor yang terlibat dalam pembinaan tapak kilang Lynas Advanced Material Plant (LAMP) akan memberikan peluang kepada rakyat untuk mengetahui bentuk bahaya yang bakal dibawa kilang itu terhadap manusia dan alam sekitar.

Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh berkata, beliau mengalu-alukan kenyataan Menteri Besar, Datuk Seri Diraja Adnan Yaakob supaya Lynas mendedahkan senarai kontraktor yang terlibat.

Menurutnya, gesaan Adnan itu memberikan maklumat terhadap orang ramai berikutan selama ini rakyat hanya mengetahui Ranhill dan UGL yang menjadi kontraktor utama Lynas.

“Sama ada kontraktor yang dilantik adalah penyokong Pakatan Rakyat (PR) atau penyokong Barisan Nasional (BN), tidak membawa apa-apa perbezaan. LAMP tetap berbahaya, tanpa mengira siapa yang membinanya,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Menurutnya, beliau yakin Adnan tidak menerima maklumat tepat mengenai risiko bahaya yang dihadapi.

“Besar kemungkinan segala maklumat yang disampaikan kepada Adnan ialah maklumat dari Lynas sendiri.

“Lynas cukup bijak di dalam mengelirukan orang ramai, termasuk juga mengelirukan agensi kerajaan dengan fakta yang mengelirukan,” dakwanya.

Dakwanya, laporan Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) juga tidak pernah mengatakan bahawa LAMP adalah selamat.

Fuziah juga memberitahu, selepas laporan IAEA dikeluarkan, ada beberapa pindaan perlu dilakukan Lembaga Pelesenan Tenaga Atom (AELB) namun AELB AELB menggunakan seksyen 41 dalam Akta 304 (berkenaan kerahsiaan) untuk tidak mendedahkan tindakan tersebut kepada orang awam.

“Selama ini Lynas berani bercakap hanya dari aspek radiasi luaran tanpa berani bercakap tentang radiasi dalaman serta tidak berani bercakap tentang sisa buangan berbentuk radioaktif (WLP solid waste) dari LAMP.

“Ini bertujuan mengelirukan semua pihak termasuk agensi kerajaan dan malang sekali buat rakyat kerana segala fakta yang mengelirukan oleh Lynas di ulang oleh pihak agensi kerajaan sebelum ini tanpa usul periksa,” katanya.

Beliau yakin Menteri Besar berjiwa rakyat dan mahukan yang terbaik buat rakyat selain menggesa Menteri Besar mengarahkan supaya syarat-syarat yang dikenakan oleh Jabatan Alam Sekitar (Jas) Negeri ke atas Lynas sewaktu Jas meluluskan laporan Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA) pada 15 Februari 2008 didedahkan terhadap orang awam.

Fuziah turut menegaskan isu LAMP ialah isu yang menggugat keselamatan awam dan harus di tangani bersama.

“Sekiranya pihak BN tidak terus mempolitikkan isu ini, ia adalah lebih baik buat rakyat,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/edisi/pahang/gesa-dedah-senarai-kontraktor-1.10715

Harakahdaily – Sokong dedah senarai kontraktor Lynas

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 6 Dis: Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh (gambar) mengalu-alukan kenyataan Datuk Seri Adnan Yaakob di Dewan Undangan Negeri Pahang, semalam untuk meminta Lynas menyenaraikan kontraktor binaan membabitkan Lynas LAMP.

Beliau berkata, selama ini rakyat hanya mengetahui berkenaan Ranhill dan UGL yang menjadi kontraktor utama pembinaan LAMP.

“Gesaan Menteri Besar Pahang supaya Lynas mendedahkan senarai semua kontraktor akan memberi peluang kepada rakyat untuk memberitahu kepada mereka (kontraktor) bagaimana bentuk bahaya yang bakal dibawa oleh LAMP terhadap manusia dan alam sekitar kelak.

“Sama ada kontraktor yang dilantik merupakan penyokong Pakatan Rakyat atau penyokong Barisan Nasional ia tidak membawa apa-apa perbezaan tetapi LAMP tetap merbahaya, tanpa mengira siapa yang membinanya.

“Saya yakin bahawa beliau telah tidak menerima maklumat yang tepat berkenaan bahaya LAMP, dan besar kemungkinan segala maklumat yang disampaikan kepada beliau ialah maklumat dari Lynas sendiri,” jelasnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Menurutnya, Lynas cukup bijak di dalam mengelirukan orang ramai, termasuk juga mengelirukan agensi kerajaan dengan fakta yang mengelirukan, malah laporan IAEA juga tidak pernah mengatakan bahawa LAMP adalah selamat.

Katanya, Adnan harus tahu selepas laporan IAEA dikeluarkan ada beberapa pindaan perlu dilakukan oleh AELB, akan tetapi AELB menggunakan seksyen 41 dalam Akta 304 (berkenaan kerahsiaan) untuk tidak mendedahkan tindakan tersebut kepada orang awam.

Antaranya, kata beliau, satu peraturan baru dibawah Akta 304 telah terpaksa diperkenalkan bertajuk “Pengurusan sisa buangan radioaktif” untuk digunapakai khas oleh Lynas yang mana sebelum ini peraturan tersebut tidak wujud kerana sebelum ini Lynas mengatakan bahawa sisa dari LAMP? merupakan sisa buangan industri yang mengandungi NORM yang tidak merbahaya.

Katanya, pada bulan September lalu, AELB telah pun meluluskan pindaan ke atas lesen mengimport bahan mentah REO dari Australia oleh Lynas? kepada lesen import eksport bahan radioaktif.

Di samping itu, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi telah terpaksa mengaku di dalam Dewan Rakyat pada 14 November lalu bahawa sisa buangan dari LAMP bersifat radioaktif.

Justeru, katanya IAEA meminta satu pelan jangka panjang pengurusan sisa buangan dari LAMP untuk sisa WLP berbentuk pepejal yang mempunyai bacaan 6 Bq|g menandakan sisa dari LAMP bersifat radioaktif.

Selama ini, ujarnya Lynas berani bercakap hanya dari aspek radiasi luaran tanpa berani bercakap tentang radiasi dalaman dan juga tidak berani bercakap tentang sisa buangan berbentuk radioaktif (WLP solid waste) dari LAMP yang bertujuan mengelirukan semua pihak termasuk agensi Kerajaan.

“Dan malang sekali buat rakyat kerana segala fakta yang mengelirukan oleh Lynas di ulang oleh pihak agensi Kerajaan sebelum ini tanpa usul periksa,” katanya lagi.

Beliau yakin Adnan yang berjiwa rakyat dan mahukan yang terbaik buat rakyat.

Sehubungan itu, beliau juga menggesa Adnan mengarahkan supaya dikeluarkan juga kepada orang awam syarat-syarat yang dikenakan oleh JAS Pahang ke atas Lynas sewaktu JAS meluluskan laporan EIA pada 15 Februari 2008.

“Saya tegaskan sekali lagi dengan berhujahkan fakta-fakta, bahawa isu LAMP ialah isu yang menggugat keselamatan awam dan Lynas harus ditangani bersama. Sekiranya pihak BN tidak terus mempolitikkan isu ini, ianya adalah lebih baik buat rakyat,” ujarnya lagi.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/6881-sokong-dedah-senarai-kontraktor-lynas#.Tt20aqhC980.facebook

Malaysiakini – AELB not forthcoming with info on Lynas plant

4:09PM Dec 6, 2011

Kuantan parliamentarian Fuziah Salleh accused the government’s Atomic Energy Licensing Board (AELB) of suppressing information on recommendations put forth by the international regulatory body on Lynas Advanced Materials Plant (Lamp).

Kuantan MP Fuziah Salleh

Kuantan MP Fuziah Salleh

Citing the International Atomic Energy Agency’s (IAEA) report, Fuziah said that Lynas Corp which is close to completing its rare earth refinery in Gebeng,, Kuantan, was told to provide a better long-term waste management plan.

“In fact the IAEA never said Lamp is safe. After IAEA came out with it report, there were certain amendments proposed for AELB to implement.

“However, AELB is using Section 41 (of the Atomic Energy Licensing Act 1984) which relates to secrecy to not reveal the action that is being taken to the public,” said Fuziah in a statement.

‘Provide list of contractors’

According to her, the details that are being hushed are:

  • A new regulation under the Atomic Energy Licensing Act has been introduced on “management of radioactive waste” specially for Lynas. The regulation did not exist previoulsy as Lynas has always maintained that the industrial waste from Lamp did not pose any danger.
  • In September, the AELB had already approved the amendment of the Rare Earth Oxide licence to import raw materials from Australia by Lynas into a licence to import/export of radioactive materials.
  • Science, Technology and Innovation Minister Maximus Johnity Ongkili was forced to admit on Nov 14 in the Dewan Rakyat that Lamp’s waste is radioactive.
  • IAEA requested a long-term plan of waste management from Lamp, in particular, management of the water leach purification solids which has the reading of 6 Bq|g as it denotes radioactive waste.

Fuziah said Pahang Menteri Besar Adnan Yaakob had called on Lynas Corp to provide a list of its contractors entrusted to constructed the RM1.5 billion rare earth refinery.

Welcoming the move, the PKR parliamentarian also urged Adnan to force the state’s Environmental Department to make public its initial Environmental Impact Assessment of the plant in 2008.

The rare earth refinery which is to manufacture high-technology products like hybrid cars, smartphones to bombs, is said to be 85 percent complete and touted to be the biggest in the world.

http://www.malaysiakini.com/news/183337

当今大马 – 支持大臣公布稀土厂工程名单 公正党要对承包商”晓以大义”

2011年12月6日 下午4点43分

adnan yaakob and aziz mat kiram batu talam彭亨州务大臣安南耶谷(右图右)昨天宣称,反稀土厂人士的”朋友”拿到稀土厂工程合同,因此促请莱纳斯公布承包商的名单,将这些人曝露出来。针对这样的言论,积极反稀土厂计划的在野党”见招拆招”,不但没有反对,还大力支持安南的倡议。

公正党关丹国会议员傅芝雅指出,她支持安南公布名单,因为如此一来,人民就有机会可以向涉及的承包商”晓以大义”,说明莱纳斯稀土厂对人民和环境的重大危害。

“不论受委的承包商是民联或国阵的支持者,都是没有差别的。不论由谁来兴建,稀土厂依然是危险的。”

莱纳斯抛数据来混淆视线

此外,傅芝雅在昨晚文告也表示,她相信安南受到了莱纳斯的蒙蔽,没有获得稀土厂危害的真实资讯。

“莱纳斯精于利用让人混淆的数据来糊弄民众以及政府机构。”

她强调,国际原子能机构的报告从未表明,关丹稀土厂是安全的。

隐瞒原子能执照局的修改

NONE傅芝雅(左图)也提醒,国际原子能机构报告出炉后,原子能执照局需要执行数项的修改,但后者却援引法令,拒绝公布,把民众蒙在鼓里。

首先,原子能执照局特别为了莱纳斯稀土厂增设新的”辐射废料管理”条例。但莱纳斯之前宣称其工业废料并没有危害。

其次,原子能执照局在9月批准莱纳斯将入口稀土矿原料的执照,改为进/出口辐射物质的执照。

科学部承认废料具有辐射

第三,科学部11月14日在国会承认,关丹稀土厂的废料是具有辐射的。

第四,国际原子能机构要求稀土厂提出长期废料处理计划,以处理含有6贝克辐射量的固体废物,证明稀土厂的废料确实拥有辐射。

第五,莱纳斯向来只说外部辐射,却对内部辐射和有辐射固体废物三缄其口。莱纳斯以混乱的数据来搞混政府,而政府也在毫无查核下,就援引和复制相关的资讯。

傅芝雅也挑战安南公布彭亨州环境局在2008年2月15日批准莱纳斯环境冲击报告时所设下的条件。

不公开就是企图转移视线

lee chin chen另一方面,民主行动党彭亨州组织秘书李政贤(右图)也挑战安南耶谷公开稀土厂的生意伙伴名单,否则就别假造”积极参与反稀土人士是莱纳斯生意伙伴”舆论。

“如果安南耶谷真的掌握有关的名单,就应该即刻的公布,好让人民可以真正的监视有关的名单。”

“如果安南耶谷不愿公开这份名单,就证明了这番言论旨在转移人民的视线,模糊人民反对稀土提炼厂的焦点。”

谁是生意伙伴并不是重点

李政贤在今天文告指出,到底谁是莱纳斯的生意伙伴根本不是主要的重点,因为全体人民反对稀土厂的主要原因是捍卫自己的家园,不想美丽的关丹像霹雳州红坭山般受到辐射的影响。

“虽然红泥山稀土提炼厂已经撤离超过20年,但是所遗留下来的废料埋毒地区至今还没获得完善的处理,州政府理应借着这个前车之鉴,而拒绝莱纳斯的投资。”

他补充,如果这项计划不是获得美国《纽约时报》的广泛报道的话,相信政府还会继续隐瞒这项具有争议性的计划。

安南言论证无意搁置计划

李政贤表示,以安南耶谷多次针对莱纳斯稀土厂的言论中可以看出,州政府根本无意要搁置,甚至关闭有关的计划,而且多次的为莱纳斯稀土提炼厂护航,主要是希望人民可以接受这项健康风险极高的计划。

他说,所有反对这项计划的政党以及非政府组织的论述只放在这项计划所带来的环境危机、环保课题、个人健康问题等等,根本不存在国阵政府所谓的政治化问题。有关课题被指政治化,相信是政府拒绝面对人民最好的挡箭牌。

http://www.malaysiakini.com/news/183341

Kenyataan Media MP Kuantan Pada 5hb Disember 2011 – Sokong MB Pahang Dedahkan Senarai Kontraktor Lynas

Kenyataan Media MP Kuantan pada 5hb Disember 2011 - Sokong MB Pahang Dedahkan Senarai Kontraktor Lynas

Kenyataan Media MP Kuantan pada 5hb Disember 2011 - Sokong MB Pahang Dedahkan Senarai Kontraktor Lynas

Kenyataan Media
MP Kuantan
5hb Disember 2011

Saya mengalu-alukan kenyataan MB Pahang didalam Dewan Undangan Negri Pahang hari ini, untuk meminta Lynas menyenaraikan kontraktor binaan buat Lynas LAMP.

Selama ini rakyat hanya mengetahui berkenaan Ranhill dan UGL yg menjadi kontraktor utama pembinaan LAMP. Gesaan YAB MB supaya Lynas mendedahkan senarai semua kontraktor akan memberi peluang kepada rakyat untuk memberitahu kepada mereka (kontraktor) bagaimana bentuk bahaya yang bakal di bawa oleh LAMP terhadap manusia dan alam sekitar kelak.

Samada kontraktor yang dilantik merupakan penyokong PR atau penyokong BN, tidak membawa apa-apa perbezaan. LAMP tetap merbahaya, tanpa mengira siapa yang membinanya.

Saya yakin bahawa YAB MB telah tidak menerima maklumat yang tepat berkenaan bahaya LAMP, dan besar kemungkinan segala maklumat yang disampaikan kepada beliau ialah maklumat dari Lynas sendiri. Lynas cukup bijak didalam mengelirukan orang ramai, termasuk juga mengelirukan agensi Kerajaan dengan fakta yang mengelirukan.

Malah laporan IAEA juga tidak pernah mengatakan bahawa LAMP adalah selamat. Saya ingin memaklumkan disini bahawa YAB MB harus tahu bahawa, selepas laporan IAEA dikeluarkan ada beberapa pindaan perlu dilakukan oleh AELB, akan tetapi AELB menggunakan seksyen 41 dalam Akta 304 (berkenaan kerahsiaan) untuk tidak mendedahkan tindakan tersebut kepada orang awam: antaranya ialah

1) Satu peraturan baru dibawah Akta 304 telah terpaksa diperkenalkan bertajuk “Pengurusan sisa buangan radioaktif” untuk digunapakai khas oleh Lynas. Sebelum ini peraturan tersebut tidak wujud kerana sebelum ini Lynas mengatakan bahawa sisa dari LAMP merupakan sisa buangan industri yang mengandungi NORM yang tidak merbahaya.

2) Pada bulan September 2011 AELB telah pun meluluskan pindaan ke atas lesen mengimport bahan mentah REO dari Australia oleh Lynas kepada lesen import|eksport bahan radioaktif.

3) Menteri MOSTI telah terpaksa mengaku didalam Dewan Rakyat pada 14 November 2011 bahawa sisa buangan dari LAMP bersifat radioaktif.

4) IAEA meminta satu pelan jangka panjang pengurusan sisa buangan dari LAMP untuk sisa WLP berbentuk pepejal yang mempunyai bacaan 6 Bq|g menandakan sisa dari LAMP bersifat radioaktif.

5) Selama ini Lynas berani bercakap hanya dari aspek radiasi luaran tanpa berani bercakap tentang radiasi dalaman dan juga tidak berani bercakap tentang sisa buangan berbentuk radioaktif (WLP solid waste) dari LAMP. Ini bertujuan mengelirukan semua pihak termasuk agensi Kerajaan. Dan malang sekali buat rakyat kerana segala fakta yang mengelirukan oleh Lynas di ulang oleh pihak agensi Kerajaan sebelum ini tanpa usul periksa.

Saya yakin YAB MB berjiwa rakyat dan mahukan yang terbaik buat rakyat. Sehubungan dengan itu saya juga menggesa MB mengarahkan supaya di keluarkan juga kepada orang awam apa dia syarat-syarat yang di kenakan oleh JAS Pahang keatas Lynas sewaktu JAS meluluskan laporan EIA pada 15hb Februari 2008.

Saya tegaskan sekali lagi dengan berhujahkan fakta-fakta, bahawa isu LAMP ialah isu yang menggugat keselamatan awam dan Lynas harus di tangani bersama. Sekiranya pihak BN tidak terus mempolitikkan isu ini, ianya adalah lebih baik buat rakyat.

Terima Kasih.

Fuziah Salleh
MP for Kuantan, Malaysia.

 

Kenyataan MB Pahang di dalam Dewan Undangan Negri Pahang hari ini:?http://www.malaysiakini.com/news/183236