Fuziah persoal penguatkuasaan lemah tangani isu bauksit

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kuantan Fuziah Salleh mempersoalkan penguatkuasaan pihak berkuasa di kawasan perlombongan bauksit ekoran dakwaan kerja melombong masih dilakukan sedangkan moratorium masih berjalan.

Beliau berkata, Pejabat Tanah dan Galian Pahang (PTG) seharusnya tahu jika masih wujud aktiviti perlombongan memandangkan ia terletak di bawah bidang kuasanya.

“Tugas PTG adalah memastikan syarat-syarat moratorium dipatuhi. Timbul persoalan, jika masalah rasuah dan pelaku dalam jabatan sudah ditangkap, bukankah masalah penguatkuasaan tidak patut timbul?” soalnya ketika dihubungi FMT.

Beliau merujuk beberapa pegawai PTG yang ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Januari lalu atas dakwaan menerima suapan berjumlah RM100,000 hingga RM200,000 daripada pelombong bauksit haram.

Semalam, laporan New Straits Times memaparkan aduan beberapa penduduk Felda Bukit Kuantan yang mendakwa kegiatan perlombongan masih berjalan di sana, dan laporan yang dibuat terhadap perkara itu tidak dilayan.

Penduduk juga mendakwa penguatkuasaan hanya giat dijalankan ketika fasa pertama dan kedua moratorium, iaitu antara 15 Januari hingga 15 Julai.

Laporan itu turut memetik Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar sebagai berkata, beliau mengarahkan jabatan berkaitan untuk bekerjasama dengan kerajaan negeri menjalankan siasatan.

Pengarah PTG Negeri Datuk Nazri Abu Bakar pula berkata siasatan sedang dijalankan dan akan merujuk Pejabat Timbalan Pendakwa Raya Pahang untuk tindakan selanjutnya.

Fuziah berkata lagi, masalah timbul apabila beberapa syarikat yang diberikan lesen khusus mengeluarkan bauksit di kawasan perlombongan sepanjang tempoh moratorium turut melakukan perlombongan.

“Mereka diberikan lesen khusus untuk mengangkut bauksit ke pelabuhan dan mengeksportnya tetapi bauksit tidak berkurangan. Kemungkinan mereka turut melakukan perlombongan,” katanya.

Beliau menggesa kementerian menjalankan siasatan dan menyenaraihitamkan syarikat serta lesen mereka pada masa hadapan.

Beliau berkata kegagalan mengeluarkan bauksit secepat mungkin membawa risiko banjir lumpur di daerah itu, memandangkan musim hujan sudah semakin hampir.

“Tugas syarikat ini sebenarnya untuk mengeluarkan bauksit secepat mungkin ketika moratorium. Jika tidak, banjir lumpur akan melanda dan keadaan akan menjadi teruk,” katanya lagi.

Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar mengenakan moratorium ke atas semua kegiatan perlombongan bauksit di negeri itu selama 3 bulan bermula 15 Januari lalu.

Bagaimanapun, ia dilanjutkan tempoh moratorium sebanyak 3 kali, dengan kali terakhir sehingga 31 Disember ini.

Petikan Media ini di ambil di :

Fuziah persoal penguatkuasaan lemah tangani isu bauksit

SPM & STPM 2016

 

Hari ini sudah tiba anak-anak sekalian.Saya mulakan dengan kisah saya.Saya juga penah menjadi pelajar seperti kalian,sehingga detik ini saya masih belajar. Saya masih ingat dengan kata pujangga guru saya di sekolah menengah methodist kuantan satu ketika dulu, katanya “ilmu itu bukan datang pada kita, ia harus di kejar, dicari” .

Memandangkan ketika itu, saya menuntut di sekolah aliran Inggeris, saya di wajibkan mengambil Malaysia Certificate of Education (MCE). Untuk rekod, selepas tahun 1979 tiada lagi peperiksaan MCE di Semenanjung Malaysia.

Gemeruh ketika peperiksaan tiba – harus di ingat,saya juga manusia biasa. Cuma berbekalkan usaha,doa dan tawakal yang menjadi senjata ampuh kepada saya ketika itu,saya harungi jua. Dipendekkan cerita setelah mendapat keputusan peperiksaan, allhamdulilah saya antara beberapa pelajar yang yang mendapat tajaan belajar ke luar negara dek kerana keputusan cemerlang.

Anak-anak sekalian,keputusan peperiksaan hanyalah satu pencapaian material. Ia melibatkan kesungguhan, fokus, kefahaman, memori yang baik, usaha dan tawakal kepada Allah. Hasil gabungan elemen-elemen ini, maka diterjemahkan dalam bentuk keputusan peperiksaan yang diukur dengan abjad A, B, C, D, E atau F.

Jadi apa jua keputusan yang bakal anak-anak terima kelak,apa jua keputusanya,saya harap jangan lah di biar mati usaha menimba ilmu kepada diri anak-anak yang saya kasihi sekalian.Perlu di ingat,anak -anak sekalian lah yang akan menjadi kemudi negara kelak. Penyumbang kemajuan negara kita yang tercinta ini.Panjangkan lah lagi ilmu kalian,tinggkatkan lah usaha kalian.

Usaha selama setahun kini bakal di pergunakan sepenuhnya.Segala ulang kaji,fakta dan formula harus di terjemahkan kedalam kertas soalan. Saya harap segalanya akan berjalan lancar dan di permudahkan.

Semoga peperiksaan SPM & STPM 2016 ini akan menjadi titik tolak kepada kejayaan anak-anak sekalian. Akhir kalam,anak-anak yang saya kasihi,saya ucapkan selamat menempuhi peperiksaan yang bakal ditempuhi dengan jaya.

Hajah Fuziah Salleh
Ahli Parlimen Kuantan – P083

 

Pejabat Ahli Parlimen Kuantan & Adun Teruntum di simbah Cat Merah Oleh dua individu

Pada 26 Oktober 2016, Pejabat Ahli Parlimen Kuantan & Adun Teruntum telah di simbah dengan cat “MERAH”. Perbuatan tidak bermoral ini dipercayai dilakukan oleh dua individu yang tidak dikenali.

Kejadian ini disedari oleh pekerja Pejabat Ahli Parlimen Kuantan apabila beliau sampai di pejabat untuk memulakan tugas. Kami percaya dua individu yang tidak dikenali ini berniat menjatuhkan reputasi dan memberi amaran kepada kami mungkin kerana kami begitu konsisten menyokong konvoi bersih5 di pahang.14650456_619985531503111_3951729309094637458_n

Kami kecam sekeras-kerasnya tindakan bacul dan tidak bertamadun ini. Satu laporan polis telah di buat terhadap dua individu ini. Siasatan juga telah di jalankan. Segala bukti telah kami serahkan kepada pihak polis untuk siasatan.

BATALKAN SEMUA LESEN MELOMBONG sedia ada dan Wajibkan DEIA apabila Memohon semula lesen melombong bauksit

image

Dalam tempoh berbaki 7 hari sebelum tempoh moratorium keatas bauksit berakhir pada 14/4/2016 warga Kuantan masih belum mendapat kepastian berkenaan dengan nasib mereka. SOP yang di war- warkan oleh pelbagai pihak termasuk Kerajaan Negri Pahang masih kabur dan cetek, tidak merangkumi penyelesaian kepada semua aspek pencemaran.

YB Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri Wan Junaidi  telah mengesahkan didalam sesi penggulungan perbahasan titah diraja bertarikh 22/4/2016 bahawa beliau bersetuju perihal kualiti air sungai sekitar Kuantan bertambah baik di dalam waktu tempoh moratorium berbanding sebelum moratorium ( sila rujuk gambar rajah dibawah –  ‘keputusan analisis kimia kualiti air bagi sg riau, sg mabok, sg pinang dan sg balok yang terletak di kawasan aktiviti perlombongan bauksit’)

image

image

image

Oleh kerana undang2 tidak mewajibkan EIA ke atas lombong2 yang keluasan di bawah 250 hektar sebelum ini maka kesemua lesen keatas lombong bauksit di keluarkan tanpa memerlukan EIA. Apabila Perintah Kualiti Alam Sekitar di wujudkan pada bulan Ogos 2015, ianya tetap tidak boleh di guna pakai keatas lombong yang sedia ada kerana Perintah tersebut  tidak boleh dipakai keatas lesen  yang dikeluarkan sebelum tarikh tersebut. Maksudnya tidak boleh diaplikasi secara  secara retrospektif.

Sewaktu aktiviti perlombongan sedang berjalan Warga Kuantan dapat merasakan kesan pencemaran di udara, dan debu di sekeliling mereka. Juga menyaksikan air laut  menjadi merah, namun oleh kerana tiada EIA telah di laksanakan, maka kita semua tidak ada mekanisma mengenalpasti impak sebenar industri perlombongan keatas alam sekitar dan kesihatan manusia.

Dengan itu cara yang paling baik untuk memastikan keselamatan penduduk Kuantan ialah untuk melaksanakan DEIA. Keatas tapak melombong, tapak mencuci bauksit dan juga tapak Central Stokpile.

Saya menggesa  Moratorium di lanjutkan sehingga wujud SOP yang lebih komprehensif yang boleh di laksanakan, melibatkan perlombongan, pemulihan tapak lombong, mencuci bauksit, pengangkutan, menyimpan stokpile sehingga kpd mengalihkan bahan mineral keatas kapal.

Juga batalkan lessen melombong sedia ada dan diwajibkan permohonan semula dimana EIA menjadi mandatori.

Guna Pakai Perintah Kualiti Alam Sekitar Ogos 2015 keatas kesemua lombong yang sedia ada dengan cara:
– BATALKAN SEMUA LESEN MELOMBONG sedia ada dan Wajibkan DEIA apabila Memohon semula lesen melombong bauksit. Gunapakai peraturan seperti yang di gariskan oleh Perintah Kualiti Alam Sekitar 2015

Hajah Fuziah Salleh – 7 April 2016

Kenyataan Media
Hajah Fuziah Salleh
Ahli Parlimen Kuantan
Merangkap Pengerusi Badan Bertindak Menentang Pencemaran Bauksit

KENYATAAN MEDIA

DS ANWAR PROTES LAYANAN PENJARA

Hari ini DS Anwar Ibrahim, Ketua Umum KEADILAN telah hadir ke Mahkamah Syariah Kuala Lumpur untuk pendengaran kes qazaf terhadap DS Jamil Khir. Ahli-ahli keluarga, pimpinan KEADILAN dan para penyokong telah hadir ke mahkamah untuk memberi sokongan serta bersalaman dengan beliau. Namun tidak seperti sebelum ini, hadirin dihalang dari bertemu dengan DS Anwar malah dihalang dari berada di aras di mana pendengaran kes qazaf tersebut diadakan. Ahli-ahli keluarga terdekat beliau juga dihalang dari bertemu DS Anwar.

Namun setelah hampir sejam menunggu tanpa sebarang maklumat dari pihak mahkamah, dan hanya setelah hal ini dibangkitkan dengan pihak keselamatan Penjara Sg Buloh, barulah ahli-ahli keluarga terdekat dibenarkan bertemu DS Anwar untuk seketika.

Sebagai tanda protes layanan pihak berkuasa khususnya pihak penjara termasuk layanan yang diterima sewaktu lawatan ahli-ahli keluarga terdekat beliau sempena Hari Raya Aidilfitri yang lalu, DS Anwar telah menyampaikan pesanan berikut:

“Saya datang ke mahkamah untuk perbincangan kes hari ini dengan baju serba putih penjara sebagai tanda protes dengan layanan pihak penjara.”

Sebagai seorang ahli politik kanan yang telah banyak menyumbang kepada negara, DS Anwar tidak patut diberi layanan sebegini. KEADILAN menggesa agar pihak Penjara Sg Buloh dan Menteri Dalam Negeri, DS Zahid Hamidi agar lebih prihatin tentang hal ini. Jangan lah terus menzalimi DS Anwar.

Fahmi Fadzil
Pengarah Komunikasi KEADILAN

27 Julai 2015

KENYATAAN MEDIA DS Anwar

“Rakyat Malaysia Perlu Bersatu dan Bertekad Untuk Selamatkan Negara Kita”

Berikut adalah perutusan Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada rakyat Malaysia yang disampaikan melalui peguam beliau pada 21 Julai 2015:

“Negara kita terus berada di dalam krisis yang semakin teruk, manakala kerajaan BN terus menafikan keadaan ini.

Nilai mata wang ringgit merudum, tatkala rasuah dan skandal kewangan mencapai tahap yang belum pernah disaksikan sejak Merdeka lagi. Di saat genting ini, rakyat Malaysia perlu bersatu dan bertekad untuk menyelamatkan negara kita.

Kita sedang berusaha mewujudkan muafakat politik yang lebih utuh, yang akan melibatkan semua gerakan progresif termasuk NGO seperti BERSIH, ABIM, IKRAM dan Gerakan Harapan Baru yang baru sahaja diwujudkan.

Permuafakatan ini merupakan kesepakatan kumpulan-kumpulan yang komited kepada reformasi dan perubahan, yang akan memberikan pilihan yang benar-benar demokratik dan adil kepada Rakyat. Marilah kita ketepikan segala pertimbangan dan perbezaan yang lain dan berikan fokus kepada perjuangan untuk menyelamatkan Malaysia.”

Fahmi Fadzil Pengarah Komunikasi KEADILAN

“Malaysians Must Come Together, United and Resolved, to Save Our Country”

Datuk Seri Anwar Ibrahim has released this message to the public through his lawyers on 21 July 2015:

“Our country continues in a state of worsening crisis, whilst the BN government remains in denial”

The value of the ringgit is plummeting, whilst corruption and financial scandals have reached levels unprecedented since Merdeka. At this crucial time, Malaysians must come together, united and resolved, to save our country. We are working towards a strengthened coalition which will encompass all progressive forces, including NGOs such as the BERSIH coalition, ABIM, IKRAM and newly formed Gerakan Harapan Baru.

This coming together of a wide range of groups committed to reform and change, will offer a genuine democratic and just alternative to the Rakyat. Let us all put aside all other considerations and differences, and focus upon this great struggle to save Malaysia.”

Fahmi Fadzil KEADILAN Communications Director

Hentikan Pengeksportan Bauksit Bukan Setakat Hentikan Lesen Perlombongan

Saya merujuk kepada Warta Kerajaan Negri Pahang bertarikh 12 July 2015 yang menyatakan bahawa Lesen Melombong Bijih yang di miliki oleh pelombong bauksit akan di tamatkan berkuatkuasa 31 hb July 2015. Menteri Besar Pahang Dato Seri di Raja Adnan Yaakob didalam mengeluarkan arahan tersebut bertindak seolah2 beliau tidak memahami masalah sebenar didalam isu bauksit ini. Senyap sunyi MB sebelum ini didalam isu ini juga memperkukuhkan lagi ketidak percayaan rakyat terhadap kemampuan beliau menyelesaikan segala permasalahan berkaitan bauksit di sekitar kawasan Kuantan.

Tentu sekali MB sedar bahawa aktiviti menjual tanah mengandungi bauksit tidak memerlukan lesen perlombongan. Juga pengangkutan tanah mengangkut bauksit ke pelabuhan hanya memerlukan lesen mengangkut tanah merah (laterite). Aktiviti mengangkut tanah mengandungi bauksit ke pelabuhan akan berterusan walaupun Lesen Perlombongan di hentikan. Ini adalah kerana masih ada ‘demand’ dari negara luar untuk kita mengeksport bauksit. Masih juga ada pembeli yg sanggup membeli tanah dari tuan punya tanah mengandungi bauksit dengan harga yang mahal. Ini semua tidak memerlukan lesen perlombongan.

Masih ada lori yang punyai lesen untuk mengangkut tanah merah tersebut ke pelabuhan, untuk di eksport, kerana lori hanya perlu guna lesen mengangkut tanah merah untuk beroperasi. Maka dengan itu saya gesa Kerajaan Negri Pahang sekiranya mereka benar2 prihatin untuk menyelesaikan masalah bauksit ini supaya menghentikan sementara pengeksportan bauksit sehingga satu penyelesaian optimum di capai.

Menghentikan pengeksportan bauksit, bermaksud tiada ‘demand’ atau permintaan dan secara automatik akan menghentikan ‘supply chain’. Bagi satu Kerajaan Negri yang prihatin, itu lah jalan penyelesaian yang wajib di ambil ketika ini. Hentikan buat sementara pengeksportan bauksit dan kemudian runding dengan semua pemegang taruh melibatkan orang ramai warga Kuantan.

Aktiviti hanya boleh diteruskan apabila ada jalan persetujuan di capai bersama dengan semua pemegang taruh dan semua yang terbabit bersetuju serta berjanji untuk mematuhi perjanjian bersama. Sekiranya tiada penyelesaian secara optimum dapat di capai, maka wajar di hentikan terus lesen pengeksportan bauksit. Saya tidak menentang pembangunan ekonomi buat warga Kuantan akan tetapi segala aktiviti ekonomi tidak wajar merosakkan aktiviti ekonomi yg lain dan paling penting tidak wajar menggugat Alam Sekitar serta seluruh eko sistem melibatkan manusia , binatang dan tumbuh tumbuhan yang hidup di dalam nya.

Hjh Fuziah Salleh
Ahli Parlimen Kuantan

Aidilfitri 1436 H / 2015

image

image

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar, Walillah hil Hamd.

Marilah kita sama-sama bertahmid dan memanjatkan kesyukuran ke hadrat Allah swt di atas kemenangan yang dianugerahkan kepada kita untuk menyempurnakan ibadah puasa tahun ini. Kemenangan ini amat bermakna jika kita berjaya melaksanakan tranformasi diri ke arah menjadi insan yang terdidik yang sentiasa berakhlak kepada Allah dan manusia di mana sahaja kita berada.

Ibadah puasa merupakan satu perjalanan spiritual bagi mentarbiyyah rohani dan juga menguji fizikal. Moga Ramadhan yang telah dilalui, akan menjadikan kita individu yang sanggup bekerja keras, meningkatkan kemahiran secara istiqomah dan beriltizam menggunakan segala peluang dengan bijak untuk mencorak sebuah kehidupan bagi generasi masa hadapan.

Dalam syiar meriahnya perayaan dan besarnya jiwa kemenangan, saya menyeru kepada semua agar tidak sekali-kali melupakan insan-insan yang tidak berkemampuan dan saudara-saudara Islam kita yang terjebak dalam krisis dan peperangan yang mengorbankan jiwa dan nyawa. Semoga kita menjadi hamba yang sentiasa bersyukur dengan kehidupan yang aman di bumi yang bertuah ini. Firman Allah dalam surah Luqman ayat 12:

“Dan sesungguhnya telah Kami berikan hikmah kepada Luqman supaya dia bersyukur kepada Allah. Dan barangsiapa yang bersyukur (kepada Allah), maka sesungguhnya ia bersyukur untuk dirinya sendiri, dan barangsiapa yang tidak bersyukur, maka sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Terpuji.”

Bertolak dari sini, sewajarnya Syawal yang menjelang ini membawa makna yang mendalam tentang betapa besarnya kurniaan Ilahi kepada kita yang makmur, bebas dari sebarang ketakutan dan kebimbangan terhadap keselamatan sama ada keselamatan diri kita mahupun keluarga di samping dapat meraikan hari-hari kebesaran sebegini dalam keadaan kecukupan dan kelimpahan.

Sempena bulan yang mulia ini, marilah kita terus menyemarakkan tradisi murni kunjung mengunjung dan mengadakan rumah terbuka. Seperti yang sering dinyatakan, bukalah pintu rumah dan pintu hati seluasnya dengan menjemput rakan-rakan berlainan kaum, kepercayaan dan agama ke rumah masing-masing.

Akhir kata, saya dengan rasa rendahan hati bagi pihak diri, suami, anak-anak dan seisi keluarga mengambil kesempatan ini memohon kemaafan zahir dan batin atas apa jua kesalahan mahupun kekhilafan yang dilakukan. Saya mendoakan agar warga yang pulang ke kampung untuk berhari raya selamat dalam perjalanan menuju ke distinasi masing-masing dan selamat kembali bertugas semula nanti. Semoga Allah sentiasa merahmati kita semua.

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar Walillah hil Hamd.

Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Wabillahi Taufiq Walhidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Hajah Fuziah Salleh

Ahli Parlimen Kuantan | P083