KENYATAAN MEDIA

Rakan-rakan dari SUARAM, Otai Reformasi, PSM, beberapa NGO dan badan Islam serta aktivis telah mempertikai keputusan pimpinan Pakatan Harapan (PH) yang merangkul Tun Mahathir dalam barisan kepimpinan PH. Mereka khuatir akan berlaku penyimpangan dari landasan gagasan Reformasi dan agenda perubahan. Ada pandangan yang mencurigai muslihat sebenar yakni memadamkan keterlanjuran lalu termasuk penahanan tokoh politik dan aktivis rakyat, pelanggaran hukum dan rasuah. Paling tajam adalah dakwaan bahawa akan berlaku ikhtiar untuk memulihkan corak pemerintahan dan tatakelola era lampau yang juga autokratik seperti rejim kini.

Luahan tersebut adalah dari rakan-rakan setia dan prihatin, yang turut mengalami keperitan perjuangan dan banyak membantu melonjakkan kekuatan pembangkang. Kegusaran tersebut memang berlegar di kalangan masyarakat dan dihebah di media milik UMNO-BN.

Saya hargai teguran rakan-rakan dan menggesa pimpinan PH berlapang dada berunding dan menjelaskan kedudukan sebenarnya. Kerana sesungguhnya, politik baru yang dijana PH tidak membatasi kuasa kepada beberapa kerat pimpinan atau elit; tetapi mengambilkira rintihan, denyut nadi rakyat. Pada asasnya, PH adalah sebahagian utama dari gerakan rakyat. Malah dalam kerangka dasar Pakatan Rakyat sebelumnya – dasar bersama, manifesto dan belanjawan alternatif dilakar dan diolah setelah menimba pandangan rakan-rakan NGO, aktivis termasuk BERSIH. PH akan lebih kukuh dengan memberi ruang wacana segar; menghimpun semua tenaga progresif rakyat dengan hasrat mendamba kebebasan dan keadilan.

20375694_761990163969313_27282749792499496_n

Muafakat inklusif PH memuktamadkan prinsip asas perjuangan ke arah negara demokratik, adil dan saksama. Dasarnya tidak samar melalui retorik umum, tetapi menggagaskan tonggak negara hukum dengan memulihkan kewibawaan dan kebebasan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR), badan kehakiman, penguatkuasaan, dan menghindari kerakusan, amalan rasuah, kronisme dan kleptokrasi. Dasar ekonomi negara perlu menjurus kepada pemacuan pertumbuhan dan jaminan pengagihan adil dan peduli rakyat. Kita menolak dasar ekonomi pemerintah UMNO-BN yang memelihara kepentingan kelompok kecil mahakaya dan mendera rakyat melalui sistem percukaian dan GST; lesen dan kenaikan harga barang. PH lebih jelas dan tegas dalam usaha mendaulatkan bahasa kebangsaan sebagai bahasa ilmu sambil menggalakkan penguasaan bahasa Inggeris dan bahasa ibunda. Memartabatkan kedudukan Islam harus disertai nilai dan etika luhur; tidak hanya pada lambang tetapi membiakkan rasuah dan kezaliman. Penghayatan Islam termasuk pemerkasaan Mahkamah Syariah perlu dilaksanakan dengan jaminan tegas memelihara hak dan kebebasan penganut agama lainnya.

Pada hemat saya kehadiran Tun Mahathir dan Bersatu adalah dalam kerangka memperluas jaringan dukungan kepada agenda perjuangan yang lebih disepakati. Secara peribadi saya alukan kesediaan Tun untuk turun mengharungi perjuangan bersama. Keperitan peribadi dan luka yang dialami adalah kecil berbanding dengan kepentingan rakyat dan masa depan negara. Tun kini terpaksa bergelut dalam wadah berbeda dan suasana yang tertekan; dan beliau pantas bertindak aktif dan berani. Beliau harus diberikan ruang untuk membantu memperluas jaringan gerakan rakyat. Struktur PH tidak boleh disamakan dengan BN. PH adalah wadah demokratik, memimpin bersama dalam pasukan ketua-ketua parti. Kekhuatiran yang disuarakan mengenai kemungkinan seorang Pengerusi parti mengelencong dari hala tuju yang disepakati tidak mungkin dalam struktur yang wujud. Dasar bersama yang dipersetujui telah didedah kepada khalayak secara telus. Ia adalah agenda rakyat yang diusung oleh PH. Kita perhatikan saja prestasi negeri Selangor dan Pulau Pinang serta wewenang yang diberikan kepada pimpinan negeri. Yang tidak mampu disangkal adalah kejayaan program kepedulian rakyat walaupun kuasa negeri terbatas.

Rakan-rakan NGO dan aktivis berhak untuk terus memantau perjalanan dan prestasi PH dan menegur atau mengemukakan cadangan. Saya tetap berkeyakinan akan peranan mereka terus menunjangi perubahan menjelang PRU ke 14. Sistem pilihanraya yang tempang dan kecoh perlu diluruskan. Kesedaran dan kebangkitan rakyat yang resah dengan tekanan hidup dan merebaknya budaya rasuah tidak mungkin dibendung melainkan dengan tipu-helah perjalanan pilihanraya. Percubaan kerajaan khususnya Peguam Negara melindungi penjenayah skandal 1MDB tidak menghalang tujuh negara meneruskan siasatan yang mereka sebut sebagai “penipuan, rasuah, rompakan harta khazanah negara.”

Penyelewengan dan rompakan tidak menemui titik noktahnya; hinggakan kepentingan peneroka, majoriti besar Melayu-bumiputera turut dikhianati. Skandal Felda-FGV berlarutan sekian lama dan kini terbongkar. Menuding peranan seorang tokoh, atau kambing hitamkan seseorang hanya helah licik mengaburi mata peneroka dan rakyat. Kecurangan berleluasa dan kerugian kedua-dua skandal besar ini mencecah puluhan bilion ringgit. Kita boleh senaraikan ratusan kisah keterlanjuran, sebahagiannya diambil tindakan, dan selainnya terus dilindungi.

Menjelang PRU ke 14, UMNO-BN seperti lazimnya akan mengerah jentera kerajaan; media milik mereka; bersama saudagar kaya mengupah pekerja politik dan mengugut rakyat.

PH dan rakan-rakan dalam gerakan rakyat perlu bangkit sebagai kekuatan raksasa, menggalas amanah menyelamatkan bangsa dan negara Malaysia tercinta.

Anwar Ibrahim

30 Julai 2017

Lulusan SPM mestilah dijadikan syarat mininum untuk berkhidmat disektor kerajaan.

Degrees and diplomas can improve the standard of service and ensure better salaries with less corruption, says MP Fuziah Salleh.

Statistics released by the government reveal that more than 500,000 of the 1.6 million civil servants in the country have SPM or lower qualifications.

The job requirement needs to be reviewed, said PKR MP Fuziah Salleh, who expressed hope that the government would hire only those with SPM, at the very least, in future.

“I mean no offence to the civil servants. But, generally, I would expect the majority of the posts (in the civil service) to be filled by degree holders.

“Employing degree holders or at least diploma holders can improve the level of service.”

While emphasising that she meant no disrespect to civil servants, Fuziah said she believed that by the time a person finished SPM, their education would prepare him to better embrace the values of the organisation and prime him for further training.

“Future development doesn’t necessarily mean enrolling in a university. Continuous human resource training will improve his aptitude as well as attitude.

“Even for clerical posts, we should strive to get degree holders. This is because the job of a clerk involves more than just typing letters; it involves higher order skills and thinking.

“Even cleaning can be a very respectable position if they do their work well, like the janitors in other countries who take their job seriously.”

Fuziah was responding to a written parliamentary reply issued on Wednesday by Minister in the Prime Minister’s Department Azalina Othman, who said the civil service employed 275,375 SPM certificate holders.

A total of 231,972 public servants have either PMR, PT3 or UPSR.

“Another 35,572 civil servants are STPM holders, while 191,842 have diplomas,” said Azalina to a question posed by Fuziah, who is Kuantan MP.

Fuziah told FMT her recommendation to the government was not aimed only at improving the civil service but also to stress the importance of education.

“I urge the education ministry to try retain students in the education system until SPM at least.

“The ministry should discourage students from dropping out of school after Form 3.

“If they have degrees, we can put in place a better salary system so that they can enjoy a better quality of life.”

Fuziah said better salaries could be an incentive for civil servants to reject corruption.

Earlier this week, the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) revealed that 54% of civil servants found guilty of corruption were under the age of 40.

According to MACC deputy chief commissioner (prevention) Shamsun Baharin Mohd Jamil, younger civil servants were more susceptible to corruption to meet their lifestyle demands.

“We have cases where junior government officers and clerks can afford to buy the latest iPhone models and drive expensive cars.

“Their flashy lifestyle does not match their measly pay as young officers and administrative assistants on the government pay scale,” New Straits Times reported Baharin as saying at a forum on Wednesday.
http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2017/03/11/pkr-rep-make-spm-minimum-qualification-for-civil-servants

Fuziah persoal penguatkuasaan lemah tangani isu bauksit

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kuantan Fuziah Salleh mempersoalkan penguatkuasaan pihak berkuasa di kawasan perlombongan bauksit ekoran dakwaan kerja melombong masih dilakukan sedangkan moratorium masih berjalan.

Beliau berkata, Pejabat Tanah dan Galian Pahang (PTG) seharusnya tahu jika masih wujud aktiviti perlombongan memandangkan ia terletak di bawah bidang kuasanya.

“Tugas PTG adalah memastikan syarat-syarat moratorium dipatuhi. Timbul persoalan, jika masalah rasuah dan pelaku dalam jabatan sudah ditangkap, bukankah masalah penguatkuasaan tidak patut timbul?” soalnya ketika dihubungi FMT.

Beliau merujuk beberapa pegawai PTG yang ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Januari lalu atas dakwaan menerima suapan berjumlah RM100,000 hingga RM200,000 daripada pelombong bauksit haram.

Semalam, laporan New Straits Times memaparkan aduan beberapa penduduk Felda Bukit Kuantan yang mendakwa kegiatan perlombongan masih berjalan di sana, dan laporan yang dibuat terhadap perkara itu tidak dilayan.

Penduduk juga mendakwa penguatkuasaan hanya giat dijalankan ketika fasa pertama dan kedua moratorium, iaitu antara 15 Januari hingga 15 Julai.

Laporan itu turut memetik Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar sebagai berkata, beliau mengarahkan jabatan berkaitan untuk bekerjasama dengan kerajaan negeri menjalankan siasatan.

Pengarah PTG Negeri Datuk Nazri Abu Bakar pula berkata siasatan sedang dijalankan dan akan merujuk Pejabat Timbalan Pendakwa Raya Pahang untuk tindakan selanjutnya.

Fuziah berkata lagi, masalah timbul apabila beberapa syarikat yang diberikan lesen khusus mengeluarkan bauksit di kawasan perlombongan sepanjang tempoh moratorium turut melakukan perlombongan.

“Mereka diberikan lesen khusus untuk mengangkut bauksit ke pelabuhan dan mengeksportnya tetapi bauksit tidak berkurangan. Kemungkinan mereka turut melakukan perlombongan,” katanya.

Beliau menggesa kementerian menjalankan siasatan dan menyenaraihitamkan syarikat serta lesen mereka pada masa hadapan.

Beliau berkata kegagalan mengeluarkan bauksit secepat mungkin membawa risiko banjir lumpur di daerah itu, memandangkan musim hujan sudah semakin hampir.

“Tugas syarikat ini sebenarnya untuk mengeluarkan bauksit secepat mungkin ketika moratorium. Jika tidak, banjir lumpur akan melanda dan keadaan akan menjadi teruk,” katanya lagi.

Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar mengenakan moratorium ke atas semua kegiatan perlombongan bauksit di negeri itu selama 3 bulan bermula 15 Januari lalu.

Bagaimanapun, ia dilanjutkan tempoh moratorium sebanyak 3 kali, dengan kali terakhir sehingga 31 Disember ini.

Petikan Media ini di ambil di :

http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2016/11/07/fuziah-persoal-penguatkuasaan-lemah-tangani-isu-bauksit/

BATALKAN SEMUA LESEN MELOMBONG sedia ada dan Wajibkan DEIA apabila Memohon semula lesen melombong bauksit

image

Dalam tempoh berbaki 7 hari sebelum tempoh moratorium keatas bauksit berakhir pada 14/4/2016 warga Kuantan masih belum mendapat kepastian berkenaan dengan nasib mereka. SOP yang di war- warkan oleh pelbagai pihak termasuk Kerajaan Negri Pahang masih kabur dan cetek, tidak merangkumi penyelesaian kepada semua aspek pencemaran.

YB Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri Wan Junaidi  telah mengesahkan didalam sesi penggulungan perbahasan titah diraja bertarikh 22/4/2016 bahawa beliau bersetuju perihal kualiti air sungai sekitar Kuantan bertambah baik di dalam waktu tempoh moratorium berbanding sebelum moratorium ( sila rujuk gambar rajah dibawah –  ‘keputusan analisis kimia kualiti air bagi sg riau, sg mabok, sg pinang dan sg balok yang terletak di kawasan aktiviti perlombongan bauksit’)

image

image

image

Oleh kerana undang2 tidak mewajibkan EIA ke atas lombong2 yang keluasan di bawah 250 hektar sebelum ini maka kesemua lesen keatas lombong bauksit di keluarkan tanpa memerlukan EIA. Apabila Perintah Kualiti Alam Sekitar di wujudkan pada bulan Ogos 2015, ianya tetap tidak boleh di guna pakai keatas lombong yang sedia ada kerana Perintah tersebut  tidak boleh dipakai keatas lesen  yang dikeluarkan sebelum tarikh tersebut. Maksudnya tidak boleh diaplikasi secara  secara retrospektif.

Sewaktu aktiviti perlombongan sedang berjalan Warga Kuantan dapat merasakan kesan pencemaran di udara, dan debu di sekeliling mereka. Juga menyaksikan air laut  menjadi merah, namun oleh kerana tiada EIA telah di laksanakan, maka kita semua tidak ada mekanisma mengenalpasti impak sebenar industri perlombongan keatas alam sekitar dan kesihatan manusia.

Dengan itu cara yang paling baik untuk memastikan keselamatan penduduk Kuantan ialah untuk melaksanakan DEIA. Keatas tapak melombong, tapak mencuci bauksit dan juga tapak Central Stokpile.

Saya menggesa  Moratorium di lanjutkan sehingga wujud SOP yang lebih komprehensif yang boleh di laksanakan, melibatkan perlombongan, pemulihan tapak lombong, mencuci bauksit, pengangkutan, menyimpan stokpile sehingga kpd mengalihkan bahan mineral keatas kapal.

Juga batalkan lessen melombong sedia ada dan diwajibkan permohonan semula dimana EIA menjadi mandatori.

Guna Pakai Perintah Kualiti Alam Sekitar Ogos 2015 keatas kesemua lombong yang sedia ada dengan cara:
– BATALKAN SEMUA LESEN MELOMBONG sedia ada dan Wajibkan DEIA apabila Memohon semula lesen melombong bauksit. Gunapakai peraturan seperti yang di gariskan oleh Perintah Kualiti Alam Sekitar 2015

Hajah Fuziah Salleh – 7 April 2016

Kenyataan Media
Hajah Fuziah Salleh
Ahli Parlimen Kuantan
Merangkap Pengerusi Badan Bertindak Menentang Pencemaran Bauksit

Petisyen Bouksite

Saya menyeru sokongan semua pihak. Hentikan seketika perbezaan politik. Kita selesaikan dahulu masalah bauxsite ini. Bukan menentang tetapi mengambil kira keluh resah rakyat yang menanggung

Saya menyeru sokongan semua pihak. Hentikan seketika perbezaan politik. Kita selesaikan dahulu masalah bauxsite ini. Bukan menentang tetapi mengambil kira keluh resah rakyat yang menanggung.

Posted by Fuziah Salleh on 17hb Oktober 2015