Bauksit: Tiada makna penahanan dilakukan SPRM jika AG tidak mendakwa

Penahanan seorang pembantu am dan pegawai di Pejabat Tanah dan Galian (PTG) oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SRM) tidak akan membawa sebarang makna jika Peguam Negara (AG) tidak melakukan pendakwaan, kata Ahli Parlimen Kuantan Fuziah Salleh.

Beliau dipetik berkata, bidang kuasa SPRM hanya untu menyiasat tetapi bukan mendakwa.”“Aktiviti membantu perlombongan haram ketika moratorium yang diumumkan kementerian adalah perbuatan khianat kepada negara, insan dan alam sekitar serta tidak ada toleransi yang wajar diberikan kepada pengkhianat.
“Namun, SPRM hanya punya kuasa untuk menyiasat tetapi tidak untuk mendakwa. Taring SPRM sudah dipotong rejim kerajaan Barisan Nasional (BN) yang mahu terus membantutkan proses demokrasi, amalan ‘good governance’ serta integriti dan ketelusan di dalam urus tadbir,” katanya dalam satu kenyataan.
Bagaimanapun beliau mengucapkan taniah kepada SPRM susulan kejayaan menahan beberapa penjawab awam di PTG di Kuantan kerana disyaki membocorkan maklumat operasi kepada pelombong haram bauksit.
Katanya, pihak Peguam Negara perlu membuktikan kesungguhan mereka untuk membersihkan rasuah di dalam industri perlombongan bauksit haram dengan mendakwa semua tertuduh yang ditahan SPRM itu.

Terkini pada 5 Ogos SPRM menahan seorang pembantu am di PTG Pahang kerana disyaki menerima rasuah membocorkan maklumat operasi kepada pelombong bauksit haram.
Penahanan terbaru itu menjadikan jumlah mereka yang ditahan berkaitan kegiatan perlombongan bauskit ini seramai 11 orang termasuk seorang Pegawai Kanan Kastam dan sembilan kakitangan PTG Pahang.

Sidang Dewan Rakyat

Dewan Rakyat -25 Julai 2017 – Puan Hajah Fuziah Salleh (Kuantan) Minta MENTERI Sains, Teknologi dan Innovasi (MOSTI) menjelaskan berkenaan kenyataan Lynas pada 19hb July 2017 bahawa mereka telah berjaya mencari kaedah untuk mencipta ‘condisoil’ daripada residue kilang Lynas yang telah mendapat pengesahan keselamatan dari SIRIM.

****Jelas daripada jawapan Menteri bahawa CEO Lynas Amanda Lacaze telah berbohong didalam sidang medianya dimana beliau membuat kenyataan bahawa ‘condisoil’ ataupun soil conditioner yang di buat dari sisa kilang Lynas telah mendapat kelulusan SIRIM.

Jawapan Menteri menyatakan bahawa kajian keselamatan masih lagi dijalankan.
Mana mungkin mendapat kelulusan SIRIM sekiranya masih lagi dalam kajian.

klik untuk ATURAN URUSAN MESYUARAT

 

 

KENYATAAN MEDIA

Rakan-rakan dari SUARAM, Otai Reformasi, PSM, beberapa NGO dan badan Islam serta aktivis telah mempertikai keputusan pimpinan Pakatan Harapan (PH) yang merangkul Tun Mahathir dalam barisan kepimpinan PH. Mereka khuatir akan berlaku penyimpangan dari landasan gagasan Reformasi dan agenda perubahan. Ada pandangan yang mencurigai muslihat sebenar yakni memadamkan keterlanjuran lalu termasuk penahanan tokoh politik dan aktivis rakyat, pelanggaran hukum dan rasuah. Paling tajam adalah dakwaan bahawa akan berlaku ikhtiar untuk memulihkan corak pemerintahan dan tatakelola era lampau yang juga autokratik seperti rejim kini.

Luahan tersebut adalah dari rakan-rakan setia dan prihatin, yang turut mengalami keperitan perjuangan dan banyak membantu melonjakkan kekuatan pembangkang. Kegusaran tersebut memang berlegar di kalangan masyarakat dan dihebah di media milik UMNO-BN.

Saya hargai teguran rakan-rakan dan menggesa pimpinan PH berlapang dada berunding dan menjelaskan kedudukan sebenarnya. Kerana sesungguhnya, politik baru yang dijana PH tidak membatasi kuasa kepada beberapa kerat pimpinan atau elit; tetapi mengambilkira rintihan, denyut nadi rakyat. Pada asasnya, PH adalah sebahagian utama dari gerakan rakyat. Malah dalam kerangka dasar Pakatan Rakyat sebelumnya – dasar bersama, manifesto dan belanjawan alternatif dilakar dan diolah setelah menimba pandangan rakan-rakan NGO, aktivis termasuk BERSIH. PH akan lebih kukuh dengan memberi ruang wacana segar; menghimpun semua tenaga progresif rakyat dengan hasrat mendamba kebebasan dan keadilan.

20375694_761990163969313_27282749792499496_n

Muafakat inklusif PH memuktamadkan prinsip asas perjuangan ke arah negara demokratik, adil dan saksama. Dasarnya tidak samar melalui retorik umum, tetapi menggagaskan tonggak negara hukum dengan memulihkan kewibawaan dan kebebasan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR), badan kehakiman, penguatkuasaan, dan menghindari kerakusan, amalan rasuah, kronisme dan kleptokrasi. Dasar ekonomi negara perlu menjurus kepada pemacuan pertumbuhan dan jaminan pengagihan adil dan peduli rakyat. Kita menolak dasar ekonomi pemerintah UMNO-BN yang memelihara kepentingan kelompok kecil mahakaya dan mendera rakyat melalui sistem percukaian dan GST; lesen dan kenaikan harga barang. PH lebih jelas dan tegas dalam usaha mendaulatkan bahasa kebangsaan sebagai bahasa ilmu sambil menggalakkan penguasaan bahasa Inggeris dan bahasa ibunda. Memartabatkan kedudukan Islam harus disertai nilai dan etika luhur; tidak hanya pada lambang tetapi membiakkan rasuah dan kezaliman. Penghayatan Islam termasuk pemerkasaan Mahkamah Syariah perlu dilaksanakan dengan jaminan tegas memelihara hak dan kebebasan penganut agama lainnya.

Pada hemat saya kehadiran Tun Mahathir dan Bersatu adalah dalam kerangka memperluas jaringan dukungan kepada agenda perjuangan yang lebih disepakati. Secara peribadi saya alukan kesediaan Tun untuk turun mengharungi perjuangan bersama. Keperitan peribadi dan luka yang dialami adalah kecil berbanding dengan kepentingan rakyat dan masa depan negara. Tun kini terpaksa bergelut dalam wadah berbeda dan suasana yang tertekan; dan beliau pantas bertindak aktif dan berani. Beliau harus diberikan ruang untuk membantu memperluas jaringan gerakan rakyat. Struktur PH tidak boleh disamakan dengan BN. PH adalah wadah demokratik, memimpin bersama dalam pasukan ketua-ketua parti. Kekhuatiran yang disuarakan mengenai kemungkinan seorang Pengerusi parti mengelencong dari hala tuju yang disepakati tidak mungkin dalam struktur yang wujud. Dasar bersama yang dipersetujui telah didedah kepada khalayak secara telus. Ia adalah agenda rakyat yang diusung oleh PH. Kita perhatikan saja prestasi negeri Selangor dan Pulau Pinang serta wewenang yang diberikan kepada pimpinan negeri. Yang tidak mampu disangkal adalah kejayaan program kepedulian rakyat walaupun kuasa negeri terbatas.

Rakan-rakan NGO dan aktivis berhak untuk terus memantau perjalanan dan prestasi PH dan menegur atau mengemukakan cadangan. Saya tetap berkeyakinan akan peranan mereka terus menunjangi perubahan menjelang PRU ke 14. Sistem pilihanraya yang tempang dan kecoh perlu diluruskan. Kesedaran dan kebangkitan rakyat yang resah dengan tekanan hidup dan merebaknya budaya rasuah tidak mungkin dibendung melainkan dengan tipu-helah perjalanan pilihanraya. Percubaan kerajaan khususnya Peguam Negara melindungi penjenayah skandal 1MDB tidak menghalang tujuh negara meneruskan siasatan yang mereka sebut sebagai “penipuan, rasuah, rompakan harta khazanah negara.”

Penyelewengan dan rompakan tidak menemui titik noktahnya; hinggakan kepentingan peneroka, majoriti besar Melayu-bumiputera turut dikhianati. Skandal Felda-FGV berlarutan sekian lama dan kini terbongkar. Menuding peranan seorang tokoh, atau kambing hitamkan seseorang hanya helah licik mengaburi mata peneroka dan rakyat. Kecurangan berleluasa dan kerugian kedua-dua skandal besar ini mencecah puluhan bilion ringgit. Kita boleh senaraikan ratusan kisah keterlanjuran, sebahagiannya diambil tindakan, dan selainnya terus dilindungi.

Menjelang PRU ke 14, UMNO-BN seperti lazimnya akan mengerah jentera kerajaan; media milik mereka; bersama saudagar kaya mengupah pekerja politik dan mengugut rakyat.

PH dan rakan-rakan dalam gerakan rakyat perlu bangkit sebagai kekuatan raksasa, menggalas amanah menyelamatkan bangsa dan negara Malaysia tercinta.

Anwar Ibrahim

30 Julai 2017

Logo ditolak: Pakatan Harapan akan hantar semula

Turut hadir hari ini adalah Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin; Presiden PKR, Datuk Seri Dr Azizah Wan Ismail; Presiden Amanah, Mohamad Sabu; pemangku Pengerusi DAP, Tan Kok Wai; Timbalan Presiden Bersatu, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub.

 

PUTRAJAYA – Pejabat Pendaftar (RoS) hari ini menolak logo Pakatan Harapan kerana logo tersebut tidak mempunyai perkataan Pakatan.

Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, RoS tidak menerima logo dan simbol sekarang.

“Teguran sudah dibuat dan kami akan cari jalan untuk mengubahnya.

“Menurut mereka, logo ini tidak sesuai kerana ada perkataan penuh Pakatan di mana ia menunjukkan gabungan parti dalam Pakatan Harapan.

“Sebelum ini kami sudah pun menghantar logo dan perlembagaan parti kepada RoS secara atas talian.

“Kami sudah ditegur ketika itu, tetapi kami hantar juga hari ini dalam bentuk hard copy kepada mereka,” katanya kepada media, selepas bertemu RoS di sini, hari ini.

Beliau berkata, daripada sudut perlembagaan, ia tiada.

“ROS menerima perlembagaan kami setakat ini,” ujarnya.

Beliau berkata, walaupun ROS tidak menetapkan tarikh, tetapi Pakatan Harapan akan cuba siapkan secepat mungkin mengenai logo dan simbol ini.

“Ia akan dihantar dalam tempoh dua hari bekerja. Perkara itu harus disegerakan bagi memudahkan pergerakan Pakatan Harapan menjelang PRU14.

“Apabila semua dah ada, ia memudahkan kami untuk langkah seterusnya,” katanya lagi.

Lulusan SPM mestilah dijadikan syarat mininum untuk berkhidmat disektor kerajaan.

Degrees and diplomas can improve the standard of service and ensure better salaries with less corruption, says MP Fuziah Salleh.

Statistics released by the government reveal that more than 500,000 of the 1.6 million civil servants in the country have SPM or lower qualifications.

The job requirement needs to be reviewed, said PKR MP Fuziah Salleh, who expressed hope that the government would hire only those with SPM, at the very least, in future.

“I mean no offence to the civil servants. But, generally, I would expect the majority of the posts (in the civil service) to be filled by degree holders.

“Employing degree holders or at least diploma holders can improve the level of service.”

While emphasising that she meant no disrespect to civil servants, Fuziah said she believed that by the time a person finished SPM, their education would prepare him to better embrace the values of the organisation and prime him for further training.

“Future development doesn’t necessarily mean enrolling in a university. Continuous human resource training will improve his aptitude as well as attitude.

“Even for clerical posts, we should strive to get degree holders. This is because the job of a clerk involves more than just typing letters; it involves higher order skills and thinking.

“Even cleaning can be a very respectable position if they do their work well, like the janitors in other countries who take their job seriously.”

Fuziah was responding to a written parliamentary reply issued on Wednesday by Minister in the Prime Minister’s Department Azalina Othman, who said the civil service employed 275,375 SPM certificate holders.

A total of 231,972 public servants have either PMR, PT3 or UPSR.

“Another 35,572 civil servants are STPM holders, while 191,842 have diplomas,” said Azalina to a question posed by Fuziah, who is Kuantan MP.

Fuziah told FMT her recommendation to the government was not aimed only at improving the civil service but also to stress the importance of education.

“I urge the education ministry to try retain students in the education system until SPM at least.

“The ministry should discourage students from dropping out of school after Form 3.

“If they have degrees, we can put in place a better salary system so that they can enjoy a better quality of life.”

Fuziah said better salaries could be an incentive for civil servants to reject corruption.

Earlier this week, the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) revealed that 54% of civil servants found guilty of corruption were under the age of 40.

According to MACC deputy chief commissioner (prevention) Shamsun Baharin Mohd Jamil, younger civil servants were more susceptible to corruption to meet their lifestyle demands.

“We have cases where junior government officers and clerks can afford to buy the latest iPhone models and drive expensive cars.

“Their flashy lifestyle does not match their measly pay as young officers and administrative assistants on the government pay scale,” New Straits Times reported Baharin as saying at a forum on Wednesday.
http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2017/03/11/pkr-rep-make-spm-minimum-qualification-for-civil-servants

Fuziah persoal penguatkuasaan lemah tangani isu bauksit

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kuantan Fuziah Salleh mempersoalkan penguatkuasaan pihak berkuasa di kawasan perlombongan bauksit ekoran dakwaan kerja melombong masih dilakukan sedangkan moratorium masih berjalan.

Beliau berkata, Pejabat Tanah dan Galian Pahang (PTG) seharusnya tahu jika masih wujud aktiviti perlombongan memandangkan ia terletak di bawah bidang kuasanya.

“Tugas PTG adalah memastikan syarat-syarat moratorium dipatuhi. Timbul persoalan, jika masalah rasuah dan pelaku dalam jabatan sudah ditangkap, bukankah masalah penguatkuasaan tidak patut timbul?” soalnya ketika dihubungi FMT.

Beliau merujuk beberapa pegawai PTG yang ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Januari lalu atas dakwaan menerima suapan berjumlah RM100,000 hingga RM200,000 daripada pelombong bauksit haram.

Semalam, laporan New Straits Times memaparkan aduan beberapa penduduk Felda Bukit Kuantan yang mendakwa kegiatan perlombongan masih berjalan di sana, dan laporan yang dibuat terhadap perkara itu tidak dilayan.

Penduduk juga mendakwa penguatkuasaan hanya giat dijalankan ketika fasa pertama dan kedua moratorium, iaitu antara 15 Januari hingga 15 Julai.

Laporan itu turut memetik Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar sebagai berkata, beliau mengarahkan jabatan berkaitan untuk bekerjasama dengan kerajaan negeri menjalankan siasatan.

Pengarah PTG Negeri Datuk Nazri Abu Bakar pula berkata siasatan sedang dijalankan dan akan merujuk Pejabat Timbalan Pendakwa Raya Pahang untuk tindakan selanjutnya.

Fuziah berkata lagi, masalah timbul apabila beberapa syarikat yang diberikan lesen khusus mengeluarkan bauksit di kawasan perlombongan sepanjang tempoh moratorium turut melakukan perlombongan.

“Mereka diberikan lesen khusus untuk mengangkut bauksit ke pelabuhan dan mengeksportnya tetapi bauksit tidak berkurangan. Kemungkinan mereka turut melakukan perlombongan,” katanya.

Beliau menggesa kementerian menjalankan siasatan dan menyenaraihitamkan syarikat serta lesen mereka pada masa hadapan.

Beliau berkata kegagalan mengeluarkan bauksit secepat mungkin membawa risiko banjir lumpur di daerah itu, memandangkan musim hujan sudah semakin hampir.

“Tugas syarikat ini sebenarnya untuk mengeluarkan bauksit secepat mungkin ketika moratorium. Jika tidak, banjir lumpur akan melanda dan keadaan akan menjadi teruk,” katanya lagi.

Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar mengenakan moratorium ke atas semua kegiatan perlombongan bauksit di negeri itu selama 3 bulan bermula 15 Januari lalu.

Bagaimanapun, ia dilanjutkan tempoh moratorium sebanyak 3 kali, dengan kali terakhir sehingga 31 Disember ini.

Petikan Media ini di ambil di :

http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2016/11/07/fuziah-persoal-penguatkuasaan-lemah-tangani-isu-bauksit/

SPM & STPM 2016

 

Hari ini sudah tiba anak-anak sekalian.Saya mulakan dengan kisah saya.Saya juga penah menjadi pelajar seperti kalian,sehingga detik ini saya masih belajar. Saya masih ingat dengan kata pujangga guru saya di sekolah menengah methodist kuantan satu ketika dulu, katanya “ilmu itu bukan datang pada kita, ia harus di kejar, dicari” .

Memandangkan ketika itu, saya menuntut di sekolah aliran Inggeris, saya di wajibkan mengambil Malaysia Certificate of Education (MCE). Untuk rekod, selepas tahun 1979 tiada lagi peperiksaan MCE di Semenanjung Malaysia.

Gemeruh ketika peperiksaan tiba – harus di ingat,saya juga manusia biasa. Cuma berbekalkan usaha,doa dan tawakal yang menjadi senjata ampuh kepada saya ketika itu,saya harungi jua. Dipendekkan cerita setelah mendapat keputusan peperiksaan, allhamdulilah saya antara beberapa pelajar yang yang mendapat tajaan belajar ke luar negara dek kerana keputusan cemerlang.

Anak-anak sekalian,keputusan peperiksaan hanyalah satu pencapaian material. Ia melibatkan kesungguhan, fokus, kefahaman, memori yang baik, usaha dan tawakal kepada Allah. Hasil gabungan elemen-elemen ini, maka diterjemahkan dalam bentuk keputusan peperiksaan yang diukur dengan abjad A, B, C, D, E atau F.

Jadi apa jua keputusan yang bakal anak-anak terima kelak,apa jua keputusanya,saya harap jangan lah di biar mati usaha menimba ilmu kepada diri anak-anak yang saya kasihi sekalian.Perlu di ingat,anak -anak sekalian lah yang akan menjadi kemudi negara kelak. Penyumbang kemajuan negara kita yang tercinta ini.Panjangkan lah lagi ilmu kalian,tinggkatkan lah usaha kalian.

Usaha selama setahun kini bakal di pergunakan sepenuhnya.Segala ulang kaji,fakta dan formula harus di terjemahkan kedalam kertas soalan. Saya harap segalanya akan berjalan lancar dan di permudahkan.

Semoga peperiksaan SPM & STPM 2016 ini akan menjadi titik tolak kepada kejayaan anak-anak sekalian. Akhir kalam,anak-anak yang saya kasihi,saya ucapkan selamat menempuhi peperiksaan yang bakal ditempuhi dengan jaya.

Hajah Fuziah Salleh
Ahli Parlimen Kuantan – P083

 

PERBAHASAN BAJET 2017

Perbahasan bajet 2017 yang saya sampaikan . Saya cuma dapat berbahas mengenai dua isu sahaja kerana masa yang pendek diberikan. Saya tekan disini – ALAM SEKITAR BUKAN MUSUH,IANYA SAHABAT SEJATI KITA.

Fuziah Salleh

Ahli Parlimen Kuantan – P083

Pejabat Ahli Parlimen Kuantan & Adun Teruntum di simbah Cat Merah Oleh dua individu

Pada 26 Oktober 2016, Pejabat Ahli Parlimen Kuantan & Adun Teruntum telah di simbah dengan cat “MERAH”. Perbuatan tidak bermoral ini dipercayai dilakukan oleh dua individu yang tidak dikenali.

Kejadian ini disedari oleh pekerja Pejabat Ahli Parlimen Kuantan apabila beliau sampai di pejabat untuk memulakan tugas. Kami percaya dua individu yang tidak dikenali ini berniat menjatuhkan reputasi dan memberi amaran kepada kami mungkin kerana kami begitu konsisten menyokong konvoi bersih5 di pahang.14650456_619985531503111_3951729309094637458_n

Kami kecam sekeras-kerasnya tindakan bacul dan tidak bertamadun ini. Satu laporan polis telah di buat terhadap dua individu ini. Siasatan juga telah di jalankan. Segala bukti telah kami serahkan kepada pihak polis untuk siasatan.